Klaipėdos universiteto inžinieriai – vieninteliai pneumobilių kūrėjai Lietuvoje

Klaipėdos universiteto inžinieriai – vieninteliai pneumobilių kūrėjai Lietuvoje

Klaipėdos universiteto (KU) Jūros technologijų ir gamtos mokslų fakulteto „Lithuanian Spirit“ komanda dalyvavo tarptautinėse Vengrijoje, Egerio mieste, vykusiose „International Aventics Pneumobile Competition“ varžybose. Trečią kartą besivaržanti KU komanda vis dar yra vienintelė Lietuvoje, dalyvaujanti pneumobilių – suslėgtu oru varomų automobilių – varžybose.

KU komandos sudėtis: Jūros tyrimų instituto mokslininkas ir Inžinerijos katedros dėstytojas dr. Pranas Mažeika ir mechanikos inžinerijos ketvirto kurso studentai Justinas Jonauskis, Modestas Balčaitis, Karolis Bagdonas bei elektros inžinerijos ketvirto kurso studentė, komandos kapitonė Brigita Bogužaitė.

Praėjusiais metais varžybose dalyvavusi KU komanda su „American Chopper“ stiliaus pneumobiliu užėmė 4-ą vietą („Long distance“ rungtyje). Šiais metais, pasikeitus saugumo reikalavimams, KU su praėjusių metų pneumobiliu nebegalėjo dalyvauti. „Naujam pneumobiliui sukurti buvo skirti trys mėnesiai, todėl turėjome du pasirinkimus: arba atsisakyti dalyvauti varžybose, arba sukurti naują. Pasirinkome antrą variantą“, – pasakojo P. Mažeika.

Su naujuoju, „žaibiškai“ pagamintu pneumobiliu KU komanda pagerino asmeninius rekordus dviejose rungtyse, tačiau to nepakako, kad užliptų ant nugalėtojų pakylos. Varžybų metu nutrūkusios grandinės ir iškilusios kitos nedidelės techninės kliūtys nesutrukdė komandai sėkmingai įveikti visų rungčių: toliausiai nuvažiuoto atstumo rungtyje KU komanda užėmė 7 vietą, slalomo rungtyje – taip pat 7 vietą, „Drag’o“ rungtyje pateko į lyderių dešimtuką ir užėmė 7-ąją vietą. „Lyginant praėjusių ir šių metų visų rungčių rezultatus, šiais metais mes pasirodėme geriau. Kadangi važiavome ne visu pajėgumu ir negalutinai ištestuotu naujai sukurtu pneumobiliu, mat trijų mėnesių nepakanka pagaminti ir pilnai ištestuoti, tad mano nuomone pasirodėme tikrai gerai – iš 36-ių varžybose dalyvavusių komandų užėmėme 7 vietą“, – džiaugėsi KU mokslininkas P. Mažeika.

Po varžybų komandos nariai ir jiems vadovaujantis dėstytojas P. Mažeika dalijosi mintimis, kaip galima patobulinti esamą pneumobilį, t. y. paruošti jį kitų metų varžyboms ir tikėtis geresnių rezultatų, gal net užlipti ant nugalėtojų pakylos. „Prognozuoti sunku, nes kasmet atvažiuoja vis geresnės komandos. Lygiuosimės į geriausiuosius, darysime tai, ką galime: testuosime, gerinsime, eksperimentuosime, kad kitais metais būtų dar geriau“, – užtikrino P. Mažeika.

Mokslininkas ir dėstytojas P. Mažeika akcentavo, kad šis pneumobilio projektas studentams suteikia neįkainojamos praktinės patirties: „Studentai patys galvoja, kaip turėtų atrodyti penumobilis, atlieka skaičiavimus, projektuoja, mokosi tekinimo, frezavimo darbų, testuoja, važiuoja į varžybas, pamato savo klaidas ir mokosi iš jų. Tai neįkainojama inžinerinė praktika.“ Pasak mokslininko, studentų įgyta praktinė darbo su pneumatika patirtis jiems praverčia ateityje, įsidarbinus inžinieriais į gamyklas, kur dauguma automatizuotų linijų ir įrangos dirba suslėgtu oru.

Komandos kapitonės B. Bogužaitės nuomone, varžybos yra puiki proga studentams išmokti kūrybingai mąstyti, mokytis spręsti iškilusias technines problemas. „Pačių varžybų metu smagu stebėti kitų studentų sėkmes ir nesėkmes, įvertinti jų sukurtų pneumobilių pliusus ir minusus, „pasigauti“ naujų idėjų, atrasti kai kurių problemų sprendimo variantų.“

Šio pneumobilio projektą remia generalinis rėmėjas „Techvitas“, prisidėjo ir kitos bendrovės, tokios kaip „Fortum“, „Stelmita“, „Edelmeta“, „Dviračių centras“ ir „Olympa“.

KU pneumobiliai – parodoje „Battechnika 2018“

Klaipėdos universitetas 26-ą kartą dalyvavo tarptautinėje specializuotoje gamybos, inovacijų ir inžinerinių sprendimų parodoje „Battechnika 2018“. Stende demonstruoti inovatyvūs Klaipėdos universiteto studentų sukurti pneumobiliai – suslėgtu oru varomos transporto priemonės, kurios dalyvauja „Aventics“ pneumatikos komponentų gamintojo rengiamose varžybose Vengrijoje „International Aventics Pneumobile Competition“.

Jūros tyrimų instituto mokslininkas dr. Pranas Mažeika džiaugėsi, kad Klaipėdos universitetas, kitaip nei kiti universitetai, parodoje demonstravo tai, ką yra sukūręs pats: „Būna, kad universitetai už didelius pinigus įsigyja įvairios technikos, bet tai yra pirkinys. O mes – priešingai, rodome tai, ką sukūrėme kartu su universitete studijuojančiais studentais.“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder