Mokytojų streikas pavyko

Mokytojų streikas pavyko

Švietimo profsąjungos vakar paskelbė: nors savivaldybės bei ministerija bandė sužlugdyti vakar vykusį įspėjamąjį pedagogų dvi valandas trukusį streiką, jis pavyko: protestavo apie 10 tūkst. mokytojų.

Lietuvos švietimo profesinės sąjungos pirmininkas Audrius Jurgelevičius sakė, kad streikavo kur kas daugiau mokyklų, nei skelbia Švietimo ir mokslo ministerija. Ministerijos teigimu, dvi pirmos pamokos vakar nevyko 300 mokyklų, profsąjungos atstovų teigimu, šis skaičius - gerokai didesnis, nes ne visos yra pavaldžios savivaldybėms ir ne visos iš anksto joms paskelbė apie streiką.

„Streikas pavyko, nes jam dar net www.3oakgaming.com neprasidėjus Finansų ministerija bei Vyriausybė rado keliolika milijonų eurų švietimui, nors iki tol apie bet kokį papildomą finansavimą nebuvo net kalbos“, - akcentavo A.Jurgelevičius.

Pedagogų profsąjungos reikalauja iki 2017 m. atkurti prieš krizę buvusį mokinio krepšelio dydį, nuosekliai didinti mokytojų atlyginimus, kitąmet skirti dvigubai daugiau lėšų išeitinėms kompensacijoms į pensiją išeinantiems mokytojams, taip pat susieti švietimui skiriamą biudžeto dalį su šalies BVP. Manifeste taip pat įtvirtinta nuostata, kad iki 2022 m. švietimo ir mokslo finansavimui turėtų būti skirta ne mažiau kaip 6 proc. šalies BVP. Jei įspėjamasis streikas neduos rezultatų, profsąjungos grasina „eiti toliau“.

Pasak A.Jurgelevičiaus, profsąjungos nereikalauja, kad švietimui būtų skirta lėšų, atimant jas iš kitų sričių, nes pedagogai puikiai suvokia esamą geopolitinę situaciją.

„Mes kalbame apie švietimo biudžeto lėšų švaistymą. Pavyzdžiui, nesuprantame, ką veikia ir kam reikalingos trys Švietimo ir mokslo ministerijai pavaldžios institucijos, dubliuojančios viena kitos veiklą ir užsiimančios vadovėliais, kurių leidyba, beje, iš esmės yra privatus verslas“, - konstatavo A.Jurgelevičius.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder