Lietuvišką žodį pagerbė ir pirmokai, ir abiturientai

Lietuvišką žodį pagerbė ir pirmokai, ir abiturientai

Vakar Klaipėdos universitete (KU) jau aštuntą kartą vyko dienraščio "Vakarų ekspresas" inicijuotas Klaipėdos krašto moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas, šiemet pavadintas "Lietuviško žodžio šviesoje". Šiais metais jis sulaukė net 80 dalyvių iš uostamiesčio bei jo rajono, Neringos, Gargždų, Palangos savivaldybių.

Konkursas buvo dedikuotas Kristijono Donelaičio 300 metų jubiliejui, Vinco Kudirkos laikraščio "Varpas" išleidimo 125-osioms metinėms, kartu buvo pažymimos ir 110-osios lietuviškos spaudos atgavimo metinės.

Renginį pradėjo muzikinis KU studentės Martos Palmaitytės ir moksleivės Rūtos Drabulytės pasirodymas, renginį vedė lietuvių filologijos ir režisūros studijų trečiakursė Julija Bružaitė ir daugkartinis konkurso dalyvis, laureatas, aktorinį meistriškumą studijuojantis Jonas Viršilas.

Pats pirmasis konkurse pasirodė jauniausias jo dalyvis - septynmetis Dovydas Jukna.

Šiemet dalyvius vertino dvi komisijos. Pirmąją sudarė profesionalai: Klaipėdos dramos teatro aktorius Marius Pažereckas, projekto vadovė aktorė Virginija Kochanskytė, Klaipėdos muzikinio teatro solistė Dalia Kužmarskytė, Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos atstovė Alma Venclauskaitė ir KU dėstytojas Marijus Šidlauskas, antrąją - KU profesorius Petras Bielskis ir KU Humanitarinių mokslų fakulteto (HMF) Literatūros katedros studentės Karolina Etnerytė, Urtė Laurinavičiūtė ir Kotryna Rekašiūtė.

"Visi mylime žodį, prisidedame prie jo gyvasties, gyvavimo, išlikimo, perdavimo iš vienos kartos į kitą. Esame žodžio mylėtojai, jo nešėjai. Džiaugiuosi, kad jūsų būrys yra nemažas ir augs ateityje. Nes nėra kito būdo ir kitos priemonės, kad žodis išliktų. Linkiu, kad mūsų būrys pagausėtų, kad būtų skaitančių, kad būtų gėrį, meilę, šviesą nešančių", - sėkmės dalyviams linkėjo KU HMF dekanas Rimantas Balsys.

Patarimus žarstė aktorius Marius Pažereckas: "Atsipalaiduokite, pamirškite visas problemas. Gal suklysite, nepergyvenkite, tiesiog ateikite ir pasakykite, ką norite pasakyti, pasidalinkite tuo su mumis visais."

Konkursą pradėjo pats jauniausias dalyvis - septynmetis mokyklos-darželio "Šaltinėlis" auklėtinis Dovydas Jukna, deklamavęs Juozo Erlicko "Kai skauda dantys".

Didžiulis būrys dalyvių paruošė 45 konkursinius pasirodymus bei kompozicijas. Buvo ne tik skaitomos įvairių lietuvių autorių kūrinių ištraukos, deklamuojamos eilės, bet ir atliekamos dainos. Įvairaus amžiaus moksleiviai rinkosi K. Donelaičio, Maironio, J. Erlicko, Vytauto Kernagio, Vinco Kudirkos, Vytautės Žilinskaitės, Vytauto Račicko, Justino Marcinkevičiaus ir kitų autorių kūrinius.

Šiemet savo auklėtinius dalyvauti konkurse užregistravo 29 mokytojai. Tačiau organizatoriai išskyrė keletą, kurie kasmet aktyviai ir su didžiuliu entuziazmu įsilieja į šią dienraščio "Vakarų ekspresas" inicijuotą lietuviško žodžio šventę: Neolė Jucienė, Zofija Vaitkuvienė, Alma Pronckūnienė, Audra Lenkauskienė, Jolanta Kalininienė, Virginija Mamontovienė, Rita Nazarovaitė ir Egidijus Gadeikis.

Nors konkursas jau įvyko, nugalėtojai dar nežinomi. Ši paslaptis bus saugoma iki gegužės 15-osios. Tądien I. Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje vyksiančio "Poezijos pavasario" metu ir bus paskelbta, kurie konkurso dalyviai tapo laureatais, visi dalyviai gaus diplomus.

"Pirmų ar antrų vietų šiame konkurse nebus, iš kiekvienos dalyvių kategorijos renkame nugalėjusiųjų grupes. Konkursas yra demokratiškas, nekuriame įtampos. Menas - tai ne šuolis į aukštį ar bėgimas. Renkama laureatų grupė, į kurią patenka įtaigiausiai, įdomiausiai interpretavę literatūros kūrinį, sujaudinę žiūrovus", - pabrėžė projekto vadovė V. Kochanskytė.

Vis dėlto išrenkamas ir didžiojo prizo laimėtojas. Šiemet jie bus du. Dviem moksleiviams, parengusiems ypatingus pasirodymus, bus suteikta garbė atidengti naujus žodžius paminkle kalbai, kuris yra I. Simonaitytės bibliotekos kiemelyje.

Konkursą organizavo bendrovė "Promo plius", idėjos autorius - dienraštis "Vakarų ekspresas", konkurso partneriai: Klaipėdos universitetas, I. Simonaitytės biblioteka, dailės klubas "Guboja", UAB "MK laivyba".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder