Moksleivių tyrimas: tėvai užimti - vaikai pavargę

Moksleivių tyrimas: tėvai užimti - vaikai pavargę

Itin užsiėmę ir vėlai iš darbo grįžtantys tėvai turėtų sunerimti. Uostamiesčio moksleivių atliktas tyrimas parodė, jog tėvų darbo krūvis tiesiogiai daro įtaką mokinių psichologinei būklei.

Klaipėdos "Verdenės" progimnazijos aštuntokes Milaną Gorovec ir Lukreciją Šidlauskaitę ir pačias nustebino jų atlikto tyrimo rezultatai, kuriuos pravartu išgirsti daugeliui tėvų.

Pasirodo, tėvai be reikalo galvoja, kad vyresni vaikai jau yra savarankiški ir gali patys savimi tinkamai pasirūpinti. Tyrimas atskleidė karčią tiesą - kuo tėvai vėliau grįžta iš darbo ir mažiau skiria dėmesio savo atžaloms, tuo jų vaikai kitą dieną mokykloje būna labiau pavargę ir įsitempę.

"Tiesiog biologijos mokytoja pasiūlė atlikti tyrimą ir išsiaiškinti, kokią įtaką tėvų darbo krūvis daro mokinių psichologinei būsenai. Džiaugiamės, kad sutikome, nes tai buvo labai įdomi patirtis. Parengėme klausimyną ir išdalijome 4, 6 bei 8 klasių mūsų progimnazijos moksleiviams. Kai susumavome atsakymus, rezultatai nustebino", - pradėjo pasakoti moksleivės.

STRESAS. Ar mokiniai mokykloje jaučia stresą, įtampą?

Moksleiviams užduoti klausimai padėjo išsiaiškinti, kokiu laiku jų tėvai grįžta iš darbo, kada dažniausiai vaikai daro namų darbus - prieš ar po tėvų sugrįžimo. Taip pat pavyko išsiaiškinti, ar dažnai vaikai užmiega veikiant televizoriui, ar jie atėję į mokyklą būna žvalūs ir ar jaučia stresą bei įtampą mokykloje.

Iš pateiktų atsakymų matyti, kad kuo vaikai vyresni, tuo tėvai mažiau skuba po darbo namo. Pavyzdžiui, ketvirtokai vidutiniškai tėvų namuose sulaukia jau 18 val. šeštokai - 19 val., o aštuntokai kur kas vėliau - maždaug 20 val.

Didžioji dauguma ketvirtokų bei šeštokų stengiasi namų darbus atlikti iki tėvų sugrįžimo namo. Aštuntokai priešingai, didžioji dauguma nurodė ruošiantys namų darbus jau sugrįžus tėvams, taigi - jau vėlai vakare.

ŽVALUMAS. Ar mokiniai į mokyklą ateina žvalūs?

"Kadangi ir pati esu aštuntokė, galiu pasakyti, kad, ruošiant namų darbus, dažnai reikia tėvų pagalbos, tad gali būti, kad su tuo ir susijęs toks vėlyvas namų darbų ruošimas. Tiesa, mano situacija kita, nes mama neina į darbą, tad būna namuose ir man gali padėti bet kada", - pasakojo M. Gorovec.

Moksleivių tyrimas atskleidė dar vieną faktą - nemaža dalis vaikų užmiega veikiant televizoriui, nors psichologai primygtinai rekomenduoja bent pusvalandį prieš miegą nebeleisti vaikams žiūrėti televizoriaus, nes tai kenkia miego kokybei.

Iš ketvirtokų atsakymų akivaizdu, kad net pusė jų užmiega veikiant televizoriui, o vyresnėse klasėse dar liūdniau - toks įprotis susiformavęs didžiajai daugumai šeštokų ir aštuntokų. Tad nėra ko stebėtis, kad kone pusė apklausoje dalyvavusių aštuntokų pripažino, kad į mokyklą jie ateina nepailsėję ir nežvalūs. Nemažas tokių procentas ir tarp šeštokų, o tarp ketvirtokų - vos vienas kitas.

Panašūs rezultatai ir kalbant apie tai, kiek streso ir įtampos mokiniai patiria mokykloje. Pavyzdžiui, ketvirtokai teigia iš viso nepatiriantys jokio streso, o aštuntokai priešingai, tokių, kurie nepatiria įtampos ir streso mokykloje, - mažuma.

"Nors atrodo, kad vyresniems vaikams norisi laisvės ir jiems neva patinka, jog tėvai jų nekontroliuoja, pasirodo, realybė yra kiek kita. Dar ir aštuntokams reikia, kad tėvai padėtų atlikti namų darbus, primintų, kada laikas miegoti. Kaip parodė tyrimas, tas savarankiškumas daugeliui ne į naudą", - pažymėjo L. Šidlauskaitė.

Kita vertus, esą nereikia net tyrimo. Pasak aštuntokių, ir plika akimi matyti, kad daugelis bendraklasių yra įsitempę ir pervargę. Ypač dabar, kai artėjant mokslo metų pabaigai vyksta daug atsiskaitymų, kontrolinių bei testų.

"Žinoma, vaikų psichologinė būklė priklauso ne tik nuo tėvų užimtumo, bet ir nuo krūvių mokykloje, o jie tikrai yra dideli. Kiekvienam mokytojui jo dalykas atrodo svarbiausias", - pasakojo moksleivės.

Šį tyrimą mergaitės jau pristatė ne vienai uostamiesčio mokyklos bendruomenei ir viliasi, kad tėvams šio nedidelio tyrimo rezultatai atvers akis bei primins, kad ir vyresniems vaikams reikia ne ką mažiau dėmesio nei pradinukams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder