Mokyklos neišsitenka po vienu stogu

Mokyklos neišsitenka po vienu stogu

Nors, palyginus su netolima praeitimi, uostamiesčio mokyklos gerokai ištuštėjo, vienoje iš jų tebekovojama dėl vietos. Klaipėdos politikų sprendimu, rusakalbių atžalos turi kraustytis į kitas patalpas, užleisdamos jas lietuvių vaikams, tačiau šį variantą aktyviai bandoma atšaukti.

Oficiali statistika skelbia, kad nuo 2000-2001 mokslo metų iki šiol Klaipėdos mokyklose mokinių sumažėjo per 13 tūkst. Prieš dešimtmetį jų buvo per 31 tūkst., o praėjusį rudenį atėjo jau tik šiek tiek daugiau nei 18 tūkst.

Todėl natūralu, kad švietimo įstaigos per šį laikotarpį sulaukė ne vienos reorganizacijos.

Po vienos iš jų, įvykdytos pernai pavasarį, Naikupės gatvėje esančios buvusios "Pamario" mokyklos pastato du korpusus užima I. Simonaitytės, vieną - A. Rubliovo pagrindinės mokyklos padalinys. Pirmoji norėtų dar daugiau patalpų, antroji - išlaikyti turimas.

Bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2012-2015 metais plane numatomas pirmasis variantas. Tai reikštų, kad A. Rubliovo mokyklos padalinio 5-10 klasių mokiniai turėtų keltis į pagrindines šios mokyklos patalpas Debreceno g. 48.

Šio sudėtingo dokumento atšaukti nesirengiama, tačiau dalis jo - minėtų mokyklų likimas - gali keistis. Ar to prireiks, paaiškės po specialios darbo grupės tyrimo bei išvadų.

Kaltina mokyklos protegavimu

Antradienį pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską lankėsi Naikupės gatvėje esančio A. Rubliovo mokyklos padalinio atstovės.

Anot jų, praėjusių metų pavasarį patvirtintos pertvarkos iniciatoriai žadėjo apie 1,5 mln. litų ekonominį efektą, tačiau nuostoliai buvo tarsi užprogramuoti - teko atleisti apie keturias dešimtis mokytojų, kuriems reikėjo mokėti išeitines kompensacijas. Be to, sekė kraustymosi, smulkaus remonto išlaidos.

Vis dėl to dabartinė situacija mokyklos bendruomenę tenkina. Esą plotas vienam mokiniui yra optimalus, vaikų tėvai patenkinti, jog Žvejybos uosto mikrorajone yra rusakalbių ugdymo įstaiga. Be to, pernai žadėta, kad moksleiviams išsikelti niekur nereikės.

Tuo tarpu gresiančios permainos vertinamos tik neigiamai.

"Susisiekimas nebūtų pats geriausias, be to, tėvams tai reikštų papildomas išlaidas. Vaikščioti į kitą mokyklą Draugystės parku vedančia alėja gali būti nesaugu", - sakė švietimo įstaigos atstovės.

Mokyklos patalpose šiuo metu mokosi daugiau nei 150 moksleivių, pagal programą, per ateinančius trejus metus į pastatą Debreceno gatvėje turėtų persikelti apie 100 penktų-dešimtų klasių mokinių. Tai reikštų, pasak A. Rubliovo mokyklos profesinės organizacijos pirmininkės Liudmilos Ibrahimovos, jog darbo netektų iki 15 iš dabartinių 25 padalinyje Naikupės gatvėje dirbančių mokytojų.

Merui paliktas kreipimasis, kuriame nurodoma, jog pastarųjų metų įvykiai verčia manyti, jog I. Simonaitytės mokykla yra proteguojama, o A. Rubliovo - ignoruojama.

"Atrodo, I. Simonaitytės mokykla bando sudaryti įspūdį, kad yra labai nuskriausta", - sakė miesto galvai L. Ibrahimova.

Klaipėdos vicemeras Vytautas Čepas mano, kad yra atvirkščiai.

"Visada laikiausi nuomonės, jog sąlygos tautinei mažumai gali būti šiek tiek geresnės nei dominuojančiai bendruomenei, bet šiuo atveju jos yra fantastiškos", - teigė jis, priminęs, kad sujungus padalinius Naikupės ir Debreceno gatvėse sąlygos mokiniams tikrai nepablogėtų.

Meras nesutiko, jog protekcijos egzistuoja, o jeigu taip yra, mokyklos atstoves prašė labai detaliai šį kaltinimą pagrįsti.


Tvirtino neįsigilinę?

Praėjusią savaitę už mokyklų tinklo pertvarkymą iš 26 balsavusiųjų Tarybos narių prieš balsavo tik vienas, tačiau šiandien jau bent keli iš jų abejoja, ar esama situacija buvo išanalizuota tinkamai.

Jau kitą dieną po balsavimo Tarybos narė Irina Rozova paprašė išsiaiškinti, ar sprendimas priimtas teisėtai.

Pripažįstama, jog rengiant bei tvirtinant sprendimo projektą į jį įsigilinta nebuvo. Tą patvirtina ir faktas, kad permainų iniciatorė Tarybos narė Lilija Petraitienė šią savaitę taip pat lankėsi A. Rubliovo mokykloje ir sutiko, kad pasiūlymą reikia atšaukti arba koreguoti.

"Svarstant projektą komitete pastabų taip pat nebuvo", - antradienį sakė savivaldybės Ugdymo ir jaunimo komiteto pirmininkas Saulius Budinas.

Nuspręsta, jog bus sudaryta specialistų darbo grupė, kuri, atsižvelgusi į įvairius rodiklius, "be jokių emocijų" ieškos išeities iš susidariusios padėties.

Galvoja skirtingai

[CITATA]

"Mus tenkintų, jeigu viskas liktų taip, kaip yra dabar", - vakarykštį vizitą reziumavo A. Rubliovo mokyklos atstovės.

"Mes galvojame truputį kitaip. Persikėlus į Naikupės gatvę mūsų auklėtinių ugdymo sąlygos pablogėjo, trūksta patalpų, dalis iš jų nepritaikytos kai kurių dalykų dėstymui, tenka dalintis kabinetais, nes pamokų skaičius nemažas.

Jeigu viskas vyktų taip, kaip numatyta programoje, mūsų poreikiai būtų patenkinti. Nežinau, ar padidėtų išlaidos pastato išlaikymui, tačiau mokytojų skaičius liktų tas pats", - sakė I. Simonaitytės pagrindinės mokyklos direktorė Gražina Skunčikienė, kurios vadovaujamojoje įstaigoje šiuo metu mokosi apie 250 vaikų.

Mokykloms siūlyta dabartinę situaciją ir ateities planus dar kartą aptarti su savivaldybės Švietimo skyriumi ir darkart apsvarstyti galimybes, kaip viena ar kita įstaiga galėtų nusileisti bei "gyventi draugiškai."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder