Jaunieji talentai skleis gimtosios kalbos grožį

Jaunieji talentai skleis gimtosios kalbos grožį

Jau šeštąjį kartą dienraštis "Vakarų ekspresas" Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos proga inicijuoja Klaipėdos miesto bei apkrities moksleivių meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursą bei laureatų apdovanojimų šventę. Šiais metais renginiai skirti didžiojo lietuvių tautos dainiaus Maironio 150-osioms gimimo metinėms paminėti.

"Ant aukuro širdį nešiau"

"Siūlydami moksleiviams konkursui pasirinkti dainas ir eiles, visada atsižvelgiame į reikšmingiausią, iškiliausią metų sukaktį. Klaipėdos krašto ir uostamiesčio moksleiviai jaudinamai nuoširdžiai dalyvauja renginyje, kuris praturtina tiek juos pačius, tiek ir klausytojus bei pradžiugina jų mokytojus, - sakė projekto vadovė aktorė, žinoma skaitovė, UNICEF Geros valios ambasadorė Virginija Kochanskytė.

- Šiemet apdovanojimų šventėje, kuri vyks gegužės 24 dieną, dalyvaus aktorius Sigutis Jačėnas ir operos solistė Giedrė Zeicaitė, atliksianti dainą "Už Raseinių ant Dubysos", sukurtą pagal vieną žinomiausių Maironio eilėraščių."

V. Kochanskytė apgailestavo, jog tiek pernai, tiek šiemet nesulaukta paramos iš Kultūros ministerijos, tačiau tradicijos remti konkursą atkakliai laikosi uostamiesčio leidyklos "Druka" ir "Eglė". Pirmą kartą apdovanojimus laureatams skirs Sauliaus Jokužio leidykla.

Meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursas vyks gegužės 7 dieną 13 val. miestiečių pamėgtoje erdvėje, kurią tradiciškai suteikia ilgametė projekto partnerė Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka.

"Konkurso tikslas ir misija yra atgaivinti tautinį orumą, prisiminti vienos iš seniausių pasaulyje kalbos, kurią taip sunkiai atgavome ir nenorime prarasti, grožį bei skambesį, literatūros gelmes, nes jauni žmonės dažniau dainuoja dainas anglų kalba", - sakė V. Kochanskytė ir pažadėjo paruošti siurprizą jauniesiems bičiuliams.

Komisiją sudarys Lietuvos rašytojų sąjungos Klaipėdos skyriaus narė rašytoja Nijolė Kepenienė, Klaipėdos universiteto docentas režisierius Gediminas Šimkus, turintis daug poezijos skaitymo patirties, Klaipėdos dramos teatro vyresniosios kartos aktorius Aleksandras Šimanskis, jaunosios aktorių kartos atstovė Renata Idzelytė, žurnalistė, bendrovės "Minijos nafta" atstovė ryšiams su visuomene Kristina Paukštytė - Brazdauskienė bei kiti garbūs nariai.

Pirmi scenoje pasirodys mažiausieji atlikėjai, vėliau - vyresnieji. Vertinimo kriterijai -pasirinktas kūrinys, netikėtos teksto interpretacijos. Projekto vadovė sakė, kad šį kartą siūloma pasirinkti nebūtinai romantiškas, tragiškas Maironio eiles, o pažerti jaunimui patrauklios poeto satyriko poezijos perliukų.

Moksleiviai, laimėjusieji meninio skaitymo ir dainuojamosios poezijos konkursą, vėliau įsilies į garbingo respublikinio "Poezijos pavasario", vyksiančio paskutiniąją gegužės savaitę, koncerto dalyvių srautą.

Laureatų apdovanojimo šventės metu bus pasveikinti konkurso dalyviai bei pagerbti nugalėtojai, kurie kartu su profesionaliais atlikėjais žiūrovams dovanos jungtinę koncertinę programą.

"Konkursas yra puiki galimybė atsiskleisti jauniesiems skaitovams, susitikti su profesionaliais scenos meistrais, pasisemti patirties ir išgirsti išmintingų patarimų. Skatiname jaunus žmones gyventi prasmingesnį, dvasingesnį gyvenimą, ieškoti ir suprasti save, atrasti neatrastus pasaulius", - sakė V. Kochanskytė.

Šiais metais projektą globoja Lietuvos ir Danijos bendrovė "Minijos nafta".

"Tokie renginiai yra nuoširdūs ir ugdo jaunąją kartą, jie neleidžiantys užmiršti didžiųjų kūrėjų, - sakė bendrovės "Minijos nafta" atstovė ryšiams su visuomene Kristina Paukštytė - Brazdauskienė. - Mes manome, kad tokie konkursai yra sveikintini, ir esame laimingi galėdami prisidėti. Bendrovės darbuotojams visada buvo, yra ir bus svarbūs vaikai, jiems skiriame daug dėmesio, nes jaunąją kartą būtina skatinti, kad užsiimtų prasminga veikla ir tobulėtų."

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder