LCC tarptautinis universitetas tikisi, jog klaida bus pripažinta

LCC tarptautinis universitetas tikisi, jog klaida bus pripažinta

Studijų vertinimo kokybės centras (SVKC) ketvirtadienį pranešė, jog praėjusią savaitę paskelbti Lietuvos aukštųjų mokyklų studijų krypčių laikino akreditavimo rezultatai dar gali keistis. Galutinis studijų programų, į kurias bus apribotas priėmimas, skaičius bus paskelbtas balandžio viduryje, o šiuo metu aukštosios mokyklos gali patikslinti ir papildyti duomenis. Šia galimybe jau pasinaudojęs LCC tarptautinis universitetas tikisi, kad SVKC verdiktas, draudžiantis vykdyti priėmimą į visas 8 šio universiteto studijų programas, pasikeis.

"Nauja išorinio vertinimo tvarka atpažins stipriausias ir silpniausias aukštųjų mokyklų vykdomų studijų kryptis, skatins aukštąsias mokyklas priimti reikšmingus sprendimus dėl tų studijų krypčių, kurias nuspręsta riboti. Iš esmės institucijos rinksis arba stiprinti kryptis ir skirti joms daugiau išteklių, arba, supratus, kad tai nėra jų profilis, - atsisakyti studijų programų atitinkamoje kryptyje. Tai padės aukštosioms mokyklos išgryninti savo profilius ir orientuotis į savo stiprybes", - sakė Studijų kokybės vertinimo centro (SKVC) direktorė Nora Skaburskienė.

"Visos aukštosios mokyklos iki kovo 20 d. dar gali teikti prašymus SKVC panaudoti Lietuvos mokslo tarybos 2017 metų mokslo veiklos rezultatų įvertinimą. Jeigu šis LMT įvertinimas bus aukštesnis nei 1,5 balo, tokios studijų krypties ir pakopos akreditacija galės būti pakeista į akreditavimą be sąlygų. Tai reiškia, kad į šias studijų kryptis aukštosios mokyklos turės teisę priimti studentus", - aiškinama SKVC pranešime.

Žinia, nauja Lietuvos aukštųjų mokyklų studijų krypčių laikino akreditavimo tvarka ypač skaudžiai kirto dviems uostamiesčio aukštosioms mokykloms. Paskelbta, kad Klaipėdos universitetas šiemet nebegalės vykdyti priėmimo į 16 pirmosios pakopos ir 14 antrosios pakopos studijų krypčių studijų programų, LCC tarptautinis universitetas - į nė vieną iš 8 savo programų.

"Patekome į absurdišką situaciją ir tikimės, kad ministerija dar susivoks, jog per skubėjimą įvyko šis nesusipratimas", - šokiruojantį verdiktą pakomentavo LCC tarptautinio universiteto vyriausioji rektoriaus patarėja Eglė Zalatoriūtė.

"Tik iš žiniasklaidos sužinojome, jog Studijų kokybės vertinimo centras nurašo visas mūsų studijas. Naujos vertinimo tvarkos projektą universitetas gavo tik vasario 12 d. Iš karto į jį sureagavome, pateikėme ministerijai klausimus, tačiau aiškių atsakymų taip ir negavome. Nesuprantame, koks yra naujos vertinimo tvarkos tikslas? Jeigu tikslas yra optimizuoti universitetų tinklą bei racionaliau paskirstyti valstybės finansavimą aukštajam mokslui, tai LCC, kuris yra nevalstybinis universitetas ir negauna jokio finansavimo iš valstybės, neturėtų būti įmestas į bendrą katilą ir vertinamas kartu su valstybiniais universitetais. Jeigu ministerijos intencija gerinti studijų kokybę - tada kyla klausimas, kodėl netinka mūsų studijų kokybė, kurią nuo 2002 metų pagal Lietuvos Respublikos aukštojo mokslo ir studijų įstatymo ir kitus galiojančius reikalavimus nuolatos vertina tas pats Studijų vertinimo kokybės centras. Gal 20 kartų esame akreditavę visas LCC programas, ir jos akredituotos ilgam terminui - 6 metams, pati LCC institucija akredituota iki 2022 metų. Paskutinis institucinis LCC vertinimas atliktas prieš porą metų, pernai pakartotinai akredituotos kai kurios programos. Kodėl dabar staiga jos netinka?" - stebėjosi LCC tarptautinio universiteto atstovė.

E. Zalatoriūtė pažymėjo, jog naujoje SVKC tvarkoje nustatytas naujas, universitetus filtruojantis rodiklis yra mokslingumas.

"Mokslingumas nustatomas pagal Lietuvos mokslo tarybai teikiamus duomenis - tai yra universiteto dėstytojų publikacijas, monografijas ir kt. LCC tarptautinio universiteto mokslingumas net nebuvo vertintas, nes šiuos duomenis teikė tik valstybiniai universitetai, kurie varžosi dėl valstybės finansavimo mokslinei veiklai. Kadangi LCC finansavimo negauna - niekas net neprašė mūsų pateikti šiuos duomenis. Juos pateikėme tik dabar", - dėstė situaciją pašnekovė.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder