Privalomas priešmokyklinis ugdymas gąsdina tėvus

Privalomas priešmokyklinis ugdymas gąsdina tėvus

Nors Seimas dar ir netarė savo žodžio, tėvai jau sunerimo dėl ketinimų nuo šio rugsėjo įvesti Lietuvoje privalomą priešmokyklinį ugdymą. Šios naujovės priešininkai tikina, jog tėvams turi likti pasirinkimas patiems paruošti vaiką mokyklai. Taip pat tėvus gąsdina žinia, kad priešmokyklinukų grupes planuojama įkurdinti ne darželiuose, kaip dabar, o mokyklose.

"Niekaip neįsivaizduoju, kaip šešiametis mokykloje, kur į pamokas ir pertraukas moksleivius kviečia čaižus skambutis, miegos pietų miego", - tokį klausimą iškėlė klaipėdietė Dangira.

Klaipėdos savivaldybė jau pradėjo priešmokyklinio amžiaus vaikų registraciją, nes nori išsiaiškinti, kiek papildomai vietų reikėtų užtikrinti, jei ši naujovė tikrai bus patvirtinta. Neslepiama, kad laukia daugybė darbo. O jei naująjį projektą Seimas patvirtins tik artėjant vasarai, esą sunku ir pagalvoti, kaip reikės spėti pasiruošti naujiems mokslo metams.

Švietimo ir mokslo ministerijos atstovai neabejoja - naujoji tvarka bus patvirtinta. Dėl privalomo priešmokyklinio ugdymo įvedimo purkštaujantiems tėvams siūloma pasidomėti kitų šalių pavyzdžiu. Pavyzdžiui, kaimyninėje Lenkijoje nuo šio rugsėjo jau įvedamas privalomas mokyklos lankymas nuo šešerių metų, o Airijoje, Graikijoje priešmokyklinis ugdymas privalomas ketverių metų vaikams.

Paskatino moksliniai tyrimai

Švietimo ir mokslo ministerija pateikė savivaldybėms derinti Švietimo įstatymo projekto pataisas dėl privalomojo priešmokyklinio ugdymo įvedimo bei užtikrinimo. Planuojama, kad nuo rugsėjo mėnesio šis įstatymas jau pradės galioti.

"Kodėl nuspręsta įvesti tokią naujovę? Pirmiausia galvojame apie vaiko teises", - "Vakarų ekspresui" paaiškino Švietimo ir mokslo ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja Laimutė Jankauskienė.

Pasak jos, naujausiais moksliniais tyrimais įrodyta, kad tų vaikų, kurie nors metus iki mokyklos lankė priešmokyklinę grupę, pasiekimai kur kas geresni, nei tų, kurie jos nelankė.

"Be to, jau yra pakankamai tyrimų, kurie rodo ilgalaikę tokio ugdymo naudą ne tik pačiam vaikui, jo šeimai, bet ir visuomenei. Jei vaikui atėjusiam į mokyklą iš karto gerai sekasi, didelė tikimybė, kad jis neiškris iš švietimo sistemos. Žinia, nesimokant sumažėja galimybių įsigyti profesiją, susirasti darbą, tad toks žmogus gali tapti našta visuomenei", - kokia gali būti ilgalaikė pridėtinė šios naujovės vertė, paaiškino ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėja.

L. Jankauskienė priminė, kad kas penktas vaikas Lietuvoje gyvena skurdo arba socialinės atskirties sąlygomis. Tad esą ši naujoji tvarka padėtų pasirūpinti ir tokiais vaikais.

"Tikrai ne visi tėvai turi patys laiko ruošti vaiką mokyklai. Be to, kai kuriems trūksta ir tėvystės įgūdžių. Nauja tvarka paskatins visas institucijas suremti pečius, kad kiekvienas vaikas atėjęs į pirmą klasę nepatirtų nesėkmės vien todėl, kad augo kitokiame socialiniame šeimos kontekste", - viliasi ministerijos atstovė.

Pasiteiravus, kokios sankcijos grėstų tėvams, kurie nuspręstų naujos tvarkos nepaisyti, ministerijos atstovė sakė nemananti, kad tokia mintis kam nors turėtų šauti į galvą. Esą juk ir dabar mažai kam kyla mintis nevesti vaiko į pirmą klasę, kai jis sulaukia mokyklinio amžiaus.

"Juk kai valstybės lygmeniu susitariama - gyventojai paiso tokios tvarkos, kokia nustatyta. Jei tėvai nepaisys šios naujos tvarkos, tai bus traktuojama kaip vaiko teisių pažeidimas - lygiai taip pat, kaip ir dabar, kai vaiko neveda į pirmą klasę", - pažymėjo L. Jankauskienė.

Kitose šalyse - dar anksčiau

Tėvų pasipriešinimo atgarsių dėl šios naujovės ministerijos atstovams jau teko išgirsti, tačiau siūloma pasižiūrėti, kas darosi kitose šalyse. Esą lietuviai ir taip atsilieka.

"Daugelis šalių Europoje dabar peržiūri ankstyvojo ugdymo politiką. Taip, kaip lietuviai - nuo septynerių metų - Europoje mokyklą pradeda lankyti dar kelių šalių vaikai: estai, bulgarai, rumunai ir Skandinavijos šalių vaikai. Visur kitur mokyklą pradeda lankyti šešiamečiai. Ir dar ankstinama privaloma pradžia. Pavyzdžiui, Latvijoje privalomas priešmokyklinis ugdymas - nuo 5 metų, Šiaurės Airijoje privalomas mokymasis įvestas jau nuo 4 metų, Vengrijoje nuo šio rugsėjo privalomas ikimokyklinis ugdymas prasidės nuo 3 metų", - kitų šalių patirtimi dalijosi ministerijos atstovė.

Ankstinama mokymosi pradžia esą susijusi ne vien tik su ankstesne vaikų branda. Tiesiog vis daugiau tyrimų įrodo, jog žmogaus raidos laikotarpis nuo gimimo iki 5-6 metų labai intensyvus ir svarbus žmogui. Esą nuo to, kaip kokybiškai jis šitą laikotarpį pragyvens, priklausys, kaip jam seksis toliau.

"Pati pradžia ir yra tai, kaip vaikas galės ir mokės mokytis visą gyvenimą", - tikino L. Jankauskienė.

Visgi, pasak jos, bent jau artimiausiu metu Lietuvoje mokyklinio amžiaus ankstinti neketinama.

Dabar lanko 95 proc. vaikų?

Tai, kad tėvams ši naujovė nebus papildoma našta, pasak jos, įrodo tai, kad ir dabar didžioji dalis vaikų prieš mokyklą lanko darželį. Skaičiuojama, kad šiuo metu Lietuvoje maždaug 95 proc. šešiamečių dalyvauja ugdymosi procese, tad esą įvedus naują tvarką priešmokyklinėse grupėse vaikų turėtų padidėti 5 proc.

Nors planuojami skaičiai ir nedideli, visgi gali tekti sukurti papildomų darbo vietų pedagogams. Taip pat sukamos galvos, kur sutalpinti visus vaikus, nes dabar daugelis darželių ir taip perpildyti.

Švietimo ministerija siūlo savivaldybėms dairytis į mokyklas. Esą mažėjant mokinių skaičiui - puikus sprendimo būdas išnaudoti mokyklų patalpas įrengiant specialias grupes priešmokyklinukams.

Ministerija jau yra numačiusi ir papildomų lėšų, kurios būtų skirtos naujoms erdvėms pritaikyti, tačiau neslepiama, kad dalį lėšų tokiems pokyčiams savivaldybės turės rasti ir savo biudžetuose.

Žadama, kad sąlygos priešmokyklinio amžiaus vaikams turėtų nesikeisti - nors ir mokyklos pastate, jiems turėtų būti sudarytos galimybės miegoti pietų miegą ir pavalgyti.

Nori pasilikti darželiuose

"Tėvai sunerimę. Darželių bendruomenės siunčia mums įvairius raštus, sako, kad nenori būti iškelti į mokyklas. Mes suprantame tokį tėvų nerimą, bet privalome reaguoti į Švietimo ministerijos nurodymus. Be to, noriu pasakyti, kad visų priešmokyklinių grupių iškelti į mokyklas ir neturėsime sąlygų", - sakė Klaipėdos savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė.

Esą kiekvienu atveju reikės spręsti individualiai. Viskas priklausys nuo rajono, nuo darželio ir šalia esančios mokyklos užimtumo.

Mokyklų vadovai svarsto, kad tėvai be reikalo nuogąstauja. Klaipėdos Liudviko Stulpino progimnazijos direktorė Diana Čedavičienė prisiminė, kad prieš gerą dešimtmetį šioje mokykloje buvo priešmokyklinukų grupė ir esą jokių problemų nekilo. Tiesa, tuomet ji veikdavo tik iki pietų.

"Tėvai baiminasi, kad vaikai patirs diskomfortą, kai mokykloje daug vyresnių mokinių, bet praktika rodo, kad tokių problemų nekyla", - sakė mokyklos vadovė.

Pasak jos, dabar nėra reikalavimų, kad priešmokyklinukai būtinai turi miegoti pietų miegą lovelėse, esą jie gali pailsėti ir ant čiužinių. Todėl įrengti tokias grupes mokyklose nebūtų sudėtinga.

"Vis dėlto aš manau, kad tėvams turėtų būti leista pasirinkti, ar jų vaikui lankyti priešmokyklinę grupę darželyje, ar mokykloje", - svarstė D. Čedavičienė.

Kviečia registruotis

Šiuo metu Klaipėdoje yra 1 700 priešmokyklinio amžiaus vaikų, tačiau nežinoma, kiek vaikų nelanko priešmokyklinio amžiaus grupių ir nėra įregistruoti savivaldybės Vaikų registravimo į ikimokyklinio ugdymo įstaigas sistemoje.

Todėl visą kovo mėnesį Savivaldybė kviečia miesto gyventojus, auginančius priešmokyklinio amžiaus vaikus, užpildyti anketą ir užregistruoti vaikus, kurie iki šiol nelankė jokios švietimo įstaigos.

Anketa yra skelbiama Klaipėdos savivaldybės interneto tinklalapyje šiam tikslui sukurtoje nuorodoje "Klaipėdos miesto priešmokyklinio amžiaus vaikų, nelankiusių švietimo įstaigų, registracija". Taip pat galima užpildyti anketą raštu užsukus į Savivaldybės administracijos Informavimo ir e. paslaugų skyriaus Vieno langelio ir e. paslaugų poskyrį.

"Norime sužinoti, su kokio masto problema susidursime. Kai bus aiškus skaičius, tuomet bus paprasčiau priimti kitus sprendimus. Šiuo metu švietimo specialistai rengia įvairius priešmokyklinio ugdymo organizavimo modelius, kuriuos tėvai galės pasirinkti pagal savo vaiko poreikius", - teigė N. Laužikienė.

Projekte numatyta, kad šešiamečiams bus privaloma lankyti priešmokyklinio amžiaus grupę 20 val. per savaitę. Tačiau esą tėvams turėtų būti sudarytos sąlygos palikti tokioje grupėje vaiką visai dienai, jei tik toks poreikis būtų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder