Kada ikimokyklinukui tikrai reikia būrelio?

Kada ikimokyklinukui tikrai reikia būrelio?

Šiais laikais tėveliai dažnai jaučia spaudimą dėl vaikų būrelių lankymo. Spaudimą kelia būrelių reklamos, skrajutės, būrelių mugės. Taip pat spaudimas patiriamas ir iš kitų tėvų, nes dažna pokalbių tema, prasideda klausimu: ,,Kokius būrelius jūsų vaikas lanko, o mes tai…“

Žiniasklaida irgi neatsilieka rašydama apie tobulas šeimas ir kiek jų vaikučiai lanko būreliai. Nuostabos nebekelia, kad į būrelius kviečiamos mamytės jau su kūdikėliais. Dažna mama pasiduoda aplinkinių spaudimui ir elgiasi tai kaip visi. Kitos mamytės juokauja, ,,pirmą vaiką visur tampiau su antru pavargau ir jau tiek nebesiverčiu per galvą, bet va sąžinė graužia“.

Taigi kada iš tikrųjų jau vaikui ikimokyklinio amžiaus jau reikia būrelio?

Kai vaikas turi išskirtinį talentą muzikoje, dailėje, gimnastikoje ar kt. O jūs jaučiatės, jau per silpnas mokytojas ir negalite tiek duoti ir taip profesionaliai kaip norėtųsi. Galite iš karto replikuoti, kad mamai savas vaikas yra išskirtinis ir visada lenkia kitus. Tai šis žinojimas tikrai turėtų būti patvirtintas šios srities specialistų, darželio auklėtojų o ne močiučių, nebent jos turi pedagoginį ar būtent tos srities išsilavinimą. Paprastai tuos vaikus labai greit pastebi specialistai ir ima savo globai.

 

Žaidimai© www.needpix.com

Kai vaikui trūksta bendravimo įgūdžių. Kai vaikas jaučiasi labai nedrąsiai grupėje. Vengia kalbėti, nemoka susidraugauti. Ar kyla sunkumų suvaldant savo rankytes, kojytes grupėje.

Nori, bet nemoka bendrauti su kitais. Tada labai tinkami tikslingi būreliai, kur gerinami bendravimo įgūdžiai mažesnėje grupėje nei darželis. Arba yra galimybė į šiuos būrelius eiti kartu vaikui ir tėvams.

Taip jus mokysite vaiko tinkamų bendravimo įgūdžių. Galėsite vaikui savo pavyzdžiu rodyti, kaip galima bendrauti su kitais. Nedrąsiems, bus saugiau ir jaukiau ir jie įpras, kad mama nedingsta, kad čia galima jaustis laisvai ir galima mokytis.

Turintiems elgesio problemų, bus naudinga veikloje padaryti pertraukėles išeinant iš užsiėmimo, tam kad nusiraminti. Jei vaikui veikla įdomi ir įtraukianti, jis tikrai norės grįžti ir tada elgsis tinkamai. Tik jei vaikas mieliau laiką ims leisti už durų, tikrai vertėtų susimąstyti ar vaiką vedate į tinkamą darželį.

Kai tėveliams patiems trūksta bendravimo įgūdžių ir kantrybės žaisti su savu vaikais. Jei su jumis vaikystėje niekas nežaidė, jei nemokate kurti ryšio su vaiku. Jaučiate, kad dažniausiai ant vaiko tik rėkiate, jus erzina viskas, ką vaikas daro, nemokate su vaiku susitarti gražiuoju, nežinote apie ką kalbėti ir ką žaisti su mažu vaiku tikrai verta pagalvoti apie bendrą būrelį.

Jei jaučiate, kad po darbo labai sunku rasti to pozityvaus ir smagaus laiko kartu su vaiku gali būti bendras būrelis ir būtų abiems smagi pramoga. Dažnai po skyrybų mažamečiai lieka pas viena iš tėvų, o kitas lieka laukti, kol vaikas paaugs ir bus galima užsiimti jau įvairiomis veiklomis.

Būrelis gali tapti saugi, smagia veikla, kur vaikas eina tik su vienu iš tėvų ar ta veikla yra keičiame.

Kai vaikas nelanko jokio darželio ikimokykliniame amžiuje. Taip nutinka, jei negaunate darželio. Ar vaikas dažnai suserga, o gal auginate mažesnį vaiką ir patogumo dėlei vaiko neleidžiate į darželį. Šalia jūsų namų nėra jokios žaidimų aikštelės, kur renkasi mamos ar auklės su mažamečiais vaikučiais. Tad vaiko leidimas į būrelį bus puiki niša vaikui mokytis bendravimo su bendraamžiais. Būrelis be tėvų, bus vaikui tikras išbandymas ir geras startas ruošiantis lankyti darželį.

Kai vaiko lankomame darželyje mažai organizuojama užimtumo, pamokėlių, o siūloma rinktis papildomai mokamus būrelius. Rinkitės būrelius protingai. Anglų kalbos nesirinkite, jei jūsų vaikas nekalba pakankamai aiškiai lietuviškai. Neveskite berniuko į šokių pamokos, jei nekenčia šokių. Svarbiausia kriterijai, kad vaikui įdomi veikla ir eina jo draugai.

Siūlyčiau tėveliams nebūti madingiems, o išmintingiems renkantis būrelius. Ikimokykliniame amžiuje išlavintas vaiko gebėjimas yra išskirtinis tik lyginant to paties amžiaus vaikais.

Ir tai nebūtinai atsiliepia vaiko gebėjimams ateityje. Jei vaikas išmoks ritmuoti, tai bus išlavintas gebėjimas tam metui, jei tos veiklos netęsite, jis paprasčiausiai pamirš. Ikimokykliniame amžiuje svarbiausia vaikus mokyti savireguliacijos įgūdžių, savarankiškumo ir bendravimo.

Psichologė-psichoterapeutė Vitalija Mikutaitienė

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder