Senjorai grįžta į studijų suolą

Senjorai grįžta į studijų suolą

Dažnai sulaukę pensinio amžiaus senoliai dar nenori jaustis išstumti iš visuomenės. Išėję į pensiją, jie nešvaisto laiko veltui, o jį išnaudoja produktyviai - investuoja į saviugdą.

Klaipėdos universitetas (KU) pagyvenusiems žmonėms suteikia galimybę išlikti aktyvia visuomenės dalimi ir džiaugtis šviesia senatve.

Dar kartą

Įdomu tai, kad ne vienas Trečiojo amžiaus universitetą baigęs senjoras į jį sugrįžta vėl.

Pavyzdžiui, senjorė Marija jau yra baigusi Trečiojo amžiaus universitetą ir į jį įstojo antrą kartą.

"Nėra taip, kad visos paskaitos kartojasi iš praėjusių kursų, priešingai, dabar yra kitų lektorių, kurie dėsto kitas paskaitas. Man patinka išeiti į viešumą, pabendrauti su žmonėmis ir paskaitose vis kažką naujo sužinoti. Labiausiai įsiminė paskaita apie nuodėmes. Nors esu tokio amžiaus, kad, atrodo, jau turėčiau tokius dalykus žinoti, bet vis tiek daug naujo išgirdau", - linksmai apie savo studentišką patirtį pasakojo Marija.

Senjorei Janinai patinka lankyti paskaitas, nes praplečia pasaulėžiūrą, didina bendrą išprusimą. Lektoriai rimtai ruošiasi ir įdomiai dėsto mokymo medžiagą.

"Greitai turėsime paskaitą sveikatos tema, kurios labai laukiu, nes man tai labai aktualu mano amžiuje. Aš jau antrą kartą įstojau į Trečiojo amžiaus universitetą, vieną baigimo pažymėjimą jau turiu, o po metų gausiu ir antrą. Džiaugiuosi, kad lektoriai pas mus ateina noriai, kad mes praplėstume savo žinias, o ne iš materialinės paskatos. Labiausiai man patiko paskaitos apie fizinį aktyvumą, apie augalus, jų vaistines vertes", - sakė Janina.

Senjoras Vytautas juokavo, kad žmona jį į visas paskaitas vedasi kartu - jei ne žmona, jis turbūt paskaitų ir nelankytų.

"Mes abu jau antra kartą studijuojame. Namuose nusibosta sėdėti, nes abu esam pensininkai, tai ir ieškome naujos, įdomios veiklos. O čia per paskaitas kartais įdomių temų būna, kažką naujo sužinome", - dalijosi įspūdžiais sutuoktinių pora Antanina ir Vytautas.

Galimybė bendrauti

Trečiojo amžiaus universiteto įkūrimas simboliškas - 2010 metais spalio 1 d., minint Tarptautinę pagyvenusių žmonių dieną. Tai yra neformalaus ugdymo įstaiga, kurioje senjorai mokosi sveikos~gyvensenos, poezijos, botanikos ir kitų jiems aktualių dalykų. KU finansuoja šiuos užsiėmimus, senjorai už paskaitas nemoka jokio mokesčio.

Studijuojantys privalo išklausyti dvejų metų kursą.~Trečių metų pirmą pusmetį studentai išklauso likusias paskaitas ir gauna Trečiojo amžiaus universiteto baigimo pažymėjimą. Universitete paskaitos vyksta kas antrą savaitę po 2 akademines~valandas.

Pasak KU dekano Artūro Razbadausko, Trečiojo amžiaus universitetas skirtas tam, kad žmonės susitiktų vieni su~kitais, bendrautų.

"Trečiojo amžiaus studentai - tai tie žmonės, kurie yra aktyvūs, tačiau jau galbūt išėję į pensiją. Jiems trūksta užimtumo. Senjorai, išėję į užtarnautą poilsį, jaučiasi niekam nebereikalingi. Kartais~atsidūrusius tokioje situacijoje juos užpuola depresija. Universiteto pagrindinis tikslas nėra galbūt kažko~išmokyti, o suteikti žmonėms galimybę pasidalyti savo patirtimi, praplėsti akiratį,~atnaujinti žinias", - pasakojo A. Razbadauskas.

Daugiausia - moterys

Anot KU administratorės Tatjanos Žuravliovos, per visus tris kursus šiuo metu studijuoja 415 studentų. Vyriausiam studentui 91-eri metai, jauniausiam - 52-eji. Smalsūs senoliai pasiryžta sukarti ir po keliasdešimt kilometrų kelio, kad atvyktų išklausyti paskaitų. Jie susirenka ir iš visos Žemaitijos: Gargždų, Palangos, Kretingos ar net Plungės.

Visgi universitete studijuoja ženkliai daugiau moterų nei vyrų. T. Žuravliova svarsto, ko gero, todėl, kad vyrai dažnai turi kitokios veiklos, įvairių darbų, todėl jie galimai nėra suinteresuoti užsiimti akademine veikla.

Studentų yra labai įvairių - nuo paprastų darbininkų iki buvusių dėstytojų.

"Jei žmonės jaučiasi vieniši ir labai nori pas mus ateiti, visus priimame: ir jaunesnius, ir pagyvenusius, netaikome jokių reikalavimų. Turime ir tokių pavyzdžių, kai senjorai baigia~trijų metų studijas ir vėl iš naujo stoja į universitetą studijuoti. Dažnai jie grįžta ne vieni, o atsiveda savo draugus, kaimynus. Žinia apie universitetą sklinda iš lūpų į lūpas. Studentų skaičiumi tikrai negalime skųstis, auditorija visada būna pilna", - pasakojo T. Žuravliova.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder