Ministrė Klaipėdos universiteto likimo neįvardijo

Ministrė Klaipėdos universiteto likimo neįvardijo

Vakar su uostamiesčio meru ir akademinės bendruomenės atstovais Klaipėdoje susitikusi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė nepateikė konkretaus atsakymo, koks likimas laukia Klaipėdos universiteto (KU) ir kitų akademinių įstaigų. Meras Vytautas Grubliauskas buvo konkretesnis. "Neįsivaizduoju Klaipėdos be universiteto", - sakė jis.

Švietimo ir mokslo ministrė mero svetainėje vakar susitiko ne tik su miesto galva, bet ir su KU, Klaipėdos valstybinės kolegijos ir Lietuvos aukštosios jūreivystės mokyklos tarybų pirmininkais. Už uždarų durų ketinta aptarti planuojamą aukštųjų mokyklų tinklo pertvarką bei Klaipėdos miesto ir regiono švietimo ir mokslo institucijų tinklo raidos perspektyvas.

Po valandą trukusio susitikimo ministrė žurnalistams pasakojo, kad ieškota kompleksinių sprendimų, kaip, stiprinant švietimą, galima būtų stiprinti regionų vystymąsi.

"Dabar tik apsitarėme, kokios yra kryptys. Švietime numatoma gana daug pokyčių. Pagrindinė kryptis - užtikrinti švietimo kokybę, kuri atitiktų valstybės, regiono raidos bei verslo poreikius. Klaipėdos regionas yra ypatingas, labai svarbus Lietuvai. Tai vienas iš strateginių šalies miestų, todėl labai svarbu suprasti, kokie čia yra poreikiai, įvertinant visą esamą švietimo potencialą", - gana aptakiai kalbėjo J. Petrauskienė.

Pasak jos, dabar visoje Lietuvoje stebima tendencija, kad švietimo potencialas yra gana išblaškytas, todėl esą bus ieškoma kompleksinių sprendimų, kaip jį sutelkti. Be to, esą ne paslaptis, kad švietimo institucijų tinklas dabar yra labai išplėtotas. Ministrė prisiminė ir darbdavių išsakytą nepasitenkinimą dėl kai kurių specialistų paruošimo kokybės.

"Todėl yra dvi kryptys - stiprinti kokybę ir ieškoti sprendimų, kaip efektyviau organizuoti švietimo institucijų veiklą. Galimi tik kompleksiniai sprendimai", - sakė ministrė.

Pasiteiravus konkrečiai - išliks Klaipėdoje universitetas ar ne, J. Petrauskienė sakė, jog šis klausimas per ankstyvas.

"Klaipėdos universitetas turi išskirtines sritis, pavyzdžiui, jūriniai tyrimai, jūrinės technologijos. Tų specialybių ir mokslinių krypčių poreikis yra labai svarbus Lietuvai. Kita vertus, universitetinės studijos nėra vien specialistų rengimas. Tai yra švietimo, inteligentijos židinys ir tai yra labai svarbu miestui bei regionui", - minėjo J. Petrauskienė.

V. Grubliauskas buvo konkretesnis. Meras pabrėžė, kad jis neįsivaizduoja uostamiesčio be universiteto.

"Nenorėčiau girdėti kitokio atsakymo - Klaipėdos universitetas turi išlikti. Bet suvokiu ir tai, kad jis bus ne toks, koks yra dabar. Šiandien kalbama apie kompleksinį požiūrį, apie profesinio tinklo mokymų įstaigų, kolegijų, universiteto jungimą ir bendradarbiavimą. Tačiau pasigendama koordinavimo, konsolidavimo.

Kaip ministerija visa tai sudėlios - šiandien atsakymo neturime. Matyt, kitą savaitę ministerija pateiks aiškesnius atsakymus, kurios įstaigos bus jungiamos, kurios liks. Bet aš tikrai neįsivaizduoju, kad Klaipėdos universitetas galėtų tapti kitos aukštosios mokyklos padaliniu", - savo nuomonę išsakė V. Grubliauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder