Paramą pasiruošti mokyklai gaus daugiau mokinių

Šiemet pasiruošti naujiems mokslo metams bus suteikta valstybės parama apie 86 tūkst. vaikų, gyvenančių mažas pajamas gaunančiose šeimose. Vienam mokiniui mokinio reikmenims įsigyti skiriami 156 litai, o iš viso labiausiai nepasiturinčių šeimų vaikams pasiruošti mokyklai skirta 11 mln. litų.

"Neretai nepasiturinčioms šeimoms pritrūksta pinigų mokslo metų pradžiai - įsigyti būtiniausias priemones, todėl kasmet iš valstybės biudžeto skiriama konkreti lėšų suma", - teigia socialinės apsaugos ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė.

Teisę į paramą mokinio reikmenims - pratybų sąsiuviniams, skaičiuotuvams, rašymo, braižymo, piešimo ir kitoms mokymosi priemonėms, sportinei aprangai, avalynei, drabužiams ir kitiems - turi mokiniai, augantys šeimose, kurių pajamos vienam šeimos nariui yra mažesnės kaip 1,5 valstybės remiamų pajamų (VRP). Jos dabar sudaro 525 litus.

Nuo rugpjūčio 1 d. padidinus VRP, daugiau šeimų, kuriose auga mokyklinio amžiaus vaikai, įgijo teisę į socialinę paramą - nemokamą maitinimą ir paramą mokinio reikmenims. Tam iš valstybės biudžeto savivaldybėms papildomai skirta 12,6 mln. litų.

Šiemet paramą mokinio reikmenims įsigyti galės gauti 29 tūkst. vaikų daugiau nei pernai. Pernai mokinio reikmenimis buvo aprūpinta daugiau nei 57 tūkst. mokinių, tam išleista 8,9 mln. litų.

Šiemet atsirado ir naujovių: parama bus teikiama pinigais, išskyrus atvejus, kai mokinys auga socialinės rizikos šeimoje. Iki šiol visi mokiniai iš nepasiturinčių šeimų mokinio reikmenimis buvo aprūpinami. Be to, šiemet tėveliai dėl paramos mokinio reikmenims įsigyti ir nemokamo vaikų maitinimo galėjo kreiptis jau nuo liepos 1 dienos. Parama mokinio reikmenims skiriama iki prasidedant mokslo metams arba mokslo metų pradžioje, bet ne ilgiau kaip iki spalio 20 d.

Nepasiturinčių šeimų vaikams skiriamas ir nemokamas maitinimas mokykloje. Teisę gauti nemokamus pietus turi mokiniai, augantys šeimose, kurių pajamos vienam šeimos nariui mažesnės nei 1,5 VRP. Dėl padidėjusių VRP šiemet nemokamą maitinimą gaus 91 tūkst. mokinių. Mokiniai iš mažas pajamas gaunančių šeimų nemokamą maitinimą gali gauti nepriklausomai nuo to, kurioje mokykloje mokosi: valstybinėje, savivaldybės ar nevalstybinėje.

Beje, nemokamą maitinimą, nepriklausomai nuo šeimos pajamų, nuo šių mokslo metų gaus ir visi priešmokyklinukai bei pradinukai. Jų tėveliams dėl nemokamo maitinimo niekur kreiptis nereikės. Jei ši parama mokiniui nereikalinga, tėvai gali jos atsisakyti, raštu apie tai informavę mokyklos administraciją.

Šiemet nemokamam maitinimui skirta per 101 mln. litų. Visų priešmokyklinukų ir pradinukų nemokamam maitinimui iš valstybės biudžeto savivaldybėms papildomai suteikta per 30 mln. litų.

Pernai mokyklose nemokamai buvo maitinama apie 83 tūkst. mokinių, šiemet nemokamas maitinimas bus skiriamas apie 200 tūkst. mokinių, iš jų apie 150 tūkst. priešmokyklinukų ir pradinukų. Iš viso 2008 m. nemokamam maitinimui bei mokinio reikmenims įsigyti skirta daugiau nei 115 mln. litų, o pernai socialinei paramai išleista per 63 mln. litų.

Už socialinės paramos mokiniams organizavimą atsakingos savivaldybės, todėl tėvai turi kreiptis į deklaruotos gyvenamosios vietos savivaldybės administraciją, o jeigu gyvenamoji vieta nedeklaruota, - į savivaldybės, kurioje mokinys gyvena, administraciją. Prašymą dėl mokinio nemokamo maitinimo galima pateikti ir mokyklos, kurioje mokinys mokosi, administracijai.

Eltos inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder