Mokslo metų pradžia - su naujovėmis

Mokslo metų pradžia - su naujovėmis

Pirmadienį prasidėjusius naujus mokslo metus pažymėjo ne tik daugybė šiai datai skirtų renginių, bet ir naujovės. Uostamiesčio aukštosios mokyklos pirmąsyk susivienijo bendrai šventei, o Klaipėdos universiteto, vadovaujamo naujo rektoriaus, laukia nemažai pokyčių.

Mokslo metų pradžią jau 8 valandą ryto Klaipėdoje paskelbė energingi muzikos ritmai bei šokiai - Lietuvininkų aikštėje vyko pirmoji pamoka.

Linkėjo didžiuotis ir atrasti

Miesto savivaldybės administracijos Ugdymo ir kultūros departamento Švietimo skyriaus vedėja Laima Prižgintienė rugsėjo 1-osios proga linkėjo didžiuotis savimi, savo pasiekimais, tačiau nebijoti didžiuotis ir mokytojais, draugais, tėvais.

"Neabejoju, kad jumis galės didžiuotis ir Klaipėda, ir visa Lietuva", - moksleiviams kalbėjo L. Prižgintienė.

Sveikindamas akademinę bendruomenę miesto meras Vytautas Grubliauskas linkėjo drąsių žingsnių į mokslo ir pažinimo pasaulį.

"Į mokyklą jau nebežvelgiama kaip į vietą, kurioje mokinys turi išmokti rašyti ir skaičiuoti, šiandien mokykloje turime auginti kūrybingą, talentingą, šiuolaikišką žmogų", - pabrėžė V. Grubliauskas.

Klaipėdos Švč. Mergelės Marijos Taikos Karalienės bažnyčios klebonas Vilius Viktoravičius priminė biblinę tiesą: "Nieko nėra naujo po šiuo dangumi. Linkiu atrasti. Ne išrasti, o atrasti tai, ką Dievas jau sukūrė pasaulyje. Linkiu, kad mes atrastume ir džiaugtumėmės viskuo - ne tik daiktais, bet ir moralinėmis vertybėmis."

Iš Lietuvininkų aikštės šventė persikėlė į mokyklas - šventišką automobilių koloną lydėjo policijos pareigūnai bei klubo "Chimeras MC" baikeriai.

Šiais metais į Klaipėdos mokyklas žengė apie 18 tūkst. moksleivių - maždaug šimtu mažiau nei pernai, tačiau šiemet pirmokų sulaukta beveik 170 daugiau nei praėjusiais metais.

DAUGIAU. Šiais metais į Klaipėdos mokyklas žengė apie 18 tūkst. moksleivių - maždaug šimtu mažiau nei pernai, tačiau šiemet pirmokų sulaukta beveik 170 daugiau nei praėjusiais metais.

Eisena ir koncertai

Popiet moksleiviai buvo kviečiami į "Švyturio" areną, kur vyko neformaliojo švietimo įstaigų mugė, ten koncertavo jaunieji Klaipėdos atlikėjai, o vakare laukė Donato Montvydo koncertas bei diskoteka vyresnių klasių moksleiviams.

Klaipėdos universitete tradiciškai buvo apdovanojami labiausiai pasižymėję mokslininkai bei studentai. Įmonės "KLASCO" generalinis direktorius Audrius Pauža apdovanojo socialinių mokslų daktarą profesorių Aldį Gedutį, fizinių mokslų habilituotą daktarą Rimą Žaromskį ir humanitarinių mokslų daktarą profesorių Vidmantą Mačiulskį už pasiekimus mokslinėje ir meninėje veikloje.

Universiteto bendruomenė pažymėjo ir rekonstruotos universiteto miestelio aikštės atidarymą. Pasak Infrastruktūros ir plėtros prorektoriaus Rimanto Didžioko, tai kartu ir dovana miestiečiams, jau pamėgusiems šią teritoriją.

"Galbūt čia galės vykti ir kultūriniai renginiai. Bandysime aurą pakeisti iš kareivinių į kultūros židinį. Planuojame kad iš viso bus apie 14 hektarų teritorija, kuri bus paruošta investicijoms. Tikimės, jog čia ateityje bus naujas bendrabutis, kursis ne tik mokslo, bet ir verslo paskirties statiniai", - kalbėjo prorektorius.

Vakarop pirmą kartą drauge mokslo metų pradžią šventė Klaipėdos aukštųjų mokyklų studentai, skelbdami, jog Klaipėda - studentų uostas.

Susirinkę Lietuvininkų aikštėje, iš jos traukė į Teatro aikštę - eiseną lydėjo Klaipėdos jaunimo teatras, orkestrai bei meno kolektyvai. Šitaip mokslo metus pasitiko Klaipėdos universiteto (KU), Klaipėdos valstybinės kolegijos, LCC Tarptautinio universiteto, Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos, Lietuvos verslo kolegijos ir Socialinių mokslų kolegijos studentai.

Vakare Teatro aikštėje jiems buvo skirtas šventinis koncertas su grupe "Nervas", atlikėju Petru Dauniu ir grupe "Skamp".

Planuose - pokyčiai

Klaipėdos universitetas rugsėjo 1-ąją pasitiko, kaip ir tikėtasi, su nauju rektoriumi - profesoriumi habilituotu daktaru Eimučiu Juzeliūnu. Nors vakar buvo pirmoji rektoriaus darbo diena, jis postą užims tik nuo spalio 1 d. - tuomet baigsis jo sutartis su Kembridžo universitetu. E. Juzeliūnas kaip vieną iš pirmųjų planuojamų darbų įvardino auditą - finansų, etatų, atestacinių reikalavimų, atlyginimų skaičiavimo.

Universiteto surengtoje spaudos konferencijos metu E. Juzeliūno, paklausus apie KU statomo mokslinio tyrimų laivo perspektyvas, jis pripažino, jog reikės svarstyti, ar universitetui reikės dviejų tyrimų laivų.

"Sutikite, negali būti jūrinio uosto universitetas be tyrimų laivo - būtų tas pats, kaip chemijos tyrimai be chemijos laboratorijos. Rentabilumo prasme negaliu atsakyti - universitetas yra nukraujavęs dėl "Snoro" istorijos. Tačiau tyrimų laivas, jei jis eksploatuojamas, gali uždirbti lėšas darydamas gręžinius, galima sulaukti užsakymų", - kalbėjo E. Juzeliūnas, užsiminęs, jog užbaigus naujojo statybas, antrasis laivas - burlaivis "Brabander" - nebebus toks reikalingas.

R. Didžiokas savo ruožtu informavo, jog prieš metus KU bandė gauti leidimą perimti valdomą valstybės turtą savo nuosavybėn, tačiau tuomet jo negavo. Dabar, sužinojus, jog toks Kauno technologijos universiteto (KTU) prašymas buvo patenkintas, KU bandys prašyti to dar sykį.

"Kartosim prašymą, į sąrašą trauksim bendrabučius, pastatus, kurie mums bus nereikalingi, pirmiausia - Socialinių mokslų fakulteto pastatų kompleksą ir Jūrų technikos fakultetą. Jeigu pavyktų pasiekti tai, ką pasiekė KTU, gautume savo žinion nekilnojamąjį turtą, kurį galėtume arba užstatyti bankams už ilgalaikius kreditus, kad plėtotume miestelio teritoriją, arba parduoti ir investuoti į naujai statomus objektus", - svarstė R. Didžiokas.

Tam pritaria ir E. Juzeliūnas - po visą miestą išsibarsčiusių universiteto pastatų išlaikymas nepigiai atsieina, o pardavus nereikalingus statinius, gautas lėšas būtų galima investuoti į struktūrinius projektus.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder