Muziejuose moksleiviai nuo šiol  lankysis nemokamai

Muziejuose moksleiviai nuo šiol lankysis nemokamai

Daugelis Lietuvos muziejų 41-oje Lietuvos savivaldybėse moksleivius įleis nemokamai. Penktadienį startavo šalies muziejų kultūrinio svetingumo programa "Vasario 16-osios kūrėjai ir puoselėtojai", kuri vaikus ir jaunimą skatins lankytis edukaciniuose renginiuose, teminėse ekskursijose, viktorinose, paskaitose, kino seansuose ir kituose renginiuose.

Lietuvos muziejų asociacijos prezidentas Raimundas Balza pasakojo, kad minėtoje programoje iki gruodžio 31 d. dalyvaus 89 šalies muziejai. "Iš viso bus surengta 185 edukaciniai renginiai, ekskursijos, susitikimai, protmūšiai, paskaitos. Jie nebus vienkartiniai - bus rengiami kas savaitę ar dažniau, o sykiu, dalyvaujant renginiuose, bus galima apžiūrėti ir ekspozicijas. Visi jie nemokami ir yra skirti moksleiviams", - informacija dalinosi asociacijos pirmininkas.

Moksleivius į nemokamas edukacines programas Klaipėdoje kvies Laikrodžių muziejus, Prano Domšaičio galerija, Lietuvos jūrų muziejus ir Mažosios Lietuvos istorijos muziejus. Daugiau informacijos apie šių įstaigų programas galima rasti čia: http://www.muziejuedukacija.lt.

Po Naujųjų Kultūros ministerija planuoja toliau tęsti šią iniciatyvą. Tačiau vėliau teks ieškoti lėšų, kurios padengtų išlaidas. Anot R. Balzos, valstybinių muziejų išlaidoms padengti reiktų mažiau nei 4 mln. eurų per metus. Kaip padengti miesto muziejų išlaidas, galvą sukti teks savivaldybėms.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson teigė, kad po Naujųjų neribotam laikui startuos antrasis programos etapas ir jis, tikimasi, įtrauks visas Lietuvos savivaldybes. "Kol kas dar reikia diskutuoti apie programos įgyvendinimo modelius - kaip tai veiks praktiškai", - sakė ministrė ir žadėjo nenuskriausti muziejų.

Anot L. Ruokytės-Jonsson, programa "Nemokami muziejai - moksleiviams" siekiama didinti kultūros prieinamumą, ugdyti kultūrines jų kompetencijas, padėti vaikams ir jaunimui užmegzti asmeninį santykį su Lietuvos istorija, paveldu, kultūra. Taip pat paminėjo, kad taip muziejuose galės dažniau apsilankyti tam galimybių dažnai neturintys vaikai iš asocialių šeimų.

"Nacionaliniai ir savivaldybių muziejai parengė įspūdingas programas: nuo kūrybinių dirbtuvių iki teminių ekskursijų, viktorinių, kino seansų ir kitų veiklų. Manau, kad tai leis ugdyti kūrybingą, smalsų, atsakingą, pilietišką ir kūrybišką žmogų", - sakė pašnekovė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder