Lektorius iš Butano mokė, kaip būti laimingiems

Lektorius iš Butano mokė, kaip būti laimingiems

Kovo 19 dieną Klaipėdoje lankėsi lektorius, pirmasis Butano karalystės Švietimo Ministras Thakur S. Powdyel, 2008 metais pradėjęs švietimo reformas Butane. 20 metų dirbęs mokyklos direktoriumi Thakur S. Powdyel matė netobulą švietimo sistemą, ir tai jį paskatino sukurti Žaliosios mokyklos metodiką.

Thakur S. Powdyel teigia, kad Butanas garsėja kaip laimingiausia pasaulio valstybė, kurioje savo išsivystymą ir pažangą matuoja ne Bendruoju vidaus produkto (BVP), o nacionaliniu laimės indeksu Gross National Happiness (GNH).

Susitikimo metu Thakur S. Powdyel pristatė principus, kuriais Butano švietimo ministras kviečia vadovautis, norint išugdyti laimingą žmogų. Lektorius teigia, kad žalia - tai yra ne tik spalva, bet ir gyvenimo būdas. Anot Thakur S. Powdyel, "žalumą" turime ugdyti savyje kasdien.

"Reikia ugdyti bendruomeninę "žalumą", turime gebėti sukurti tarpusavio santykius, skleisti geranoriškumą, teigiamą energiją aplinkiniams. Ugdykite "žalias" vertybes, jausmus, pasaulėžiūrą, siekite aukštesnių, kilnesnių, tauresnių dalykų,įsisąmoninkite pilnatvės jausmą, kad gyvenimas teiktų pasitenkinimą. Skatinu visus atrasti "žalumą" ir savo intelektinėje veikloje, teigiamai vertinkite naujas idėjas, žinias ir informaciją bei pasistenkite suvokti jų teigiamą poveikį. Nepamirškime "žalumos" ir akademiniame gyvenime - gebėkime atrasti ir įvertinti reikšmingas idėjas, dėl kurių atsiranda disciplinos, kurių mes mokomės", - pasakojo Thakur S. Powdyel.

Lektorius pasakojo, kad jo sukurtos Žaliosios mokyklos koncepcijos metodikos laikosi visos akademinės įstaigos Butane. Kiekvienoje klasėje ant sienų kabo motyvaciniai paveikslai, skelbiantys pagrindines gyvenimo tiesas, būdus, kaip valdyti stresą. Butane visi tiki, kad vaikai yra ateitis, todėl jiems turi būti suteiktos visos galimybės ugdytis ir protiškai, ir dvasiškai.

"Žaliasis Butanas yra susijęs ne tik su ekologija. Lektorius mums parodė, kad "žalia idėja" - tai yra kur kas platesnė sąvoka nei ekologija, bet apima ir svarbiausius gyvenimo principus - moralę, empatiją, suvokimą apie pasaulį, požiūrį į žmogų ir kitas vertybės, glūdinčias žmogaus viduje. Bet kokia organizacija, besivadovaudama šiais principais, gali išugdyti laimingus darbuotojus, sukurti geresnę darbo aplinką ir taip pasiekti geresnių bendrų rezultatų", - "Vakarų ekspresui" pasakojo renginio koordinatorė Kristina Abromaitė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder