Priėmimas į mokyklas: pirmumo kriterijai liks?

Priėmimas į mokyklas: pirmumo kriterijai liks?

Klaipėdos valdininkai neskuba naikinti uostamiesčio savivaldybės sukurtų pirmumo kriterijų, pagal kuriuos vaikai priimami į mokyklas.

Po to, kai Vyriausybės atstovė Klaipėdos apskrityje Daiva Kerekeš paprašė teismo panaikinti tokius kriterijus, savivaldybės atstovai parengė naują tvarkos projektą. Vakar jam jau pritarė miesto Tarybos Ugdymo ir jaunimo reikalų komitetas.

Projekte numatyta, kad į savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklas pirmumo teise priimami mokiniai, kurie toje mokykloje lankė priešmokyklinio ugdymo grupę, baigė pradinio ugdymo programą ar pagrindinio ugdymo programos pirmąją dalį. Taip pat pirmumo teisę turėtų vaikai, gyvenantys mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje.

Tais atvejais, jei neįmanoma patenkinti visų pirmumo teisę turinčių asmenų prašymų, pirmiausia priimami arčiausiai mokyklos gyvenantys asmenys, taip pat našlaičiai bei vaikai, kurių broliai ir seserys prašymo pateikimo metu jau mokosi toje mokykloje, arba vaikai, kurių tėvai dirba toje mokykloje.

Vaikai, negyvenantys mokyklos aptarnavimo teritorijoje, į mokyklą būtų priimami pagal prašymo padavimo datą. O jei neįmanoma patenkinti visų prašymų - atsižvelgiant į turimus mokymosi pasiekimus.

Rugsėjo pabaigoje Klaipėdos apygardos administraciniame teisme turėjo būti pradėta nagrinėti byla pagal Vyriausybės atstovės prašymą ištirti, ar dabartinė priėmimo į uostamiesčio mokyklas tvarka atitinka įstatymus bei Konstituciją.

Vyriausybės atstovei labiausiai užkliuvo tai, jog Klaipėdos valdžia esą diskriminuoja kitose savivaldybėse gyvenančius vaikus. Kreiptis į teismą ją paskatino ir Vyriausiojo administracinio teismo pasisakymas dėl situacijos Šiauliuose. Šio miesto savivaldybė taip pat buvo išskyrusi pirmumo kriterijų tiems vaikams, kurie gyvena savivaldybės teritorijoje, tačiau teismas pasisakė, kad tokia diskriminacija negalima.

Kadangi Klaipėdos savivaldybės atstovai tuomet pateikė teismui raštą, jog yra rengiamas naujas sprendimo projektas, bylos nagrinėjimas buvo atidėtas.

Svivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas tuomet akcentavo, kad minėtame Vyriausiojo administracinio teismo sprendime nebuvo pasisakyta dėl našlaičių, seserų, brolių pirmumo teisės. Jis priminė, kad tokia pirmumo teisė galioja ir sostinėje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder