Pirmokų priėmimas: laiškai jau plaukia, tėvai sutrikę

Pirmokų priėmimas: laiškai jau plaukia, tėvai sutrikę

Būsimų pirmokų registracija toliau kaitina aistras. Nors šį ketvirtadienį planuojamoje patvirtinti tvarkoje akcentuojama, kad tiek registruotais laiškais atsiųsti, tiek atnešti gyvai prašymai mokyklose bus įregistruojami ne anksčiau kaip vasario 19 dieną, tėvai pradėjo įtarinėti, jog eilės jau dabar sudarinėjamos.

Mokyklų vadovai įtaria, jog tėvus gali klaidinti tai, kad kiekvienas paštu atsiųstas laiškas ar dokumentas mokykloje registruojamas bendroje knygoje. Tačiau pabrėžiama, kad ši registracija neturi nieko bendro su būsimųjų pirmokų priėmimo eilės numeriu. O jei miesto Taryba pritars, eilės numerio iš viso bus atsisakyta.

Kad nesibaigiantys priėmimo tvarkos pakeitimai susuko galvas daugeliui tėvų, akcentuoja ir Vakarų Lietuvos tėvų forumo (VLTF) atstovai. Žmonės nebežino, kaip elgtis ar dabar siųsti laišką, ar laukti vasario 19-osios. Buvo ir tokių, kurie skubėjo į mokyklas į "gyvąją eilę" ir pagal senąją tvarką - sausio 4-ąją. Bėgti į mokyklą paskirtą datą žada ir kai kurie jau išsiuntusieji registruotus laiškus.

"Visiškas chaosas. Ir kuo baigsis - nežinia. Tėvai sutrikę ir nežino, ko laukti", - sako VLTF atstovė Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo taryboje Gabrielė Burbulytė-Tsiskarishvili.

Neteisingai suprato

"Kai paskambinau į "Verdenės" progimnazijos raštinę, man buvo pasakyta, kad jau yra užregistruoti 127 prašymai į pirmą klasę. Kaip suprasti? Juk sakė, kad pradės registruoti tik nuo vasario 19 dienos. Vadinasi, kad tie, kurie neskubėjo siųsti laiškų, gali ir nepatekti?", - teiravosi į "Vakarų ekspresą" paskambinusi mama.

"Verdenės" progimnazijos direktorė Rima Bėčiuvienė patikino, kad tėvams darbuotojai visada paaiškina, kad gautus laiškus tiesiog registruoja kartu su kita korespondencija, tačiau ne visi nori suprasti, kad ši registracija nėra vadinamasis eilės numeris.

KĄ DARYTI? Tėvų atstovai piktinasi, kad šiemet priėmimo į mokyklas tvarka keičiasi kone kasdien, tad tėvams nebeaišku, kaip elgtis.

"Vis tiek daugelis klausia, koks jo numeris. Kas iš to, kad mes jį pasakome, juk tai tik bendros dokumentų registracijos numeris. Bet vis tiek yra tokių tėvų, kurie nenori suprasti, prašo, kad leistume tą numerį nusifotografuoti... Kartais nebežinome, kaip dar kitaip paaiškinti. Juolab kad mes ir patys dar neturime jokių nurodymų, kaip tie visi gauti laiškai bus registruojami nuo vasario 19 dienos", - pasakojo R. Bėčiuvienė.

Nors iki vasario 19-osios dar visas mėnuo, registruoti laiškai į šią progimnaziją jau plaukia.

"Kiek tiksliai jų gavome, negaliu pasakyti, nes juos registruojame kartu su kita gaunama korespondencija ir dokumentais, bet preliminariai skaičiuojama, kad per 150 jau esame gavę. Tiesa, tarp jų gali būti ir prašymų priimti į penktas klases", - pasakojo R. Bėčiuvienė.

Iš viso kitais mokslo metais į šią progimnaziją planuojama priimti 120 pirmokų.

Direktorė neslėpė, kad kiekvienais metais pirmokų priėmimo laukia su nerimu, nes dėl mokyklų stygiaus šiaurinėje miesto dalyje ši progimnazija jau ne vienerius metus sunkiai talpina visus norinčiuosius. Ir miesto valdžia neslepia, kad būtent ši progimnazija įvardijama karščiausiu tašku.

Panašu, kad naujoji tvarka nenuramino tėvų. Pasak R. Bėčiuvienės, yra ir tokių, kurie jau atsiuntė registruotą laišką, bet minėjo, jog būtinai ateis ir į gyvąją eilę vasario 19-ąją.

S. Dacho progimnazijos direktorė Daiva Marozienė skaičiavo, kad jau yra gauta maždaug 70-80 regisrtuotų laiškų dėl priėmimo į mokyklą. Priimti į šią mokyklą planuojama 96 pirmokus.

"Pirmųjų laiškų sulaukėme iš karto po to, kai buvo viešai pranešta, kad šiemet pirmenybė bus teikiama registruotiems laiškams. Bet dabar jau niekas nežino ar jie turės pirmenybę, ar ne. Tai ir yra pagrindinis klausimas. Kol kas mes juos tiesiog registruojame į gautos korespondencijos knygą kartu visais kitais tą dieną gautais laiškais", - suminėjo D. Marozienė.

Per daug painiavos

"Blogai, kai viskas vyksta taip chaotiškai, sprendimai priimami paveluotai, įvairūs pakeitimai siūlomi kone kas savaitę, tad dabar tėvams iš viso niekas nebeaišku", - apgailestauja VLTF atstovė Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo taryboje G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Ji priminė, kad praėjusių metų gruodžio 21-ąją buvo patvirtinti priėmimo į mokyklas pakeitimai, kurių svarbiausias buvo tas, kad vėlinama data. Vietoje sausio 4 nukeliame į vasario 19-ąją.

"Dėl to niekas neprieštaravo. Tuomet buvo numatyta, kad bus gyva eilė ir galimybė registruoti laišku, bet buvo akcentuojama, kad pirmenybė bus teikiama registruojantis gyvai. Beje, ši tvarka tebegalioja, nes nauji siūlomi pakeitimai dar nepatvirtinti. O nauji siūlymai pasigirdo sausio 3 dieną, kai spaudos konferencijoje buvo pranešta, kad pirmenybė vis gi bus teikiama registruotiems laiškams. Kas išgirdo, perskaitė spaudą, jau sausio 3-ąją puolė siųsti laiškus, o kiti ramiai laukia vasario 19-osios gyvos eilės. Visi pakliuvo į keistą situaciją ir dabar yra nežinioje. Juk naujoji tvarka dar nepatvirtinta, tad realiai turėtų galioti tik tie laiškai, kurie bus atsiųsti po sausio 25 d., kai Miesto taryba patvirtins naujus pakeitimus", - painią šaradą narpliojo G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Pasak jos, niekas nekvestionuoja minties, kad idėja registruoti būsimus pirmokus laiškais yra gera, tačiau tėvams yra per daug painiavos.

"Beje, dabar jau girdime apie dar vieną naujovę, esą iš viso nebebus jokios pirmenybės. Tiek laiškai, tiek "gyva" registracija bus metama į bendrą krūvą ir viską birželio mėnesį spręs komisija. Kaip visa tai atrodys? Kaip loterija? Sumes viską į bendrą katilą ir trauks? Visiškai niekas neaišku. Tėvai panikoje", - kalbėjo G. Burbulytė-Tsiskarishvili.

Savivaldybės darbuotojų bandymai raminti, kad niekas be mokslo neliks, esą neramina, nes žmonės nori rinktis tai, kas jų vaikui geriausia.

"Aš turiu būsimą pirmoką ir taip pat jau išsiunčiau registruotą laišką. Pavyzdžiui, man labai svarbu, kad būtų fiksuojama eilė, nes L. Stulpino progimnazijoje, į kurią norime patekti, klasės yra kryptingo ugdymo. Vieni mokosi papildomai šokio, kiti dailės, muzikos, ekonomikos. Juk tėvams yra skirtumas, ar vaikas ketverius metus šoks, ar mokysis ekonomikos? Kitose mokyklose tėvams svarbu ir mokytoją pasirinkti. Yra ir tokių tėvų, kurie siuntė po kelis laiškus į kelias mokyklas. O jei jie taps niekiniai? Kas grąžins pinigus? Juks registruotas laiškas kainuoja", - daug klausimų turėjo VLTF atstovė, beje, žadėjusi šį ketvirtadienį eiti į miesto Tarybą ir visus šiuos klausimus iškelti politikams.

Visi bus lygiaverčiai?

Šį ketvirtadienį miesto Taryboje planuojama svarstyti sprendimo projektą, kuriuo norima koreguoti gruodžio pabaigoje patvirtintą tvarką.

Pasak Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjos Laimos Prižgintienės, jei Miesto Taryba pritars šiems pakeitimams, bus galutinai įtvirtinta, kad visi iki vasario 19 dienos išsiųsti laiškai, nepaisant jų išsiuntimo datos, bus lygiaverčiai.

Dabar jau siūloma aiškiai įrašyti, kad "pirmąją prašymų registravimo dieną mokyklose pirmiausia įregistruojami registruotu laišku atsiųsti prašymai, kurių išsiuntimo data (patvirtinta ant voko pašto antspaudu) yra ne vėlesnė ar ta pati kaip pirmoji prašymų priėmimo diena. Vėliau asmeniškai ar registruotais laiškais gauti prašymai mokyklose registruojami tokia pat tvarka.

"Siųsti laiškus buvo galima ir ankstesniais metais, tačiau tėveliai mažai naudojosi ta galimybe ir geriau stovėdavo prie geidžiamos mokyklos per naktį. Todėl, kad išvengtume tokių naktinių eilių, šiemet ir paraginome registruotis laiškais. Siūlome, kad prašymų registravimo knygoje nebeliktų grafos "eilės numeris". Dabar visi bus pirmi numeriai. Viską spręs mokyklos komisija", - pasakojo L. Prižgintienė.

Ji priminė, kad mokyklų priėmimo komisijos darbą pradės tik birželio 9 dieną. Tik kelių mokyklų, kurioms nėra priskirta konkreti teritorija - "Gilijos" pradinės mokyklos, "Ąžuolyno" gimnazijos, Vydūno progimnazijos bei Vytauto Didžiojo gimnazijos vienos klasės - priėmimo komisijos darbą pradeda anksčiau.

"Pastaraisiais metais didžiausias ažiotažas kildavo dėl priėmimo į S. Dacho ir "Verdenės" progimnazija. Manau, kad šiemet su S. Dacho progimnazija problemų nekils - savo mikrorajono būsimų pirmokėlių poreikius ši mokykla turėtų visiškai tenkinti. Manome, kad ir "Verdenės" progimnazijoje šiek tiek situaciją švelnins tai, kad šiemet nebetenka prioriteto tie būsimi pirmokai, kurie nepriklauso "Verdenei" priskirtam mikrorajonui, bet jų broliai ar seserys jau mokosi toje mokykloje. Toks prioritetas išlieka tik priskirtame mikrorajone gyvenantiems vaikams. Tikrai nė vienas be mokslo neliks", - ramino L. Prižgintienė.

Ji priminė, kad tose mokyklose, kur neužteks vietų visiems pagal gyvenamąją teritoriją priskirtiems vaikams, mokyklų komisijos aiškinsis, ar būsimas pirmokas iš tiesų gyvena toje vietoje, kurią deklaravo tėvai.

Pernai Klaipėdoje buvo tik du skundai dėl priėmimo rezultatų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder