Kaip išsirinkti gerą auklę?

Kaip išsirinkti gerą auklę?

Šiais metais Klaipėdoje daugiau nei 400 vaikų nepateko į darželius, nes čia, kaip ir kiekvienais metais, trūksta vietų. Todėl nemažai dirbančių tėvų suka galvas, kam patikėti savo atžalos priežiūrą dienos metu? Gerai, jei jaunoms šeimoms gali padėti jų tėvai ar seneliai. Jei tokios galimybės nėra, lieka vienintelė išeitis - samdytis auklę. Tačiau surasti vaiko priežiūrai tinkamą žmogų, kuriam galima patikėti savo namus, nėra taip paprasta.

Smurtaujančios auklės

Baigiantis motinystės atostogoms ir prireikus grįžti į darbą, Aistė pradėjo auklės paieškas, kadangi jos dvimetis sūnus nepateko į darželį.

Kaip ir dauguma kitų tėvų, paieška prasidėjo nuo pažįstamų, vėliau per skelbimus internete. Iš penkių kandidačių ji išsirinko vieną.

"Moteris pasirodė labai maloni, švelni ir rūpestinga", - pasakojo Aistė.

Tačiau po kurio laiko jos sūnus Emilis pasikeitė, tapo irzlus, baikštus ir neramiai miegodavo naktį. Mažylio mama iš pradžių negalėjo suprasti savo vaiko elgesio, vėliau įtarimai kilo, kad tai gali būti auklės įtaka. Namuose buvo įrengtos kameros. Po peržiūrėtų vaizdo įrašų paaiškėjo, kad auklė su vaiku elgiasi atžagariai, šaukia, tampo už rankų.

Auklei buvo pateiktas ieškinys dėl tokių veiksmų ir žalos atlyginimo.

Tarsi loterija

Aistės atvejis nėra vienintelis, kai vaiko priežiūrai pasamdytas žmogus tampa ne rūpestinga aukle, o įžūlia skriaudėja. Tai galime pamatyti ir iš socialiniuose tinkluose skelbiamų vaizdo įrašų, kuriuose iš pirmo žvilgsnio gražios auklės tampa "monstrėmis", smurtaujančiomis prieš mažamečius vaikus ir kūdikius.

Dirbančiai šeimai ar vienišai mamai auklė - būtinybė. Ypač šiomis dienomis, kai tėvai susiduria su vietų darželiuose problema, o eilėje reikia laukti ne vienerius metus. Nepaisant baimės patikėti savo atžalas svetimiems žmonėms, be auklių neapsieinama, tačiau klausimas, kaip išsirinkti gerą auklę, tėvams tampa dideliu galvos skausmu.

Mama Lina pirmą auklę rado pažįstamų rate. Svarbiausias kriterijus moteriai buvo tas, kad auklei tiktų darbo valandos nuo ankstaus ryto iki vėlyvo vakaro.

Tačiau po metų auklę teko keisti. "Vaikas nenorėdavo likti su aukle, verkdavo. Kaip išsiaiškinom vėliau, pasamdyta moteris buvo labai stora ir vaikui atgrasi", - pasakojo Lina.

Dvimečio Dovydo mama Agnė auklei moka 200 eurų per mėnesį. Moteris auklei kėlė paprastus reikalavimus: kad kartu su vaiku išeitų į lauką, laiku pavalgydintų, toliau mokytų gamtinius reikalus atlikti ant puoduko.

Agnė tikino, kad jaučiasi labai saugi, palikdama savo mažylį su aukle, nes kai ateina jo pasiimti, būna sunku išprašyti eiti namo - vaikutis susidraugavo su aukle.

Vienerių metų Kamilės mama Greta pasakojo susidūrusi su sunkumais ieškant auklės internetu.

"Kvietėme ne vieną kandidatę pokalbiui, tačiau nė viena netenkino, viena net atėjo su alkoholio kvapu", - pasakojo Greta.

Po nesėkmingų bandymų ieškant auklės pačiai, moteris kreipėsi į auklių agentūrą.

Agentūros paslaugos - nepigios

Vilniaus mieste veikiančios agentūros vadovė Neringa Ramanauskienė tikino, kad rinktis agentūrą yra saugu ir patikima.

"Mes žinome auklių charakterio savybes, jų jautrumą, turime visus duomenis ir dokumentus, visos įgijusios pedagoginį išsilavinimą" , - sakė N. Ramanauskienė.

Kaune veikiančiai agentūrai laikinai vadovaujanti Eglė Vilčinskaitė teigė, kad auklės patikimumu galima būti garantuotiems tiek, kiek užgarantavo šeima, kurioje ji dirbo iki tol.

Tiek Vilniaus, tiek Kauno miesto agentūroms esą neteko gauti jokių nusiskundimų iš tėvų, kad buvo kažkas negerai, kažkas dingo ar auklė skriaudė vaiką.

Vilniaus miesto agentūroje taip pat dirba psichologai, socialinis darbuotojas aplanko auklę namuose, kad išsiaiškintų, kaip gyvena ji ir jos artimieji.

"Tėvai mums išsako savo pageidavimus ir tuomet mes ieškome tinkamo kandidato šiai šeimai", - teigė N. Ramanauskienė.

Agentūros vadovė atskleidė, kad dauguma tėvelių į juos kreipiasi prieš tai nusivylę pagal skelbimus ar tiesiog gatvėje surastomis auklėmis. Nors agentūros paslaugos kainuoja nemažai, paklausa esanti gana didelė.

"Pas mus taikomas vienkartinis ir mėnesinis mokesčiai", - minėjo N. Ramanauskienė.

Vienkartinis 300 eurų mokestis skirtas auklės atrankai. Papildomas mėnesinis mokestis užtikrina, kad agentūra pakeistų auklę ligos atveju ar tuomet, jei auklė nepatiktų šeimai, vaikui arba auklei kas nors netiktų.

"Geros, profesionalios, lavinančios vaikučius auklės paslaugos mėnesiui kainuoja 400-600 eurų", - teigė sostinėje veikiančios agentūros vadovė.

Kauno miesto agentūra taiko šiek tiek kitokius įkainius. Čia tarpininkavimo paslaugos kainos prasideda nuo 10 eurų ir svyruoja iki 190 eurų. Tai priklauso nuo to, ko pageidauja tėveliai. Įdarbinant auklę kaina prasideda nuo 500 eurų.

Klaipėdos mieste yra nurodytos dvi auklių agentūros. Deja, nė su viena nebuvo galimybės susisiekti.

Būti aukle - ne taip paprasta

Ne vien tėvai susiduria su sunkumais ieškodami savo vaikui patikimos auklės. Vaikus prižiūrinčios moterys taip pat neslepia nuoskaudų ir pasakoja, su kokiais iššūkiais ir tėvų reikalavimais tenka susidurti šeimose.

Jau dvidešimties metų auklės darbo stažą turinti Jolanta atviravo, kad vieni tėvai vienu metu nori ne tik auklės, bet ir namų tvarkytojos - pageidauja, kad būtų išplauti indai, grindys, paruošta vakarienė.

Jolanta sako, kad sunkiausiai prižiūrėti nedrausmingus, tėvų išlepintus vaikus.

"Jų reikalavimams nėra ribų, nes tėvai jiems viską leidžia ir tenkina visus jų įgeidžius", - teigė auklė.

Šeimos psichologė Lina Gudaitė tikina, kad tiek tėvai, tiek auklės susiduria su sunkumais. Abiem pusėms reikia įveikti nerimą, baimes ir nepasitikėjimą.

Tėvų didžiausias nerimas - ar vaikui tiks auklė, ar adaptuosis jis prie naujos situacijos, prie svetimo juo besirūpinančio asmens, ar auklė gebės suprasti vaiko poreikius, ar sugebės tinkamai juos patenkinti. Ir tėvams, ir auklei reikės pasitikėti vienas kitu.

"Auklė - labai svarbus asmuo, ji tampa šeimos dalimi",- kalbėjo L. Gudaitė.

Auklės ieškantiems tėvams psichologė pataria atkreipti dėmesį į esminius kriterijus. Tai būtų pirmas įspūdis, auklės išvaizda, bendravimas, elgesys pirmo pokalbio metu, geros, patikimos kitų žmonių rekomendacijos, ankstesnė patirtis, gera fizinė ir psichinė sveikata.

Tėvai turėtų nesidrovėti ir paprašyti auklės, kad ji daugiau papasakotų apie save, savo patirtį, pasiteirauti, kaip ji įsivaizduoja vaiko auklėjimą, kokius metodus taikytų. Taip pat svarbu būtų išsiaiškinti ir pačios auklės motyvaciją, lūkesčius ir panašiai.

Bijo, kad nuvilios vyrą

Nemažai tėvų renkasi vyresnio amžiaus aukles. Jų manymu, vyresnės moterys turės didesnę patirtį. Apklausos metu kelios moterys atsakė, kad nesirinktų jaunos auklės vien dėl to, kad toji nenuviliotų jos vyro.

Tačiau yra ir kitokių nuomonių. Trimečio Tomo mama Aurė mano, kad pensinio amžiaus auklė nėra gerai mažam vaikui, nes, pasak jos, auklė nesuspėja, jeigu vaikas yra judrus, greičiau pavargsta, kartais per daug kišasi į šeimos asmeninį gyvenimą ir po to apie jį kalbasi su svetimais žmonėmis, vaikus auklėja senais metodais.

Psichologė L. Gudaitė tėvams, kuriems vis nepavyksta atsikratyti baimės palikti savo vaiką svetimam žmogui, rekomenduoja vaiką su aukle supažindinti palaipsniui, leidžiant auklei pabūti su vaiku prie tėvų, po to jau bent po 30-60 minučių - tik su aukle.

"Iš vaiko elgesio tėvai lengvai pastebės, kaip auklė atlieka savo pareigas", - įsitikinusi L. Gudaitė.

Psichologės nuomone, jeigu vaikas, atėjus auklei, džiaugiasi, noriai pasilieka su ja, tuomet nerimauti nereikėtų. O jeigu vaikas sunerimsta, išsigąsta, susierzina vien išgirdęs auklės vardą, sunkiai vakare užmiega, jei jam sutrinka virškinimas, tampa labiau išsiblaškęs, verksmingesnis, irzlesnis, baugštus, uždaras - tuomet vertėtų sunerimti.

Užsienio šalyse dauguma tėvų, priėmę naują auklę, keletui dienų namuose įmontuoja vaizdo kamerą ar palieka įjungtą diktofoną. Tai padeda įsitikinti, kad auklė pasirinkta sėkmingai.

Klausimai, padėsiantys tėveliams geriau susipažinti su aukle ir apie ją daugiau sužinoti:

* Asmens paso duomenys (vardas, pavardė, asmens kodas, paso numeris, tikslus dabartinės gyvenamosios vietos adresas - reikalingi atsitikus nelaime, vagystei ir panašiai).

* Duomenys apie šeimą (vieniša/ištekėjusi, ar turi savo vaikų).

* Kada ir ką baigusi?

* Kodėl norėtų dirbti šį darbą ir prižiūrėti jūsų vaiką?

* Ar rūko? (auklė to daryti neturėtų).

* Ar serga kokiomis rimtomis ligomis, ar vartoja kokius nors vaistus? (atsakymas turėtų būti neigiamas, nes kitu atveju ne visada galės prireikus ateiti, taip pat gali kas nors nutikti prižiūrint vaiką).

* Ar vartoja alkoholį?

* Kaip galėtų save apibūdinti?

* Ar turi rekomendacijų? (užsirašyti tų šeimų, kuriose dirbo, telefono numerius, kad galėtumėte pasiskambinti)

* Ar būtų galima iškviesti auklę bet kada prireikus, bet kuriuo paros metu, per laisvas dienas, šventes?

* Ar moka ruošti maistą? (reikėtų paklausti, kokius patiekalus ji galėtų pagaminti vaikui?)

* Ar žino, kokius vaistus vaikui duoti, atsitikus bėdai, pavyzdžiui, pakilus temperatūrai, ką darytų vaikui nualpus ar susižeidus, pradėjus springti maistu?

* Kaip užsiimtų per dieną su vaiku? (turi išvardinti mažiausiai tris užsiėmimus).

* Paklausti, kokio atlyginimo tikisi/pageidauja?

Tėvai turėtų nesidrovėti ir paprašyti auklės, kad ji daugiau papasakotų apie save, savo patirtį, pasiteirauti, kaip ji įsivaizduoja vaiko auklėjimą, kokius metodus taikytų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder