Noriu būti premjeru

Noriu būti premjeru

Šią savaitę Vyriausybėje ministrai gali šiek tiek atsikvėpti, mat iš visos Lietuvos mokyklų buvo atrinkti geriausi moksleiviai, kad visą savaitę talkintų premjerui ir jo komandai. Kas žino, galbūt kaip tik šią savaitę aštuntąjį kartą vykstančiame projekte „Moksleiviai - į Vyriausybę“ dalyvauja būsimasis Lietuvos premjeras.

Vienas iš projekto dalyvių, ką tik Kauno jėzuitų gimnaziją baigęs ir į ISM studijuoti ekonomikos ir politikos įstojęs Jonas Kaučikas sako, kad visuomet labai domėjosi politika, tad, pamatęs kvietimą dalyvauti konkurse, net neabejojo. Jaunuolis šią savaitę darbuojasi Ūkio ministerijoje ir ragauja ministro kasdienybės.

„Visada labai norėjau iš arčiau susipažinti su valstybinių institucijų gyvenimu. Pamaniau, kad Ūkio ministerija bus artima mano studijoms, tad džiaugiuosi, jog pavyko į ją patekti. Turiu pripažinti, kad anksčiau apie politikus galvojau kiek kitaip. Maniau, kad ministerijose yra daug ilgai čia dirbančių žmonių, kurie galbūt nėra tokie motyvuoti dirbti dėl savo šalies, o ką jau kalbėti apie bendravimą su čia besilankančiais moksleiviais, kaip mes. Tačiau mano nuostata labai pasikeitė pamačius viską savo akimis. Nesitikėjau, kad čia tiek daug jaunimo, tiek daug patriotiškai nusiteikusių žmonių, tiek daug atsidavusių dirbti savo Tėvynei“, - pirmaisiais įspūdžiais su „Vakaro žiniomis“ dalijasi jaunasis ūkio ministras.

Taikinys - premjero kėdė

Jis neslepia, kad į projektą atvyko pasiruošęs ir kone labiausiai laukė susitikimo su šios savaitės savo kolega dabartiniu ūkio ministru Evaldu Gustu. J.Kaučikas sako, kad neilgos diskusijos su ministru metu jiedu aptarė imigracijos klausimus, sprendė šalies ūkiui svarbias problemas, o jaunasis politikas buvo priimtas draugiškai, išklausyti jo pasiūlymai ir idėjos.

Dar vienas įspūdingas vizitas, turėsiąs daug naudos Jonui ateityje - susitikimai su verslo atstovais. Jaunuolis neslepia, kad jo ateitis turėtų būti glaudžiai susijusi tiek su politika, tiek su verslu: „Todėl man tai buvo labai naudingi susitikimai. Diskutavome apie jauną verslą ir startuolius. Sužinojau daug naudingos informacijos, kuri man pagelbės ateityje, nes planuoju kurti savo verslą.“

Kartu su šaunia komanda iš visos Lietuvos jaunieji politikai penktadienį dalyvaus šiam projektui skirtame Vyriausybės posėdyje ir bendraus su premjeru Algirdu Butkevičiumi. Ten jaunuoliai ketina ne tik iš arčiau susipažinti su premjeru, bet ir pažerti jiems aktualių klausimų, o gal net pagrūmoti pirštu.

J.Kaučikas neslepia, kad jo aplinkoje jaunimas politika per daug nesidomi. Nors tai, pasak Jono, turėtų būti aktualu kiekvienam jaunam žmogui. Žinoti, kaip vyksta šalies valdymas, ir suprasti, kokios yra aktualijos bei galiojantys įstatymai, - kiekvieno garbės reikalas. Be to, tokios žinios itin naudingos įvairiose gyvenimo situacijose. Ir nors suprato, kad ministro darbas nėra lengvas, Jonas sako, kad politika jo tikrai nenugąsdino. Paklaustas, ar svajoja tapti ministru pirmininku, jaunuolis atsako greitai ir tvirtai: „Tikrai taip“.

Patirtis nedingsta

„Vakaro žinių“ kalbintas projekto „Moksleiviai - į Vyriausybę“ kuratorius, ministro pirmininko patarėjas Ramūnas Burokas teigia, kad 2009 metais pradėto projekto tikslas ir buvo pakviesti moksleivius iš arčiau susipažinti su Vyriausybės ir ministerijų veikla, čia dirbančiais valstybės tarnautojais ir politikais, jis kilo iš noro jaunimui parodyti valstybės valdymo principus, sprendimų priėmimo procesus: „Dažnai tokios informacijos stoka tampa puikia dirva mitams, neva čia, valdžioje, viskas vyksta neskaidriai, neaiškiais principais, niekas nieko neveikia ir pan.“

Pasak projekto kuratoriaus, po 8 projekto gyvavimo metų jau galima stebėti ir rezultatus. „Buvę projekto dalyviai yra susibūrę į projekto Alumni klubą, rengia susitikimus, turime susikūrę grupę socialiniame tinkle „Facebook“, kur nuolatos keičiamės informacija, bendraujame. Kiekvienų metų pradžioje buvę dalyviai susitinka su premjeru, susitikimo metu diskutuoja aktualiais klausimais, dalijasi patirtimi, įžvalgomis įvairiomis temomis. Taip pat kiekvienais metais projektą organizuoti ir įgyvendinti padeda buvę jo dalyviai. Atrankos komisijos pirmininku visuomet išrenkamas praėjusių metų projekto dalyvis. Iš buvusių projekto dalyvių sudarome komandą, kuri kuruoja projekto eigą. Taip dalyviams suteikiama galimybė ne tik dalyvauti projekte, bet ir jį organizuoti.

Taip pat priimame projekto dalyvius praktikai Vyriausybės kanceliarijoje, ministerijose. Projekto dalyviai renkasi skirtingas sritis - teisę, mediciną, finansus, žurnalistinį darbą, politikos mokslus ir t.t. Turime ne vieną dalyvį, kuris po mokslų pasirinko darbą valstybės tarnyboje - yra dirbančių ir ministerijose, ir rajonų savivaldybėse. Tai džiugina, vadinasi, į projekto rengimą įdėtos pastangos grįžta jaunų valstybės valdymo profesionalų pavidalu“, - teigia R.Burokas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder