Kas galima ir ko negalima egzamino metu

Kas galima ir ko negalima egzamino metu

arba Kas yra kandidatų ir vykdytojų asmeniniai daiktai?

Vakar, prieš išleisdamas sūnų į anglų kalbos egzaminą, pasidomėjau, ar galima egzamino metu ant stalo turėti buteliuką vandens.

Neseniai skaitytame straipsnyje paskelbti mokslinio tyrimo rezultatai teigia, kad "tie, kurie atsinešė gėrimų, ypač - vandens, išlaikė egzaminus iki 10 proc. geriau už tuos, kurie neatsinešė. Be to, tyrimų rezultatai rodo, kad "parengiamojo kurso studentų pažymiai pagerėjo 10 proc., pirmojo - 5 proc., o antrojo kurso studentų rezultatams atsinešti gėrimai įtakos neturėjo."

Taigi, mokslininkų išvada daugiau negu aiški - vandens gurkšnis turėtų padėti sušvelninti stresą pirmojo egzamino metu.

Straipsnis buvo išspausdintas "Alytaus naujienose". Jame taip pat rašoma, kad pernai, pasibaigus lietuvių kalbos valstybiniam egzaminui, "internete pasirodė piktų komentarų, esą kai kuriuose egzaminų centruose vykdytojai neleido į patalpas įsinešti vandens." Į tai Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Česlova Mocevičienė atsakė: "Lietuvių kalbos egzaminas Alytuje vyko 15-oje centrų, apsilankėme 13-oje, visuose matėme, kad vykdytojai leido įsinešti kandidatams atsigerti, o kai kur ir patys paruošė indus su vandeniu ant atskiro stalo, pasirūpino vienkartinėmis stiklinėmis", - sako Č.Mocevičienė. Pasak specialistės, į egzamino patalpą tikrai galima atsinešti nedidelę vandens (ar sulčių) tarą, bet patartina pasidėti ją ant suolo krašto taip, kad netyčia nebūtų sulietas darbas.

(Beje, instrukcijos nedraudžia įsinešti ir šokolado, tačiau rekomenduojama tai daryti tik tiems, kurie turi tam tikrų sveikatos sutrikimų, pavyzdžiui, serga cukriniu diabetu.)

Rodos, jokių neaiškumų. Alytaus švietimo skyrius, maniau, laikosi tokių pačių instrukcijų kaip Klaipėdos ir visi kiti LR Švietimo skyriai. Įdaviau sūnui buteliuką vandens, o šokoladuko, sakau, ant stalo nesidėk - juk ne ligonis.

Taigi išlydėjau vaiką su buteliuku, garantuojančiu plius 10 procentų. Bet realybėje, ko gero, gavosi minus 10 ar daugiau (žinia, neteisybė sukelia stresą). Buteliuko prie savęs laikyti neleido. Liepė pasidėti priekyje ant stalo, ant kurio jau buvo padėtas "bambalis" vandens. Stiklinių prie to bambalio" nesimatė. Egzamino vykdytojai neinformavo, ko čia tas "bambalis" stovi, ir ar gali abiturientai priėję iš jo atsigerti. Sūnui taip pat nepasakė, kad jis gali, atsiklausęs vykdytojo, truktelti iš savo buteliuko. O jei nepasakė, vadinasi, negalima. Taip tas "bambalis" su buteliuku ir stovėjo. Tarsi miražas dykumoje - oazė matyti, bet pasiekti jos negalima. Bet jos negalėjo pasiekti tik moksleiviai. Egzaminų vykdytojai iš kažkur išsitraukė stiklinaites ir malšino savo troškulį ir stresą abiturientų iš susijaudinimo išdžiūvusiais gomuriais akivaizdoje.

Iš Brandos egzaminų organizavimo ir vykdymo tvarkos aprašo

XIX. REIKALAVIMAI KANDIDATAMS (75.4. turi tik dalyko brandos egzamino vykdymo instrukcijoje nurodytas priemones ir asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą (asmens tapatybės kortelę, pasą arba leidimą gyventi Lietuvoje) arba vairuotojo pažymėjimą, kuris brandos egzamino metu gali būti padėtas ant suolo/stalo;)
XXIII. VYKDYTOJO FUNKCIJOS (92. Vykdytojų pokalbiai ar kita, kas atitrauktų dėmesį nuo kandidatų, yra neleistini. Egzamino patalpoje negali būti vykdytojų asmeninių daiktų.)
XXXI. ATSAKOMYBĖ (156. Kandidatams, išskyrus rašymo (pieštukus, tamsiai mėlyna spalva rašančius rašiklius) ir dalyko brandos egzamino vykdymo instrukcijoje nurodytas priemones, draudžiama į brandos egzamino patalpą įnešti asmeninių daiktų (pvz., mobilųjį telefoną). Asmeniniai daiktai paliekami nurodytoje patalpoje.)

Apie vandenį APRAŠE neradau nė žodžio. Bet man parūpo, kas gi tie asmeniniai daiktai (be telefono), kurie paliekami nurodytoje patalpoje?

Kadangi mano sūnaus buteliukas negalėjo būti ant jo suolo, tai reiškia, kad jis yra asmeninis jo daiktas. O jei tai jo asmeninis daiktas, tai buvo pažeistas APRAŠO 156 punktas. Jei sūnaus vandens buteliukas yra jo asmeninis daiktas, tai turbūt logiška, kad ir vykdytojų geriamas vandens "bambalis" taip pat yra vykdytojų asmeninis daiktas. Vadinasi, buvo pažeistas APRAŠO 92 punktas. Kiek pažeidimų! Gal kažkas sloguojantis ant suolo pasidėjo vienkartinių nosinaičių ir taip pažeidė APRAŠO 156 punktą? O jei vykdytojai už nosinaites ant stalo nepašalino abituriento iš egzamino, tai jie blogai vykdė savo pareigas ir už tai turėtų būti nubausti.

Egzaminų sesija dar tik prasidėjo, todėl norėtųsi, kad kažkas kompetentingas išsiaiškintų ir visiems paaiškintų, gali abiturientas egzamino metu turėti ant stalo buteliuką su vandeniu ar ne. Ar tik dzūkai Alytuje turi teisę gurkšnodami vandenį užsidirbti papildomus 10 procentų? Gali abiturientas ant stalo turėti vienkartinių nosinaičių ar egzamino metu nosį ar ašaras tegu braukia rankove?

Norėtųsi, kad mūsų vaikai egzamine jaustųsi patogiai, o ne tartum apklausoje melo detektoriumi. Gal kažkur uoliam vykdytojui, perskaičius APRAŠO 92 ir 156 straipsnius, šaus į galvą, kad KANDIDATŲ ir VYKDYTOJŲ drabužiai yra jų asmeniniai daiktai ir lieps visiems į egzaminų patalpą žengti nuogiems kaip gimė, tik su pieštukais, trintukais ir LR asmens dokumentais rankoje?

Abituriento tėvas

Taisyklės visiems vienodos

Virginija KAZAKAUSKIENĖ, Klaipėdos miesto savivaldybės Švietimo skyriaus Ugdymo ir kaitos poskyrio vedėja
Kiekviename egzamine ant atskiro staliuko turi būti padėta vandens, kad vaikai galėtų įsipilti ir atsigerti. Tas kuris norėjo gerti, manau, kad tikrai atsigėrė. Yra labai aiškiai surašyta, kokiame egzamine kokie daiktai yra leidžiami įsinešti. Anglų kalbos egzamine gali būti tik reikalingos priemonės - kompaktinių diskų grotuvas ir abiturientų atsineštos rašymo priemonės - tamsiai mėlynai rašantis rašiklis, pieštukas, trintukas. Ir viskas. Kiti daiktai privalo būti palikti kitoje patalpoje. Tai taip pat turi būti suorganizuota, kad moksleiviai galėtų viską gražiai susidėti. Visada ypač pabrėžiame, kad negalima įsinešti mobiliųjų telefonų, nes už tai abiturientas iš egzamino gali būti net išvaromas. Į egzaminą atsinešti tik išvardintus daiktus leidžiama todėl, kad visiems būtų sudarytos vienodos konkurencinės sąlygos - nekiltų šurmulys, triukšmas, neatsirastų kažkokių pagalbinių priemonių. Jeigu vaikui reikia specialių sąlygų, egzaminą jis privalo laikyti atskiroje patalpoje. Taisyklės yra taisyklės, ir jas kvestionuoti galėjome nebent prieš tokias priimant, o dabar jų reikia laikytis. Kalbant apie šį atvejį, tikrai nežinau, kaip viskas buvo, bet jeigu patalpoje buvo padėtas vanduo, tačiau moksleivis nematė stiklinių, juk galėjo apie tai paprasčiausiai paklausti. Tokių komunikacinių gebėjimų dvyliktokas jau turėtų turėti. Prieš kiekvieną egzaminą kalbamės su vykdytojais. Prieš ateinantį būtinai dar kartą pabrėšiu, kad vandeniu ir stiklinėmis abiturientams būtų pasirūpinta."

Užrašė Eglė RUŠKUTĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder