Rengiamos Mokslo ir studijų įstatymo pataisos, gerinančios aukštojo mokslo kokybę ir finansavimą

Rengiamos Mokslo ir studijų įstatymo pataisos, gerinančios aukštojo mokslo kokybę ir finansavimą

Aukštųjų mokyklų sutartys su valstybe užtikrintų reikalingų specialistų rengimą ir keltų studijų kokybę, o doktorantūra su aukštųjų technologijų verslo įmonėmis skatintų didelės pridėtinės vertės ekonomiką.

Tai pažymėta pirmadienį Švietimo ir mokslo ministerijoje vykusiame darbo grupės, skirtos Mokslo ir studijų įstatymo keitimui rengti, posėdyje. Aukštųjų mokyklų, mokslo institutų, darbdavių ir studentų atstovai, ekspertai ir kitos suinteresuotos šalys tarėsi, kaip tobulinti Mokslo ir studijų įstatymą, kad jis atitiktų valstybės, darbo rinkos ir studijuojančiųjų poreikius, sudarytų prielaidas aukštojo mokslo kokybei ir studijų prieinamumui.

Viena iš darbo grupėje siūlomų pagrindinių naujovių - sutartys su aukštosiomis mokyklomis dėl valstybei reikalingų specialistų rengimo. 3 metų trukmės sutartyse būtų aptarti strateginiai aukštosios mokyklos tikslai ir ištekliai jiems pasiekti, moksliniai tyrimai ir meninė veikla, vykdomos studijų kryptys ir mokymosi visą gyvenimą veiklos, studentų „nubyrėjimo" mažinimas, socialiniai įsipareigojimai, tarptautiškumas.

„Sutartys su aukštosiomis mokyklomis užtikrintų valstybės interesą rengiant specialistus ir aukštųjų mokyklų atsakomybę už siūlomų studijų kokybę, leistų reguliuoti studentų skaičius, taip pat identifikuoti ir stiprinti konkretaus universiteto ar kolegijos profilį, - sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

Priimant studentus siūloma valstybės užsakymą nustatyti per studijų kryptis, o tikslinio finansavimo studijų vietas skirti aukštesnių kursų studentams. Tai sudarytų galimybę tiksliau planuoti valstybės užsakymą, geriau atitiktų darbo rinkos poreikius, leistų greičiau parengti reikalingus specialistus.

Svarbus siūlymas aukštųjų technologijų stiprinimo srityje - kad doktorantūrą mokslo ir studijų įstaigos galėtų vykdyti su įmonėmis, atliekančiomis aukšto lygio mokslinius tyrimus.

Dėl studijų finansavimo darbo grupė svarsto tris pagrindines alternatyvas: 1) pagerinti skolinimosi sąlygas studijų kainai padengti teikiant valstybės paskolas; 2) įvesti studijų įmoką, kurią mokėtų tik turintys akademinių skolų; 3) įvesti studijų įmoką ir pakeisti Konstitucijos nuostatą dėl nemokamo mokslo laidavimo gerai besimokantiems.

Darbo grupės siūlymai bus teikiami svarstyti platesnėms visuomenės diskusijoms.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder