Mokinių atostogos: darbas ar poilsis?

Mums rašo

Nors mokslo metai dar nesibaigė, bet mokyklų koridoriai ištuštėjo. Mokiniai pluša: lakioja su siuntomis it pašto karveliai, parduotuvėse puoselėja švarą, dėlioja prekes, konsultuoja, nešioja padėklus kavinėse... Tik nedidelė dalis jaunųjų lietuvaičių per atostogas nedirba.

Kita dalis nepilnamečių pageidavo darbo, bet negavo... Vykstant tokiam dideliam vasarą dirbančių mokinių bumui, verta pamąstyti, ar darbas - tikrai tinkama, nepilnamečių pasirinkimo verta veikla?

"Jaunimas turi dirbti legalų, lengvą, neilgai trunkantį darbą", - teigia Klaipėdos "Ąžuolyno" gimnazijos psichologė Lina Galvonienė.

O realybė tokia - daugybė nepilnamečių jaunuolių užsiima nelegalia veikla užsienyje ar sunkiai fiziškai aštuonias valandas dirba Lietuvoje. Viena tokių mokinių Inga pasakojo, jog praėjusią vasarą, būdama 17-os, vieną mėnesį nelegaliai užsidirbo pinigų skindama braškes Suomijoje.

"Darbas buvo varginantis: nelengva tupėti ir skinti braškes nuo ryto iki vakaro, ir taip 40 valandų per savaitę. Po mėnesio šitokio darbo beveik negalėjau pasilenkti, skaudėjo kelius, netekau svorio", - guodėsi mergina.

Ieškant darbo ir norint išvengti darbdavių išnaudojimo, derėtų susipažinti su 2003-iaisiais patvirtintu Nepilnamečių darbo įstatymu, kuris numato asmenų iki 18 metų įdarbinimo, sveikatos patikrinimo ir jų galimybių dirbti konkretų darbą nustatymo tvarką, darbo laiką, pateikia jiems draudžiamų dirbti darbų, sveikatai kenksmingų, pavojingų veiksnių sąrašą.

Dažniausiai nepilnamečiai darbo ieško tam, kad galėtų pinigais paremti šeimą. Nemažai vaikų savo uždirbtus pinigus skiria maistui ar kitoms būtinoms reikmėms. Vienoje maisto prekių parduotuvėje pakalbinta ilgametė darbuotoja Daiva papasakojo, kaip sykį vasarą pas salėje dirbusį jaunuolį įpykęs atskuodė tėvas, mat sužinojo, kad sūnus už gautus pinigus drįso panelę į kavinę nusivesti.

Ką apie vaikų darbą mano tėvai?

"Manau, pradėjus dirbti, pasikeičia požiūris į pinigus. Mano dukra, vasarą išbandžiusi paštininkės profesiją, pasakė: "Man reikės daug laiko apsvarstyti, kur išleisiu taip sunkiai uždirbtus pinigus", - pasakojo ponia Laima, kurios dukra vienuoliktokė Simona šią vasarą ketina dirbti viename iš prekybos centrų.

O ponia Danguolė pasidžiaugė, kad mokiniai ne tik turi dorą užsiėmimą, bet, pabuvę valytojais, salių darbuotojais ar bet kokiais kitais paprastais darbininkais, ima labiau gerbti įvairių profesijų žmones.

Yra ir tokių tėvų, kurie nepritaria savo vaikų norui įsidarbinti.

"Manau, kad daromės vis didesni materialistai. Tėvai išvažiuoja į užsienį tikėdamiesi geriau uždirbti, palieka vaikus vienus jiems parodydami, jog šie taip pat turi sekti paskui pinigus. Gerai, kad bent trylikamečiams Seimas uždraudė darbintis", - piktinosi dvylikametį sūnų auginanti ponia Angelė.

"Jaunam žmogui itin svarbus poilsis. Jei jo trūksta, gali atsirasti nemiga, atminties, dėmesio sutrikimų, pernelyg didelis stresas ar nerimas", - kalbėjo psichologė L. Galvonienė.

Įdomu, ar apie tai pagalvoja tie nepilnamečiai, kurie dieną dirba, naktį linksminasi, o kitą dieną vėl suraukę nosis, neišmiegoję, nepailsėję keliauja į darbą. Ir taip be paliovos, kol baigiasi vasara.

Bet kartais net ir pasibaigusi vasara nesukliudo mokiniams pasilikti savosiose darbovietėse. "Ąžuolyno" gimnazijos psichologė prasitarė, kad rugsėjo pradžioje yra sulaukusi tėvų skambučių, jog jų atžalos naujuosius mokslo metus pradės kiek vėliau, mat vis dar uždirbinėja pinigus.

Vienas darbdavys savo nuomonę išsakė taip: "Yra laikas dirbti, laikas - ilsėtis. Darbe reikalingas pailsėjęs darbuotojas, o ne pavargęs."

Taigi, nors darbas grūdina žmogų, vertėtų įsiklausyti į psichologės L. Galvonienės žodžius, kad atostogos - mokinių teisė. Jie patys ir turėtų nuspręsti, kaip jas praleisti.

Gabrielė Vičytė, "Ąžuolyno" gimnazija

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder