Liko trys dienos iki nacionalinio mokinių pasiekimų tikrinimo pradžios

Liko trys dienos iki nacionalinio mokinių pasiekimų tikrinimo pradžios

Pirmadienį prasidės Nacionalinis mokinių pasiekimų patikrinimas (NMPP), kuriame dalyvaus apie 106 750 antrų, ketvirtų, šeštų ir aštuntų klasių mokinių.

Kaip Eltai sakė Nacionalinio egzaminų centro (NEC) vadovė, dalyvauti patikrinime paraiškas teikė 58 savivaldybės, o iš likusių dviejų - beveik visos mokyklos, tad, galima sakyti, nacionaliniame mokinių pasiekimų patikrinime dalyvaus dauguma minėtos amžiaus grupės vaikų. 

„Norime pabrėžti, kad NMPP nėra egzaminas. NMPP paskirtis - suteikti grįžtamojo ryšio informacijos - tėvams, mokiniams, mokytojams, mokykloms, savivaldybėms - apie mokinių mokymosi rezultatus, kuri būtų panaudojama mokiniams mokantis toliau, suteikiant jiems reikiamą mokymosi pagalbą. Ši informacija reikalinga priimant sprendimus, kaip toliau galėtų būti tobulinamas mokymas ir mokymasis tiek mokinio, tiek mokytojo, taip pat - mokyklos lygmenimis“, - komentavo S. Vingelienė.

Pirmieji pirmadienį pasiekimų patikrinimus pradės aštuntokai. 

Pasak NEC direktorės, pasiekimų patikrinimai visos šalies mastu leidžia detaliai pasižiūrėti kiekvieno vaiko pasiekimus, kurioje srityje jie puikūs, kur netenkina, ko reikėtų daugiau pasimokyti. Mokytojai, žinodami vaikų stiprybes ir jomis remdamiesi, gali padėti ištaisyti spragas, kol jos nėra labai didelės.

Tėvams patikrinimų rezultatai taip pat informatyvūs, leidžia atkreipti dėmesį, kad vaikui, pvz., gerai sekasi mąstymo užduotys, bet, pavyzdžiui, trūksta žinių. Kitas turi daug žinių, bet sunkiai jas taiko arba klumpa mąstymo uždaviniuose. Tai padeda atkreipti dėmesį, kokio tipo užduotis vaiką pravartu pamokyti atlikti.

2 klasių mokiniams bus atliekamas diagnostinis testas iš skaitymo, rašymo, matematikos. 

Pradinukai nėra vertinami pažymiais, tad tėvams patikrinimo rezultatai - galimybė palyginti savo vaiko žinias su kitų tokio pat amžiaus pradinukų žiniomis, atkreipti dėmesį į sritis, kuriose vaikai stiprūs, ir kur yra spragų. 

„Kai į vaiko mokymąsi investuojame 2, 4 klasėje, tikrai galime daug daugiau pasiekti, nei 12 klasėje sužinojus, kad vaiko pasiekimų lygis, palyginti su visa šalimi, yra žemas. Tada jau nieko nepakeisi, o žemesnėse klasėse galima tikslingiau siekti rezultatų, kurių norisi“, - komentavo NEC vadovė S. Vingelienė.

Dalis mokyklų nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo rezultatais naudosis atsirinkdamos mokinius į gimnazijas ar penktą klasę ten, kur norinčiųjų - daugiau nei vietų. 

„Jei dėl žinių patikrinimo sutartis su NEC pasirašo savivaldybės, jame dalyvauja visos toje savivaldybėje esančios mokyklos, o mes savivaldybėms teikiame apibendrintą informaciją apie mokinių pasiekimus - kaip konkrečiose mokyklose vaikams sekasi siekti rezultatų. 

Nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai prasidėjo 2012 metais. Tuomet juose dalyvavo vos 1,5 proc. tikrinamų klasių mokinių. 

Numatoma, kad šiais metais nacionaliniame mokinių pasiekimų patikrinime dalyvaus 106 751 mokinys. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder