Per Užgavėnes - įspėjamasis mokytojų streikas

Per Užgavėnes - įspėjamasis mokytojų streikas

Vasario 21-ąją, per Užgavėnes, mokytojai rengia įspėjamąjį dviejų valandų streiką. Toks sprendimas priimtas vasario 9-ąją Vilniuje vykusiame neeiliniame Lietuvos švietimo profesinės sąjungos (LŠPS) suvažiavime.

Mokyklos pačios pasirinko, kuriomis valandomis streikuoti. Įspėjamajame streike ketina dalyvauti pedagogai iš 300 Lietuvos mokyklų.

Lietuvos švietimo profesinė sąjunga reikalauja Vyriausybės keisti mokyklų finansavimo sistemą, atidėti planuojamą pedagogų atestaciją, keisti darbo apmokėjimo tvarką. Sąjungos atstovai teigia, kad dabar Švietimo ir mokslo ministerija nesileidžia į jokius dialogus, neklauso mokytojų balso.

Streiku pedagogai reikalaus, kad dabartinis finansavimas per mokinių krepšelius būtų keičiamas. Esą didžiosios mokyklos nuvilioja mokinius, o kartu ir finansavimą, todėl mažosios pasmerktos nykti.

Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) teigia, kad finansavimo tvarką manoma keisti nuo kitų metų.

Taip pat parengti projektai, kad pribrendo metas tikrinti visų mokytojų kvalifikaciją, kuri paskutinį kartą esą tikrinta 1993-iaisiais. Tačiau tam kategoriškai priešinasi mokytojų profsąjunga ir streiku reikalaus šios idėjos atsisakyti.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė mano, kad mokytojai turi teisę į nuomonės raišką, tačiau vis dėlto savo problemas jie spręsti turėtų dialogu, o ne streikuodami.

"Bet koks nuomonės reiškimas yra teisėtas Lietuvos valstybėje, ir kiekvienas turime teisę išreikšti savo nuomonę, bet spręsti darbinius santykius visgi siūlyčiau dialogo forma, o ne gatvėje", - pirmadienį Grigiškėse žurnalistams, paklausta, kaip vertina mokytojų žadamą streiką, sakė šalies vadovė.

Daugiausia nepasitenkinimų mokytojams kelia atlyginimai. Anot profsąjungos, dirbančiam mokytojui turėtų būti garantuota, kad jis išdirbs ir gaus atlygį už ne mažiau kaip 18 darbo valandų. Grėsmė dėl algų kilo, anot profsąjungos, per metus mokinių skaičiui sumažėjus 24 tūkstančiais.

ŠMM teigia, kad vidutiniškai mokytojai išdirba 18 tiesioginių darbo valandų. Mažiau dirba ir mažiau gauna tik mažų mokyklų mokytojai.

"Nemanau, kad mokytojams, kurie dirba gerai, krūvis yra mažinamas. Tikrai jie turi pakankamai darbo ir pakankamus krūvius", - teigia Švietimo ir mokslo ministerijos Bendrojo ugdymo ir profesinio mokymo departamento direktorius Alvydas Puodžiukas.

Anot ministerijos, atlyginimų kelti tikrai nėra iš ko, tačiau dėl darbo valandų diskusija vyksta. Kaip ir dėl pačių mokyklų finansavimo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder