Stasio Šimkaus konservatorijai - 95

Stasio Šimkaus konservatorijai - 95

Muzikų kalve vadinama Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatorija šiemet mini garbingą 95 metų jubiliejų. Ta proga praėjusį savaitgalį surengtas įspūdingas koncertas.

"Šimkinė" - taip savo mokyklą vadina visi esami ir buvę mokiniai - visada išsiskyrė savo aura.

"Gyvename kaip šeimoje", - sako konservatorijos direktorė Loreta Jonavičienė.

Ji pasidžiaugė, kad į jubiliejinį koncertą pavyko suburti didžiulį būrį buvusių absolventų.

"Smagu, kad dabar mes esame ne tik Klaipėdos, bet ir viso regiono kultūrinio vyksmo dalis. Prieš 95 metus, kai ši konservatorija buvo įkurta, šiame krašte iš viso nebuvo profesionalios lietuvių muzikos, buvo tik vokiška kultūra. Tad šios mokyklos įkūrimo tikslas ir buvo sukurti vietą, kur būtų ruošiami profesionalai", - pasakojo L. Jonavičienė.

Jos žiniomis, ir pirmasis lietuvis violončelininkas, ir pirmasis lietuviškas simfoninis orkestras buvo paruošti būtent šioje konservatorijoje.

Per visus gyvavimo metus konservatorijoje paruoštas didelis būrys žymių muzikų profesionalų, be kurių sunku įsivaizduoti mūsų šalies kultūrinį gyvenimą: dirigentai broliai Juozas ir Stasys Domarkai, džiazo žvaigždės Petras Vyšniauskas ir Danielius Praspaliauskas, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistės Sigutė Stonytė, Laima Jonutytė, Joana Gedmintaitė, Sandra Jonušaitė, Klaipėdos muzikinio teatro solistai Valerija Balsytė, Šarūnas Juškevičius, Dalia Kužmarskytė, Rasa Ulteravičiūtė, dainininkai Edmundas Kučinskas, Stepas Januška ir Deividas Norvilas, Vilius Tarasovas, Deivydas Zvonkus ir dar daug daug kitų garsių žmonių.

Direktorė apgailestauja tik dėl vieno, kad dažnai regioninių mokyklų bendruomenės dėl sunkios situacijos yra priverstos saugoti kiekvieną mokinį, todėl kartais "slepia" talentus.

"Tai jautri tema. Būtų tobula, jei regiono muzikos specialistai, matydami talentingus ir gabius vaikus, juos nukreiptų į mūsų konservatoriją. Primenu, kad tai yra gimnazija, tad jei ateityje vaikas nenorės savo gyvenimo sieti su muzika, jis, kaip ir kiti abiturientai, galės stoti į bet kurią specialybę. Jei visi būtume muzikos patriotai ir tuos pateptuosius nukreiptume tinkama linkme, dar labiau pakeltume Lietuvos meno lygį", - kalbėjo konservatorijos direktorė.

Konservatorija yra išskirtinė mokykla, jos vykdoma muzikinė programa yra viena iš brangiausių Lietuvoje, todėl, kaip ir meno mokyklose, bendrabutyje gyvenantys vaikai tris kartus per dieną nemokamai maitinami. Apmokamos ir kelionės išlaidos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder