Mokyklos baiminasi maisto revoliucijos

Mokyklos baiminasi maisto revoliucijos

Panašu, kad Lietuva bando sekti garsaus britų kulinaro Džeimio Oliverio pavyzdžiu ir iš esmės pakeisti maisto racioną mokyklose, tačiau nuo mokslo metų pradžios įsigaliojusi nauja tvarka kol kas kelia tik sumaištį.

Per pietus - jokios sriubos, mokyklų valgyklose nebus galima atsigerti kavos, Kijevo kotletai - tabu, o kasdienis meniu bus kone priverstinis: teks valgyti tik iš tam tikrų produktų grupės pagamintus patiekalus.

"Vakarų ekspreso" kalbinti kai kurių ugdymo įstaigų vadovai tikino, kad tokia revoliucinė Sveikatos apsaugos ministerijos parengta tvarka gali smogti antru lazdos galu: esą vaikai geis draudžiamo vaisiaus ir per pietų pertraukas lėks pirkti tokio maisto, kokio širdis geidžia.

Kitoks racionas

"Vakarų eksprese" jau rašėme, kad moksleiviai bei jų tėvai dažnai pasigesdavo mokyklų valgyklose įvairesnio raciono. Iki šiol jame vyravo riebūs, kepti patiekalai, nebuvo garuose virto maisto.

Nuo rugsėjo 1-osios situacija keičiasi iš esmės: sveikatai nepalankūs produktai, turintys daug sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų, privalo aplenkti mokyklų valgyklas.

Liepos 19 dienos įsakymu sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys įpareigojo už maitinimą atsakingus asmenis užtikrinti, kad pietų meniu būtų patiekti 1-3 karšti tos pačios maisto produktų kategorijos patiekalai (mėsos, paukštienos, žuvies, daržovių ar miltų, bulvių, varškės).

Vienas iš karštųjų pietų patiekalų turi būti tausojantis virškinimo sistemą - pagamintas verdant vandenyje ar garuose, arba troškintas. Tas pats karštas pietų patiekalas negali būti tiekiamas dažniau nei kartą per dvi savaites.

Iš mokyklų turi galutinai išnykti bulvių traškučiai, kiti riebaluose virti gaminiai, saldainiai, šokoladas ir jo gaminiai, maisto produktai su maisto priedais, gazuoti, energiniai gėrimai, sultinių koncentratai, rūkyta žuvis, konservuoti mėsos ir žuvies gaminiai, mechaniškai atskirta mėsa ir jos gaminiai, maistas su genetiškai modifikuotais organizmais.

Naujajame apraše mokiniams maitinti rekomenduojamos daržovės, vaisiai, uogos ir jų patiekalai, sultys, ypač - šviežios, grūdiniai ir ankštiniai produktai, pienas ir pieno produktai, liesa mėsa ir jos produktai, žuvis ir jos produktai, augalinis aliejus, kiaušiniai, geriamasis vanduo.

Perlenkė lazdą?

Klaipėdos Martyno Mažvydo pagrindinės mokyklos direktorius Vytautas Dumčius teigė, kad šią savaitę dar tik ruošiamasi naujai tvarkai.

"Ją taikyti pradėsime nuo pirmadienio. Tačiau jau dabar galiu pasakyti, kad lazda yra perlenkta. Pagal Sveikatos apsaugos ministerijos pateiktą produktų aprašą, jie yra brangūs, o vaikas gali ir nevalgyti tų patiekalų", - dėstė mokyklos direktorius.

Jam kėlė nuostabą tai, kad pietų metu nebebus galima patiekti sriubos.

 BE SRIUBOS. Nuo šiol mokyklose per pietus mokiniai sriubos negaus: "Kai vaikas suvalgo sriubos, jam kyla sotumo jausmas ir jis antrojo patiekalo nebenori. Sriubą bus galima valgyti ne pietų metu", - informavo specialistai.

Viliaus MAČIULAIČIO nuotr.

"To aš nesuprantu, nes sriuba padeda virškinimo traktui. Pagal naują sistemą vieną dieną bus trys žuvys, kitą - trys paršiukai, trečią - trys kalakutai... Nesuprantamas dalykas. Kiekvieną dieną bus galima patiekti tik tos pačios grupės produktus. Net druskos negalima naudoti", - stebėjosi V. Dumčius.


Pokalbininkas ironizavo, kad nuo šiol mokykla virs kone dietininkų ligonine.

"Bet šiaip nejuokinga. Bus mokami didžiuliai pinigai už tuos produktus, o kur nukeliaus patiekalai, jei vaikai jų tiesiog nenorės valgyti?.. Gali būti taip, kad jie protestuodami lėks pirkti bandelių", - dėstė jis.

Mokyklos vadovas svarstė, kad įdiegus minimalų meniu gali tekti net atleisti keletą valgyklos darbuotojų.

"Ne paslaptis, kad į mūsų mokyklos valgyklą ateina pavalgyti ir miestiečiai, tad po permainų jų tikrai sumažės. Įdomu, ar ir patys mokytojai norės valgyti tai, ką privalėsime patiekti. Manau, kad grįš tie laikai, kai į mokyklą atsinešami namie tepti sumuštiniai", - prognozavo jis.

Uostamiesčio Vytauto Didžiojo gimnazijos direktorius Stasys Ruiba taip pat teigė, kad kol kas neaiškumų dėl maitinimo yra labai daug.

"Sunku apibendrintai pasakyti, kaip viskas vyks. Aišku viena: maisto pasirinkimas bus labai ribotas. Anksčiau buvo įvairių patiekalų, dabar nebebus. Yra tvarka, ja privalome vadovautis, tačiau su mokyklomis dėl jos nebuvo pasitarta. Mūsų gimnazija yra miesto centre, tad, pasikeitus valgiaraščiui, moksleiviai gali masiškai eiti pietauti kitur. Daug abejonių kelia man ta pertvarka..." - pripažino gimnazijos vadovas.

Priverstinis meniu

"Vakarų ekspresui" vakar susisiekus su sveikatos apsaugos ministru R. Šukiu ir pasiteiravus, ar negauta skundų dėl naujos maitinimo tvarkos, šis išsamesnei diskusijai nebuvo nusiteikęs.

"Mokyklų vadovai žino, kas parašyta. Jokių čia interpretacijų ir išvedžiojimų negali būti. Kreipkitės į Visuomenės sveikatos departamentą", - pasiūlė jis.

Pastarojo Sveikatos stiprinimo ir kurortologijos skyriaus vyriausioji specialistė Ieva Gudanavičienė teigė, kad taisyklės dar gali būti keičiamos.

"Kol kas negavome jokių skundų. Buvo atlikti mokymai, kad valgiaraščių sudarytojai suprastų, koks yra tikslas. Esmė - užtikrinti sveiką ir subalansuotą vaikų mitybą mokyklose. Moksleivis per savaitę turi gauti ir baltymų, ir angliavandenių, skaidulinių medžiagų, vitaminų bei kitų būtinų augančiam organizmui komponentų", - teigė specialistė.

Esą kai kurie vaikai mokyklose valgydavo tik tai, kas jiems patikdavo, ir negaudavo būtinų medžiagų.

"Viena diena - mėsos: atsižvelgiant į mokyklos dydį, turi būti patiekiama nuo 1 iki 3 šios grupės patiekalų. Kita diena - žuvies. Dar kita - vėl nustatytas racionas. Tokiu būdu moksleiviai, na, gal ir priverstinai, gaus subalansuoto maisto, daugiau maistinių medžiagų", - pasakojo I. Gudanavičienė.

Paklausta, kodėl per pietus atsisakyta sriubos, specialistė teigė, kad taip skatinama moksleivius valgyti.


"Kai vaikas suvalgo sriubos, jam kyla sotumo jausmas, ir jis antrojo patiekalo nebenori. Mes atlikome apklausą, po kurios paaiškėjo, kad taip ir yra. Užkemšamas skrandis. Sriubą bus galima valgyti ne pietų metu", - informavo ji.

Atgrasins prašalaičius

Kol kas skundų tikino negavusi ir Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Šlepetienė.

"Dabar derinami valgiaraščiai, buvome susitikę su ugdymo įstaigų valgyklų darbuotojais, paaiškinome tvarką. Žiūrėsime, kaip seksis ją įgyvendinti. Abejonių kelia tai, kad gali ryškiai padidėti maisto kaina. Jei jis bus ekologiškas, be maisto priedų, - neįsivaizduoju, kaip galima pamaitinti už tris litus. Bet ateitis parodys, gal be reikalo bijom, gal viskas paprasta ir lengva", - vylėsi ji.

A. Šlepetienė tikino, kad keičiant tvarką remiamasi ilgamečiais tyrimais, kurie atskleidė, jog vaikai minta ne įvairiu maistu.

"Jie valgo tik tai, ką mėgsta, todėl negauna būtinų maistinių, mineralinių medžiagų. Tad dabar siekiama sudaryti sąlygas vaikams maitintis įvairesniu maistu", - niuansus dėstė specialistė.

Ji pabrėžė, kad kai kurių mokyklų vadovų skundai dėl naujovių esą nepagrįsti.

"Čia reikia fantazijos. Mokyklos nėra viešojo maitinimo įstaigos, nereikia verkšlenti, kad iš gatvės dėl pasikeitusio valgiaraščio neis žmonės, nes viskas daroma vaikų labui. Dalis valgyklų meniu ir buvo orientuota į tuos, kurie ateina pigiau pavalgyti, bet ne į moksleivius. Tad dabar emocijų nereikia. Jei bus argumentų, tuomet galima ką nors keisti", - sakė pokalbininkė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder