Kam Švietimo ir mokslo ministro postą patikėtų studentai?

Kam Švietimo ir mokslo ministro postą patikėtų studentai?

Nerimstant diskusijoms ir pasiūlymams dėl galimų kandidatų į švietimo ir mokslo vadovus, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga teiravosi studentų, ką jie matytų  Švietimo ir mokslo ministru.

Balandžio 23-24 dienomis LSAS internetu apklausė 1 144 įvairių aukštųjų mokyklų studentus, kuriems buvo pateiktas 10 galimų kandidatų į Švietimo ir mokslo ministro postą sąrašas. Studentai kviesti įvertinti kiekvieną iš jų arba pasiūlyti savo kandidatą, tuo atveju, jei pateiktame sąraše jo nėra.

Sąraše studentai galėjo rasti Ramutį Petrą Bansevičių, Algirdą Monkevičių, Giedrių Viliūną, Liną Domarkienę, Justą Vincą Paleckį, Artūrą Žukauską, Ireną Šiaulienę, Virginiją Būdienę, Virginijų Domarką ir Mariją Aušrinę Pavilionienę. Šis sąrašas buvo sudarytas remiantis viešoje erdvėje pasiekiama informacija apie galimus kandidatus į ŠMM vadovo postą.

Apklausoje studentai kiekvieną kandidatą vertino pasirinkdami vieną iš galimų atsakymų: „pritarčiau šiai kandidatūrai, manau, kad tai kompetetinga, švietimo sritį išmananti asmenybė“, „nepritarčiau šiai kandidatūrai, nors tai ir žinomas asmuo, tačiau nemanau, kad jis/ji galėtų tinkamai eiti Švietimo ministro (-ės) pareigas“, „nieko nesu girdėjęs (-usi) apie šį kandidatą/ šią kandidatę“.

Apklausos duomenimis, studentai labiausiai pasitikėtų dr. A. Monkevičiumi (daugiau nei 34 proc.), Švietimo ir mokslo ministro pareigas ėjusiu 2000–2004 metais.

Antroji pagal populiarumą buvo prof.habil.dr A.M.Pavilionienė (33 proc.), Europos reikalų komiteto pirmininko pavaduotoja ir Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narė. Ši kandidatė taip pat yra ir viena iš sulaukusių daugiausiai prieštaringų  vertinimų, nes daugiau nei 55 proc. apklaustų studentų teigė, jog nepritartų šiai kandidatūrai.

Trečiasis kandidatas, kuriam studentai patikėtų ministro postą yra prof.habil.dr. A. Žukauskas, visuomeninis Ministro Pirmininko konsultantas, studijų ir mokslinių tyrimų klausimais – jo kandidatūrai pritartų 32 proc. tyrime dalyvavusių studentų.

Ketvirtoji studentų palankiai vertinama kandidatė – Virginija Būdienė, šiuo metu einanti ŠMM viceministrės pareigas – jos kandidatūrai pritartų 31 proc. respondentų. V.Būdienę kaip ir dr. Artūrą Žukauską neigiamai įvertino tik 23 proc. apklaustųjų.

Mažiausiai studentų ŠMM vadovais matytų Ireną Šiaulienę (6 proc.) ir Virginijų Domarką ( 9 proc.).

Pasinaudodami galimybe įvardinti savo kandidatus, studentai siūlė šiuos asmenis: VDU rektorių Zigmantą Lydeką, seimo narį Gintarą Steponavičių, istoriką Alfredą Bumblauską, DPI prezidentą Mantą Adomėną, filosofus Leonidą Donskį ir Vytautą Radžvilą, VU rektorių Benediktą Juodką, PVI direktorių Darių Kuolį, Vytautą Daujotį, Artūrą Zuoką ir kt.

Anot LSAS vadovės Indrės Vareikytės, studentų tyrimo metu gauta informacija labai svarbi svarstant būsimo ŠMM vadovo kandidatūras.

„Suprantame, jog šis pusės metų laikotarpis yra pakankamai sudėtingas dėl įvairių sričių problemų švietimo sistemoje ir būtinų pokyčių poreikio, kurių atidėlioti nebegalima. Naujuoju švietimo ir mokslo ministru norėtume matyti stiprią, neprieštaringai švietimo sistemos dalyvių vertinamą asmenybę, puikiai susipažinusią su šia sritimi ir išmanančia jos problematiką bei galinčią imtis ryžtingų sprendimų“, - sakė I. Vareikytė.

Lietuvos studentų atstovybių sąjunga tikisi, jog vadovauti LR Švietimo ir mokslo ministerijai bus pasirinktas asmuo, turintis pakankamai politinės valios priimti svarbius ir teisingus sprendimus, kurie yra toliaregiški ir strategiškai svarbūs Lietuvos švietimo ir mokslo ateičiai, o kylančios problemos aktualiausiais klausimais jo iniciatyva bus aptariamos ir sprendžiamos atvirai, spendimus priimant kartu su socialiniais partneriais ir tik atlikus atidžią pasekmių analizę.

"Vakarų ekspreso" inf.

                                                                                

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder