Pirmokų priėmimas vėl kelia aistras

Pirmokų priėmimas vėl kelia aistras

Kai kurių šiaurinėje ir centrinėje Klaipėdos dalyje esančių mokyklų vadovai stveriasi už galvos - nepatenkančių vaikų tėvai dėl savo vaiko pasiryžę bet kam. "Sulaukiame visko - nuo finansinių pasiūlymų iki grasinimų", - tvirtina direktoriai.

Birželio pradžioje turėtų paaiškėti sąrašai, kurie būsimieji pirmokai pateko į pageidaujamas mokyklas, o kuriems teks ieškotis vietos kitur. Kai kurios mokyklos jau iš anksto informuoja tėvus, kad jų vaiko nepavyks priimti, todėl į viešumą iškilo nepatenkintųjų skundai.

"Man rašo mamos, kurių vaikai nepatenka į mokyklas, nors gyvena visai šalia, o štai iš kito Klaipėdos galo kažkokiu būdu vaikams vietos atsiranda", - stebisi Vakarų Lietuvos tėvų forumo pirmininkė Kristina Paulikė.

Socialiniuose tinkluose ji paprašė tėvų pasidalinti savo patirtimi šia tema. Daugelis tėvų neslėpė, kad nepaisant galiojančios priėmimo į mokyklas tvarkos neretai kyla įvairių įtarimų, kad eilės gali būti "stumdomos" taip, kaip parankiau mokyklos vadovybei.

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė patikino, kad "karštosiose" mokyklose situacija kontroliuojama ir šiuo metu nėra nustatyta jokių pažeidimų ar galimų mokyklos administracijos piktnaudžiavimo atvejų.

"Gyvenantieji po vienos ar kitos mokyklos langais tikrai į jas pateks. Jau sprendžiame šį klausimą", - žadėjo L. Prižgintienė.

Ažiotažas

Nors tie patys prioritetai, pagal kuriuos formuojamos eilės, galioja ne vienerius metus, tėvams kasmet iškyla daugybė klausimų. Vieni įsitikinę, kad svarbiausia pirmiesiems dar sausio pradžioje užregistruoti savo vaiką į mokyklą, kiti - jog niekur skubėti nereikia, jei gyveni tame rajone, kuriame ir yra pageidaujama mokykla. O realybė, pasirodo, gali būti kiek kitokia, ypač jei pageidaujama mokykla yra labiausiai perpildyta visame mieste.

Jau ne pirmi metai, kai dalis šiaurinėje ir centrinėje miesto dalyse esančių mokyklų sunkiai sutalpina visus norinčius, bet tokio ažiotažo, koks yra šiemet, pasak "Verdenės" progimnazijos direktorės Rimos Bėčiuvienės, dar nėra buvę.

Šiemet į šią mokyklą nori patekti 214 būsimųjų pirmokų. Realiai mokykla gali formuoti tik 4 klases po 24 mokinius, tad nepriims nė pusės norinčiųjų.

"Mūsų mokyklos priėmimo komisijai teko labai sunki našta. Visų pirma tikrinome, ar tikrai visi yra deklaravę gyvenamąją vietą mums priklausančioje teritorijoje. Buvo ir pamelavusių. Vieni iš prioritetinių - vaikai, kurių broliai ir seserys jau mokosi mūsų mokykloje, arba vaikai, kurių tėvai dirba "Verdenėje". Vien tokių susidarė 47, taigi giminaičiai užpildė dvi klases, o kaip į likusias dvi sutalpinti visus norinčius, neįsivaizduoju" - sunki padėtis į neviltį varo R. Bėčiuvienę.

Panašus skaičius būsimų pirmokų nori patekti ir į Simono Dacho progimnaziją. Visgi šios mokyklos direktorė Daiva Marozienė tikisi, kad visi, deklaravę gyvenamąją vietą šiai mokyklai priklausančioje teritorijoje ar turintys čia besimokančių brolių ir seserų, tikrai tilps.

"Nors kol kas nėra oficialaus sprendimo, su Savivaldybe deriname, kad šiemet mums būtų leista formuoti 6 klases. Kol kas dar turime kur pasispausti, tad tilpsime", - sakė D. Marozienė.

"Verdenės" progimnazijos tokie sprendimai nebegelbėja. Pasak R. Bėčiuvienės, visos patalpos, kurias tik buvo galima pritaikyti klasėms, jau išnaudotos - ir administracija susispaudė, o rūbinės patalpas teko paaukoti jau praėjusiais metais.

"Svarstome galimybę glaustis šalia esančioje "Žemynos" gimnazijoje, tuomet galėtume rinkti penkias pirmokų klases, tačiau ir tokiu atveju netenkintume visų norinčiųjų prašymų, todėl kitus turime nukreipti į Vitės bei "Saulėtekio" mokyklas", - pasakojo "Verdenės" direktorė.

Beje, atlikus uostamiesčio mokyklų analizę, ši progimnazija buvo įvardinta kaip viena labiausiai perpildytų mokyklų Klaipėdoje.

"Kritinė riba"

Kaip dažnai būna, nepatekusieji įžvelgia įvairių sąmokslo teorijų. Vieni tėvai aiškina, kad jie esą užsiregistravo vieni pirmųjų, o atėjus pavasariui paaiškėjo, kad atsidūrė kone eilės gale. Kiti pasakoja, kad ši mokykla yra visai šalia jų namų, bet jų vaiką norima nukreipti į kitą įstaigą.

"Visi tėvai turi galimybę ateiti ir savo akimis pamatyti, kaip formuojamos eilės. Visiems parodau, kaip eilę pakoregavo prioritetiniai vaikai, pavyzdžiui, besimokančiųjų broliai ar seserys. Viskas yra net spalvotais flomasteriais išskirta, kad būtų aišku ir nekiltų pašalinių minčių. Mūsų mokyklos situacija tikrai darosi nepavydėtina. Pasiekėme kritinę ribą", - atsiduso direktorė R. Bėčiuvienė.

Įvairių nesusipratimų dėl pirmokų priėmimo stebima ir kitose miesto dalyse.

"Pasirodo, jei mokykla šalia namų, tai dar nereiškia, kad ji priklauso pagal gyvenamąją vietą. Aš gyvenu Minijos gatvės pradžioje ir mums pagal adresą priklauso "Gilijos" pradinė mokykla, iki kurios gerą gabaliuką reikia važiuoti autobusu. Mums šalia yra Sendvario mokykla, iki kurios galima nueiti pėstute, bet, pasirodo, ji mums nepriklauso. Panašu, kad tie, kas sudarinėjo tą sąrašą, susipyko su koordinacija", - socialiniame tinkle replikavo viena klaipėdietė.

Kontroliuoja

Savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja L. Prižgintienė minėjo, kad ir jų skyrius pastaruoju metu sulaukia tėvų skundų dėl pirmokų priėmimo, bet esą kol kas nenustatyta, kad kurios nors mokyklos priėmimo komisija būtų pažeidusi priėmimo tvarką.

"Viską darome, kad tėvams būtų patogiau, bet mokyklos - neguminės. Žinoma, skaidrumas, eiliškumo paisymas turi būti užtikrintas. Jei nustatytume pažeidimus, galime pirmų klasių komplektavimą organizuoti iš naujo, bet kol kas to tikrai nereikia, jokių šiurkščių pažeidimų nebuvo užfiksuota. Gal kartais ir buvo kokių nesusikalbėjimų, bet jie buvo išspręsti. Procesas tebevyksta. Peržiūrime sąrašus, ne visi užsirašiusieji priklauso tam mikrorajonui, kiti vaikai jau yra patekę į kitas mokyklas, yra ir besidubliuojančių", - pasakojo L. Prižgintienė.

L. Prižgintienė svarstė, kad skaidrumo tikrai turėtų pakakti, nes vaikus į mokyklas priima ne direktorius, o specialiai kiekvienoje mokykloje sudaryta priėmimo komisija, į kurią gali būti įtraukti ir tėvų atstovai.

"Tačiau skelbti sąrašų ar informacijos, kaip keitėsi eilė, negalima, nes tai yra asmens duomenys, kuriuos saugo įstatymai", - minėjo ji.

Jos duomenimis, kol kas yra trys mokyklos, kurioms sunkiau sekasi priimti visus norinčius patekti pirmokus - jau minėtos "Verdenės" bei S. Dacho progimnazijos bei "Gilijos" pradinė mokykla.

"Visose išvardintose mokyklose planuojama steigti daugiau pirmų klasių nei buvo suplanuota, bet dar reikės miesto Tarybos sprendimo", - minėjo L. Prižgintienė.

Tad gali būti, kad kitais metais ne tik S. Dacho, bet ir "Verdenės" progimnazija turės po šešias pirmokų klases, o "Gilijos" mokykla - penkias.

Dar viena darbo grupė

L. Prižgintienė sutinka, kad šiaurinėje miesto dalyje reikia naujos mokyklos.

Pasak jos, kaip tik dabar sudaryta darbo grupė, kuri spręs ne tik Tauralaukio mokyklos likimą, bet ir naujos mokyklos šiaurinėje miesto dalyje klausimą. Planuojama, kad darbo grupė į pirmą pasitarimą rinksis jau šį penktadienį.

"Vakarų eksprese" jau rašėme, kad tinklo pertvarkos plane buvo numatyta Tauralaukyje statyti naują švietimo įstaigos pastatą, bet jame palikti tik darželinukus bei pradinukus, o 5-8 klasių Tauralaukio progimnazijos mokinius iškelti į atlaisvintas Klaipėdos licėjaus patalpas Kretingos gatvėje. Tačiau progimnazijos bendruomenės netenkina toks planas, jie norėtų, kad Tauralaukyje būtų "normali progimnazija", kaip yra ir dabar. Tad šis klausimas buvo išbrauktas iš tinklo pertvarkos plano ir dabar bus svarstomas atskirai.

Kol nebus išspręstas Tauralaukio progimnazijos likimas, panašu, kad neprasidės ir naujos mokyklos šiaurinėje miesto dalyje statybos. Bent jau pavasarį vykusių miesto Tarybos komitetų posėdžių metu Savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento direktorė Nijolė Laužikienė minėjo, kad miestas nėra pajėgus vienu metu statyti dvi naujas mokyklas.

Informacija

Į mokyklas pirmumo teise priimami:
* Toje mokykloje lankę priešmokyklinio ugdymo grupę, baigę pradinio ugdymo programą ar pagrindinio ugdymo programos pirmąją dalį;
* Gyvenantys miesto Tarybos mokyklai priskirtoje aptarnavimo teritorijoje.
* Tuo atveju, jei neįmanoma patenkinti visų pirmumo teisę turinčių asmenų prašymų, pirmiausia priimami arčiausiai mokyklos gyvenantys asmenys, vadovaujantis Savivaldybės administracijos direktoriaus patvirtintais gyvenamosios vietos atstumų iki mokyklos nustatymo principais, taip pat našlaičiai bei vaikai, kurių broliai ir seserys prašymo pateikimo metu jau mokosi toje mokykloje, arba vaikai, kurių tėvai dirba toje mokykloje.
* Į mokyklą mokytis gali būti priimti asmenys, negyvenantys mokyklos aptarnavimo teritorijoje, pagal prašymo padavimo datą ar, jei neįmanoma patenkinti visų prašymų, atsižvelgiant į turimus mokymosi pasiekimus ir (ar) mokyklos pateiktų specialiųjų ir bendrųjų gebėjimų užduočių atlikimo rezultatus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder