Mato jūrinę Klaipėdos universiteto ateitį

Mato jūrinę Klaipėdos universiteto ateitį

Jūrinė studijų kryptis - tai, kuo Klaipėdos universitetas (KU) žada išsiskirti iš kitų šalies aukštųjų mokyklų, viliamasi ir taps savotišku gelbėjimosi ratu, leisiančiu išsaugoti uostamiesčio alma mater.

Kol Klaipėdoje ieškoma galimų universiteto išlikimo scenarijų, vakar pranešta, kad skilo Lietuvos universitetų rektorių konferencija - keturios aukštosios mokyklos įkūrė atskirą asociaciją, į kurią KU neįtrauktas.

Plano dar nėra

"Tikslaus plano dar neturime, kol kas aptarėme tik gaires, kuria linkme judėti. Ateityje reikėtų gryninti savo veiklas ir labiau orientuotis į jūros aplinkos mokslus ir susijusias sritis, tokias, kaip jūros dugno archeologija, rekreacija, turizmas, sportas, sveikata. Remiamės tuo, kad tarptautiniai ekspertai šias sritis yra gerai įvertinę ir pripažinę Klaipėdos universiteto tarptautinę lyderystę. Kai kuriose srityse esame įvertinti geriau nei kiti Lietuvos universitetai", - po vakar vykusio susitikimo su miesto meru Vytautu Grubliausku pasakojo KU rektorius Eimutis Juzeliūnas.

Jis akcentavo ir tai, kad universitetas turi ne tik puikių specialistų komandą, bet ir infrastruktūrinį pagrindą - statomą Jūrinio slėnio laboratorinį korpusą.

Taip pat E. Juzeliūnas įvardijo ir silpnąsias įstaigos sritis - humanitarinius bei socialinius mokslus. Tad esą bus galvojama, ką daryti su šios pakraipos studijomis.

"Dar nesame nutarę, kaip reikėtų išgryninti šias sritis. Bet tai nereiškia, kad Klaipėdoje neliks humanitarinių ar socialinių mokslų. Jie tikrai liks, bet kokiame kontekste ir formate, dar diskutuojame", - pasakojo rektorius.

Šiandien jis planuoja susitikti su švietimo ir mokslo ministre aptarti optimizavimo gaires.

"Deja, kamuolys dabar ne mūsų, o šalies valdžios pusėje. Nebūtinai universiteto bendruomenė gali ką nors lemti", - vakar svarstė rektorius.

Remtasi netikslia informacija

Tuo metu V. Grubliauskas kaip tik akcentavo, kad galimų sprendimų reikia ieškoti Klaipėdoje ir nelaukti, kol galutinę viziją "nuleis" šalies valdžia.

"Nes jei mes nerasime sprendimų čia, juos suras Vilniuje. Todėl aš manau, kad jūriniai mokslai ir bus ta uola, ant kurios išliks Klaipėdos universitetas. Koks jis išliks - ne šios dienos klausimas. Visgi potencialo yra, tik reikia jį deramai pergrupuoti", - sakė V. Grubliauskas.

Be to, vakar meras įsitikino, kad šalies mastu pateikta statistinė informacija apie universitetų būklę nevisiškai atitinka tikrovę.

"Apžvalginiuose dokumentuose pats pažymėjau keletą vietų raudonai, kurios man kėlė graudulį, bet dabar iš rektoriaus išgirdau paskutinę informaciją, kaip yra iš tikrųjų. Pasirodo, skaičiai visai kitokie. Tai mane nudžiugino ir aš linkęs tikėti KU duomenimis, juolab kad ir jie patys išsiuntė tokią informaciją rengusioms institucijoms raštą, jog yra neatitikimų. Manau, kad tokiu jautriu ir atsakingu momentu tikrai negalima remtis netikslia informacija ir statistika. Tai yra daugiau nei grėsminga", - kalbėjo meras.

Jis priminė anksčiau išsakytas savo mintis, kad Klaipėdos regionas ar atskiros savivaldybės turėtų dalyvauti KU valdyme. Bet tai esą ateities perspektyva, nes reikėtų pakeisti nemažai teisės aktų.

Asociacija - be Klaipėdos

Vakar ryte pranešta, kad Vilniaus universiteto (VU), Kauno technologijos universiteto, Vilniaus Gedimino technikos universiteto ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto vadovai pasirašė ketinimų protokolą įkurti Universitetų pažangos konferenciją.

Pranešta, kad į asociaciją susibūrusios aukštosios mokyklos įsipareigoja dėti visas pastangas, kad 2020 metais studijas baigusių ir įsidarbinusių pagal kvalifikacijos lygį absolventų dalis viršytų 80 proc. Kartu siekiama nuosekliai didinti reikalavimus stojantiesiems ir užtikrinti, kad priėmimo į aukštąsias mokyklas minimalus konkursinis balas kitąmet būtų padidintas iki 4.

"Vertiname aktyvias diskusijas dėl mokslo ir studijų kokybės gerinimo ir pritariame Vyriausybės siūlomoms aukštųjų mokyklų tinklo pertvarkos gairėms. Dabar privalome parodyti ryžtą ir ambicijas patiems imtis permainų", − pranešime pažymi VU rektorius Artūras Žukauskas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder