Parlamentarai nusiteikę ginti universitetą

Parlamentarai nusiteikę ginti universitetą

Pajūryje išrinkti parlamentarai vakar patikino uostamiesčio merą Vytautą Grubliauską, kad kovos dėl Klaipėdos universiteto išsaugojimo. "Reikia organizuoti rimtą pasipriešinimą", - vakar vykusio susitikimo metu agitavo Naglis Puteikis.

Beje, kai kurie parlamentarai svarstė, kad uostamiesčio alma mater esą netinka nė vienas siūlomas scenarijus. Manoma, kad reikėtų siekti, jog Klaipėdoje išliktų nors ir mažas, bet stiprus universitetas, kuriame būtinai turi likti ir humanitariniai, ir socialiniai mokslai.

Reaguodamas į Seime užregistruotą naują pasiūlymą, pagal kurį Klaipėdos aukštoji mokykla prarastų savarankiško universiteto statusą, Klaipėdos meras vakar pasikvietė pajūryje išrinktus parlamentarus.

Valdančiajai daugumai Seime priklausantis valstietis Dainius Kepenis perdavė parlamente girdėtą informaciją, kad pasigesta paties Klaipėdos universiteto (KU) iniciatyvos.

"Kaip tik šiandien paklausiau Seimo Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko Eugenijaus Jovaišos nuomonės. Pasak jo, Klaipėdos regionas ir universitetas abejingai žiūri į šią reformą, tad ir jie taip žiūri", - sakė D. Kepenis.

"Kokius vėjus jūs čia nešate? - tada nesusivaldė V. Grubliauskas - Kas atnešė įstatymo projektą į Seimą? Vyriausybė. Svarstymo eigoje keli parlamentarai pabudo, kad neva kažkas nepateikė informacijos. O Vyriausybė teikdama šį projektą šių dalykų neįvertino? Tada kokį Vyriausybė dokumentą atnešė į Seimą? Premjeras kvestionuoja ministrės atneštą projektą? Tai apie ką mes čia kalbame?", - piktinosi meras.

Jį palaikė ir N. Puteikis. Pasak jo, priešintis blogiems projektams būtina.

"Nė kiek neabejoju, kad visi Vakarų Lietuvos regiono politikus vienijančios grupės nariai mąsto taip pat - Klaipėdos universitetas turi išlikti. Dar reikia įtraukti ir tuos Seimo narius, kurie yra baigę Klaipėdos universitetą. Reikia rimtai priešintis. Tiesiog už blogojo projekto stovi kažkokios lobistinės jėgos. Tas jungimas tik pretekstas, kad didelis suvalgytų mažą", - kalbėjo Seimo valdančiųjų daugumai taip pat priklausantis N. Puteikis.

"Palaikau daugelio humanitarų poziciją, kad Klaipėdos universitetas neturėtų būti vien technologinio pobūdžio, nes tada jis jau bus ne universitetas. Manau, kad humanitariniai ir socialiniai dalykai universitete turi būti. Kai sumenkinama iki technologinio profilio, tada žengiamas ir dar vienas žingsnis - nereikia iš viso nieko. Aš manau, kad reikia kovoti už visavertį universitetą. Žinoma, reikia kelis kartus sumažinti programų skaičių, peržiūrėti vadybos dalykus, bet tikrai nepalikti vien technologinio profilio. Tai gali būti nedidelis, bet aukštos kokybės universitetas. Be pataikavimo galiu pasakyti - jei nebūtų Klaipėdos universitete humanitarinio profilio mokslų, nebūtų mieste ir daugybės festivalių. Liksime tik techninio profilio universitetas, po dešimties metų nebeliks mieste ir to, kuo galime didžiuotis. Universitetas miestui duoda labai daug. Jis negali tapti vien uosto aptarnavimo padaliniu", - savo nuomonę išsakė Eugenijus Gentvilas.

ŽINGSNIS. Žadama, kad po raštu, kuriuo bus prašoma išsaugoti Klaipėdos universiteto savarankiškumą, žada pasirašyti ne tik akademinė bendruomenė, bet ir regiono merai, verslo atstovai. Eimanto Chachlovo nuotr.

Simonas Gentvilas taip pat palaikė nuomonę, kad nė vienas iš siūlomų variantų KU nėra geras.

"Klaipėdos universitetą reikia ne žlugdyti, o išplėsti, bet būtų gerai, kad ir universitetas aktyviau dalyvautų šioje diskusijoje", - minėjo S. Gentvilas.

"Nesvarbu, didesnis ar mažesnis, savarankiškas universitetas Klaipėdoje privalo būti. Tačiau reikia suvokti ir tai, kad reorganizacija būtina. Negali tame pačiame mieste esančios kelios aukštosios mokyklos turėti vieną ir tą pačią specialybę", - teigė Gintaras Vaičekauskas.

Pasak mero, jau yra subrandinta ir aiški akademinės bendruomenės pozicija - norima, kad KU išsaugotų savarankiškumą. Po parengtu oficialiu raštu, V. Grubliausko žiniomis, pasirašys ne tik akademinė bendruomenė, bet ir regiono merai, verslo atstovai.

"Niekas nekalba apie tai, kad Klaipėdoje reikia išsaugoti universitetą, kuris taptų našta valstybei. Kalbame apie tai, kad Klaipėdai būtinai reikia savarankiško universiteto. Koks jis turi būti, turi apsispręsti steigėjas, žinodamas regiono, miesto, akademinės bendruomenės lūkesčius ir poreikius. Panašu, kad šiandien subtiliai ieškomas parlamentinių procedūrų gausoje paskandintas eutanazijos variantas. Jei reikės skelbti pasipriešinimo frontą, esu pasiryžęs stoti pirmose gretose. Bet tikiuosi, kad viską pavyks išspręsti blaiviu protu", - teigė V. Grubliauskas.

Informacija

Naują pasiūlymą dėl valstybinių universitetų tinklo optimizavimo plano pateikė valstiečių frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis, premjeras Saulius Skvernelis, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, Švietimo ir mokslo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša bei to paties komiteto narys Arūnas Gumuliauskas. Viename iš jo punktų siūloma Klaipėdoje ir Šiauliuose išlaikyti regionų poreikius atitinkančius ir savo išskirtinumą vystančius universitetinio mokslo centrus, tačiau jie turi būti kitų universitetų padaliniais. Pagal kiek anksčiau Vyriausybės priimtą ir Seimui pateiktą valstybinių universitetų tinklo optimizavimo planą, Klaipėdoje turėjo išlikti savarankiškas universitetas, kuriame prioritetiškai būtų vystomos su jūrų sektoriumi susijusios mokslo ir studijų kryptys.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder