Lauko darželiai laužo stereotipus

Lauko darželiai laužo stereotipus

Lietuvos didžiųjų miestų tėveliams nerandant savo vaikams darželiuose vietos, lauko pedagogikos atstovai siūlo išeitį: kurti vaikų priežiūros grupes tiesiog lauke, o tam kaip teigia šios idėjos iniciatoriai, esą užtenka gryno oro, lauko, miško ir kitų paprastų dalykų.

„Lauko darželio" įkūrėjas Žilvinas Karpis „Žinių radijui“ pasakojo, jog pagrindinė idėja yra ta, kad vaikas kuo daugiau laiko praleistų lauke.

„Tokiame darželyje vaikas lauke turėtų būti nuo 80 iki 100 proc. visos dienos. Čia jis mokosi lygiai tų pačių dalykų, kaip ir viduje. Skirtumas yra tas, kad lauke jam atsiveria žymiai platesnės galimybės“, - sakė Ž.Karpis.

Pašnekovo teigimu, lauke vaikas yra fiziškai aktyvesnis, turi daugiau galimybių judėti, išsilakstyti, karstytis, pažinti gamtą. Netgi protinė veikla suaktyvėja, mat čia labai daug skirtingų tekstūrų, paviršių ir spalvų. Kaip sako „Lauko darželio“ įkūrėjas, priešingai nei viduje, kur viskas vienoda.

„Jeigu paimtume penkias lego detales ir penkis akmenis ir paprašytume vaiko pastatyti bokštą, tai statant iš akmenų bus žymiai sudėtingesnis procesas“, - kalbėjo Ž.Karpis.

Tuo metu, neretas tėvas baiminsai, jog darganoti ir speiguoti orai visai netinkami tokiai idėjai. Tačiau „Lauko darželio“ įkūrėjas tam prieštarauja.

„Jeigu prisimintume savo vaikystę, tai daug laiko mirkdavom sniege ir rasdavom, ką veikti. Svarbiausia yra tinkama apranga. Vis dėlto, jeigu yra vėjuotas, šaltas oras ar pūga, tai turime alternatyva, patalpas, kur galima prisiglausti. Jeigu iš tiesų oro sąlygos prastos“, - sakė Ž.Karpis.

Parengė Monika Burvytė

Laida“Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis 6.05 val.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder