Po provokuojančio mokinio piešinio – ir menininkės pyktis

Po provokuojančio mokinio piešinio – ir menininkės pyktis

Gabaus mokinio idėja dailės pamokoje nupiešti savo mėgstamos menininkės darbo interpretaciją baigėsi liūdnai. „Žinant, į kokius rėmus statomi mokiniai, jis kaip kūrėjas pasielgė labai drąsiai“, - tikino jaunimo tarpe garsi dailininkė Kamilė Lukrecija Lukošiūtė (20m.), sulaukusi vaikino laiško, kuriame jis papasakojo apie netikėtą incidentą pamokoje.

Užduotis įplieskė konfliktą

Kėdainių šviesios gimnazijos mokinys nupiešė į šios merginos piešinį panašų darbą – dailės pamokoje mokytoja skyrė užduotį sukurti mėgstamo dailininko piešinio interpretaciją. Laiške menininkei vaikinas pasakojo, kad dėl jo piešinio netrukus įsiplieskė konfliktas su mokytoja. Esą galiausiai už drąsią kūrinio idėją net nukentėjo pažymys.

Ar išties menininkai jau nuo paauglystės pratinami prie naujosios cenzūros?

„Vakarų ekspresui“ pradėjus aiškintis šią istoriją, ji virto tikru detektyvu - menininkės, mokyklos, švietimo ir kultūros skyriaus įvykių versijos labai skyrėsi.

Jautri reakcija

„Sakė, mokytoja jam sumažino pažymį už keiksmažodį („fuck“ , - aut. past.). Tikra Lietuvos dailės mokytoja, bijanti provokacijos, agresijos, išsišokinėjimų mene“, - negalėjo atsistebėti K. L. Lukošiūtė.

Mergina ne kartą spaudoje yra pasakojusi, kad ir pati besimokydama mokykloje patyrė itin priešišką dailės mokytojos elgesį, tad į šią istoriją sureagavo jautriai.

Nors mokykloje dailės pamokose jautėsi užguita, jaunoji lietuvaitė dėl savo itin išsiskiriančio darbų stiliaus sulaukė ne tik pasaulyje garsių menininkų pagyrų ir net pakvietimų pas juos pasisvečiuoti, bet ir Holivudo garsenybių dėmesio – 2016 metais net du kartus „Saulėlydžio“ sagos žvaigždė Tayloras Lautneris socialiniuose tinkluose pasidalijo su milijonais gerbėjų visame pasaulyje menininkės pieštais jo portretais.

Džiaugėsi gerbėju

Tačiau nors pati buvo pripažinta ir tapo matoma, menininkės teigimu, kiti meniškos sielos mokiniai gali būti palaužti lietuviškosios švietimo sistemos, tiesa – ne visi.

„Mokytojai, kritikuodami ir nepalaikydami kūrėjo saviraiškos, tik dar labiau jį provokuoja, stumia į didesnį pasipriešinimą. Na, gal vieni palūžta ir paklūsta taisyklėms, bet tie, kurie yra tikri savo darbais, niekada nepalūš. Jei reikės, jie mes dailės pamokas, bet savęs neišduos“, - kalbėjo menininkė

Mergina džiaugėsi turinti tokį ištikimą ir kūrybingą gerbėją. „Tikiu, kad jis taps didžiu menininku. Savo kūriniu sukelti reakciją – tai labai stiprus menininko bruožas. Kai žmonės išreiškia nepasitenkinimą tavo darbais, tai tampa labai geru varikliu, nes reiškia, kad tavo kūryba kažkuo juos trikdo, kitaip tariant, užkabina, jie negali to ignoruoti“, - sakė K. L. Lukošiūtė.

Apgynė kūrinį

Tačiau ar keiksmažodžiai – išties tik meno dalis, ar netoleruotinas vulgarumas, už kurį reikėtų net bausti?

„Kalbant apie keiksmažodžius mokyklose, žinoma, nepalaikyčiau nieko, jei tas žodis būtų panaudotas prieš tam tikrą žmogų kaip pasišaipymo forma. Šiuo atveju, tai buvo tik meno kūrinio dalis, kadangi jis interpretavo mano kūrybą, tad manau, kad keiksmažodis buvo be galo taikli detalė“, - vaikino darbą gynė menininkė.

Ji pasakojo, kad menininko Christepherio Woolo darbuose taip pat ne kartą buvo pavartoti keiksmažodžiai – taip pat ir žodis „fuck“.

„Jo kūriniai aukcionuose kainuoja apie 7 mln. JAV dolerių. Noriu pasakyti, kad žmogus, pažįstantis meną, niekada jo nenurašys dėl keiksmažodžio (...) Miela mokytoja, gėda!“,- kalbėjo mergina.

Pažymio nesumažino?

Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Švietimo ir kultūros skyriaus vedėjas Julius Lukoševičius paneigė informaciją apie tai, kad pažymys mokiniui sumažintas.

„Kėdainių šviesiosios gimnazijos administracija patikino, kad mokiniui pažymus nebuvo sumažintas“, - atsiųstame atsakyme tikino jis.

Galbūt pažymys po išties buvo sumažintas, tačiau po kilusio susidomėjimo – ištaisytas? Kėdainių šviesiosios gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Asta Krasauskienė, sulaukusi „Vakarų ekspreso“ užklausos apie šį įvykį, detaliai išnagrinėjo mokinio įvertinimus, registruojamus elektroniniame dienyne.

„Jūsų atsiųstame laiške yra teiginys „ kad mokiniui buvo sumažintas pažymys, vėliau ištaisytas, nes tarp mokinio ir mokytojos įvyko nesusipratimas.“ Kaip teigia dailės mokytoja, darbas iki mokinio paaiškinimo nebuvo įvertintas. Po mokinio paaiškinimo, mokytoja (…) darbą įvertino „10“. El. dienyno administratoriaus funkcija leidžia patikrinti, koks ir kada įvestas pažymys. Gimnazijos (…) klasės mokinys (…) 2018-2019 m. m. iš dailės turi keturis dešimties balų įvertinimus: 2018 m. rugsėjo 28 d. ir spalio 12,19,26 d. (kitokių įvertinimų nėra). Mokinio dailės darbas rugsėjo 28 d. pamokoje įvertintas „10“. Tą patvirtina el. dienyne užfiksuota pažymio įvedimo data (2018-09-28, 13 val. 21 min). Pagal gimnazijos pamokų tvarkaraštį, (…) klasei dailės pamokų laikas rugsėjo 28 d. yra 12.15-13.00 val. ir 13.10-13.55 val.“, - patikino A. Krasauskienė.

Tad dėl ko kilo toks nesusikalbėjimas tarp mokinio, mokytojos ir net mokyklos administracijos, neaišku.

Koją pakišo bendraklasės pavardė?

A.Krasauskienė pabilo ir apie piešinyje matomą keiksmažodį „fuck“.

„Gimnazijoje mokiniui privaloma kalbėti taisyklinga kalba, nevartoti necenzūrinių žodžių. Taip yra susitarta gimnazijos Vidaus tvarkos taisyklių 48.11. punkte. Laikytis šių taisyklių mokinys įsipareigojo ir mokymosi sutartyje.

Mokinys (…) pamokos metu paaiškino dailės mokytojai, kodėl jo darbe yra necenzūriniai žodžiai, teigdamas, kad interpretavo savo mėgstamo menininko kūrinį“, - teigė ji.

Be to, išaiškėjo ir dar viena įdomi detalė. Dailės mokytojai klausimų dėl mokinio darbo galėjo kilti ne tik dėl keiksmažodžio, bet ir dėl piešinyje įrašytos menininkės pavardės – toje pačioje klasėje mokosi mergina, kurios pavardė taip pat yra „Lukošiūtė“. Tad iš pradžių mokytoja galėjo pamanyti, kad taip siekiama pasityčioti iš bendraklasės.

„Galbūt pakalbėjo, bet taip nepadarė“, - po to, kai įstaigos pateikė savo atsakymus, apie tariamą mokytojos ketinimą sumažinti pažymį ėmė svarstyti K. L. Lukošiūtė.

Mokinys menininkę dar kartą patikino, kad pažymys buvo sumažintas, tačiau vėliau po įtempto ginčo – ištaisytas. Tiesa, ar pažymys buvo sumažintas neoficialiai mokytojos užrašuose, o didesnis įvertinimas po vaikino paaiškinimo įrašytas elektroniniame dienyne, lieka mįslė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder