Mokytojų etatai: nebereikės rungtis dėl pamokų skaičiaus

Mokytojų etatai: nebereikės rungtis dėl pamokų skaičiaus

"Mokytojai net ir turėdami skirtingą pamokų skaičių galės uždirbti vienodai", - taip lakoniškai siūlomą įvesti etatinio mokytojų darbo užmokesčio modelį pristatė Klaipėdos švietimo bendruomenei pristatymą surengęs Švietimo ir mokslo ministro patarėjas Arminas Varanauskas. Jis ramino, kad įvedus etatinį apmokėjimą neteks masiškai atleisti mokytojų, ir pasistengė išsklaidyti daugiau paplitusių mitų šiuo klausimu.

Tiesiog tie mokytojai, kurie turės mažai pamokų, "pateisinti" etatą galės kitais bendruomenei naudingais darbais, pavyzdžiui, organizuoti renginius, parodas ir t. t. Kaip akcentavo A. Varanauskas, įvedus etatinį apmokėjimą, mokytojams bus atlyginama už visus darbus.

"Tačiau tie bendruomenei naudingi darbai turės būti aiškiai įvardinti. Pavyzdžiui, mokyklos direktorius suteiks pedagogui dvejiems metams 300 bendruomenei naudingų valandų ir sakys: "Duodu tau nepažangių mokinių klasę, bet už dvejų metų jie turi tapti skautais, kurie vos tik pamatę šiukšliadėžes turi spalvinti jas skirtingomis spalvomis ir rūšiuoti šiukšles", - vaizdingą pavyzdį pateikė ŠMM Švietimo ir regioninės politikos departamento direktorius Aidas Aldakauskas.

Visgi ir ministerijos atstovai, ir mokyklų vadovai pritaria, kad nauja planuojama apmokėjimo sistema bus nemenkas iššūkis mokyklų bendruomenėms ir patikrins kolektyvų sveikumą.

Atlyginimas - 1 000 eurų

Pasak A. Varanausko, pagrindinė priežastis, kodėl reikia keisti mokytojų darbo užmokesčio sistemą, yra ta, kad į mokyklas neateina dirbti jauni mokytojai, tad žadama, kad etatinis apmokėjimas bus palankus jauniems specialistams.

Dabar mokytojų darbo krūviai labai netolygiai pasiskirstę. Paaiškėjo, kad tik 5 proc. mokytojų turi 36 savaitines darbo valandas, o trečdalis mokytojų turi tik iki 18 savaitinių darbo valandų.

"Dabar dažniausiai mokama tik už pamokas ir su jomis susijusią veiklą, nors iš tiesų daugelis mokytojų dirba daugiau. Suprantama, kad mokytojas dirba ne tik tada, kai stovi prieš klasę, bet dažnai už papildomus darbus jam nėra apmokama", - sakė A. Varanauskas.

Jo žiniomis, dabar kas trečias pedagogas uždirba iki 500 eurų ir tik 15 proc. uždirba daugiau nei 1 000 eurų.

"Žinia, dabartinės Vyriausybės siekis, kad 2020 metais mokytojų atlyginimas siektų per 1 000 eurų, tad etatinis apmokėjimas ir leis tai pasiekti", - aiškino ministro patarėjas.

Kas keisis?

"Visos mokytojų darbo valandos yra vienodai svarbios. Tad esminis skirtumas ir bus tas, kad mokytojui bus mokama už etatą, o ne už turimą pamokų skaičių. Mokytojai, turintys skirtingą pamokų skaičių, galės gauti tokį pat atlyginimą", - minėjo A. Varanauskas.

Pasak jo, net ir ką tik į mokyklą atėjęs dirbti jaunas specialistas galės turėti visą krūvį. Jis pateikė pavyzdį, kad dabar jaunas pedagogas turintis 15 pamokų ir 3 nekontaktines valandas uždirba 385 eurus. Įvedus etatinį apmokėjimą esą tam pačiam specialistui bus galima mokėti ir 800 eurų atlygį. Tiesiog mokyklos vadovas prie turimų 15 pamokų pridės 15 nekontaktinių valandų ir dar 6 valandas, skirtas papildomam darbui.

Ministro patarėjas pateikė ir kitą pavyzdį, kaip galėtų didėti mokytojos metodininkės, kuri turi 20 pamokų, atlyginimas. Dabar be pamokų ji turi 8 nekontaktines valandas ir uždirba 780 eurų. Įvedus etatinę apmokėjimo sistemą, jai bus galima pridėti dar 8 valandas bendruomeninei veiklai, tad atlyginimas didės iki 980 eurų.

"Preliminariai skaičiuojame, kad veiklos mokyklos bendruomenei galės sudaryti iki 50 proc. darbo laiko", - minėjo A. Varanauskas.

Visgi jo kolega A. Aldakauskas patikslino, kad tokiu atveju kiltų pagrįstas klausimas, ar tokį specialistą galima vadinti mokytoju.

Dabar yra įprasta, kad pamokos sudaro 70 proc. viso mokytojo darbo laiko.

Paneigė mitus

A. Varanauskas paneigė pasklidusį mitą, kad mokytojo etato nebus galima skaidyti, ir patvirtino, kad bus galima dirbti ir daugiau nei vienu etatu.

"Švietimo ir mokslo ministerija duos kiekvienai mokyklai bendrą etatų skaičių ir kiekviena mokykla turės nustatyti, kaip tiksliai jie bus išdalinami. Bus perkelta daugiau atsakomybės pačiai mokyklos vadovybei. Bendrieji principai turės būti aptarti kolektyvinėje sutartyje arba darbo taisyklėse, bet kiekvieno mokytojo atlyginimas bus skaičiuojamas individualiai. Tačiau tai turi būti daroma skaidriai ir aiškiai pagal bendruomenėje aptartus principus", - aiškino A. Varanauskas.

Pasak jo, niekuo nepagrįstas dar vienas pastaruoju metu pasklidęs mitas, kad etato įvedimas lems daugelio pedagogų atleidimą iš darbo.

"Pabandysiu paaiškinti skaičiais, kad tai visiška nesąmonė. Dabar 23 tūkst. teorinių etatų (po 36 val.) išsidalija per 32 tūkst. mokytojų. Skaičiuojame, kad įvedus etatą, bus galimybė išlaikyti 28 tūkst. mokytojų. Taip pat skaičiuojama, kad maždaug 80 proc. mokytojų turės visą etatą, o likusieji pasidalintų po pusę ar dar mažesnę dalį etato. Pagal tokius skaičiavimus 23 tūkst. mokytojų dirbtų visu etatu, o dar 10 tūkst. - po pusę etato, tad darbo pakaktų 33 tūkst. pedagogų. Tad ši nauja apmokėjimo sistema nepareikalaus nė vienos galvos", - aiškino A. Varanauskas.

A. Aldakauskas priminė, kad naująją apmokėjimo tvarką prieš porą savaičių pradėjo svarstyti Seimas, tad iki birželio pradžios realiai turėtų būti priimti vienokie ar kitokie sprendimai.

Našta mokyklų vadovams

"Bus patikrintas kolektyvų sveikumas", - šitaip siūlomą naujovę vertino H. Zudermano gimnazijos direktorė Jolita Andrijauskienė.

Jos žiniomis, iki gegužės Seimas turi "pakrikštyti" arba ne šį projektą. Jei tam bus pritarta, iki birželio turės būti priimti visi poįstatyminiai aktai.

"Mokyklų vadovai laiko turės labai mažai. Birželio mėnesį mokytojams einant atostogauti jau turėsime būti aptarę jų darbo krūvį ir perspektyvas. Su kiekvienu pedagogu reikės tartis individualiai, tad darbo ir skaičiavimų bus labai daug. Bet kol Seimas dar nieko nepatvirtino ir viskas tebėra "šakėmis ant vandens", kol kas kolektyvo neaudriname ir nieko apie tai nekalbame", - sakė J. Andrijauskienė.

Mokyklos vadovė akcentavo, kad klaidingai manoma, jog, įvedus etatinį apmokėjimą, bus sudaryta galimybė kai kuriems mokytojams "pritempti" darbo valandas iki etato.

"Už orą ir tai, kad mokytojas tiesiog sėdi, tikrai niekas nemokės. Pedagogas turės prisiimti konkrečius įsipareigojimus ir pagrįsti savo kategoriją - jei jis yra ekspertas, turės reikštis respublikos lygmeniu, mokytojo metodininko veikla turės būti matoma miesto lygmenyje ir t. t. Bet kuri veikla negalės būti "popierinė", - kalbėjo J. Andrijauskienė.

Klaipėdos rajono Dovilų pagrindinės mokyklos direktorius Arūnas Grimalis taip pat svarstė, kad mokyklų vadovų laukia sunki užduotis.

"Dar yra daug neaiškumų. Neaišku, kaip bus tais atvejais, kai mokytojas susirgs ir kitas jį pavaduos. Kai prieš rugsėjo pirmąją reikės sudėlioti etatus, nebus paprasta. Matyt, visą rugpjūčio mėnesį reikės dėlioti ir ieškoti balanso. Bet manau, kad galų gale didelės revoliucijos nebus ir atlyginimai ženkliai nesikeis, gal tik išloš jauni specialistai", - svarstė A. Grimalis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder