Jauni pedagogai vengia dirbti mokyklose dėl mokinių smurto

Jauni pedagogai vengia dirbti mokyklose dėl mokinių smurto

Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos vadovas Audrius Jurgelevičius pristatė inicijuotą tyrimą, kuris atskleidė, kokios problemos vyrauja švietimo ir mokslo sektoriuje. Atstovo teigimu, galima išskirti dvi ryškias problemas: mažas specialistų finansavimas bei darbo krūvis ir saugumas mokyklose. Apie pastarąjį esą kalbama tik „puse lūpų“, nors problema iš tiesų yra nemaža.

„Tyrimas atskleidė, kad mokytojai tapo pusiniais bedarbiais, nes jų darbo krūvis yra šiek tiek didesnis nei 20 val. Už tai mokytojui mokama ne daugiau kaip 1,5 tūkst. Lt. Toks atlyginimas neleidžia daugeliu atveju oriai gyventi, jaustis svarbiu darbuotoju. Mūsų tikslas – parodyti, kad mokinių mažėjimas negali būti pagrindinė sąlyga, kuri leidžia mažinti mokytojų atlyginimą“,- „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė A. Jurgelevičius.

Pašnekovo nuomone, problema turėtų būti sprendžiama sistemiškai: 30 metų dirbęs mokytojas turi turėti galimybę išeiti į išankstinę pensiją, o šiuo metu tam nėra sudaryta sąlygų. Mokytojai turėtų būto apmokomi daugelio mokyklos darbų, o ne tik pamokų vedimo, tuomet pailgėtų apmokamo darbo savaitė. Trečias dalykas, kuris padėtų spręsti susidariusią problemą – kai kuriuose miestuose reiktų mažinti klases. Tai, pašnekovo nuomone, leistų siekti geresnių mokslo rezultatų, padidintų mokytojų krūvį.

A. Jurgelevičius pasakojo, kad pedagogams yra keliami labai aukšti kvalifikaciniai reikalavimai, o dirbti tokį darbą motyvacijos nėra, nes užmokestis ir darbo krūvis – maži, taip pat motyvaciją smugdo ir nesaugumo jausmas.

„Tyrimas parodė, kad apie 70 proc. mokytojų per pastaruosius metus yra patyrę smurtą įvairiausiomis formomis. Iš jų 18 proc. – fizinį smurtą. Tai čia viena medalio pusė. Kita medalio pusė ta, kad kas trečias mokytojas teigia, jog jis nesijaučia jaukiai, drąsiai ir dėl to negali kreiptis į mokyklos administraciją pagalbos“, - sakė Lietuvos švietimo ir mokslo profesinių sąjungų federacijos vadovas.

Parengė Laura Bagdžiūnaitė

Laida „Ryto espresso“ transliuojama darbo dienomis nuo 6.05 val.


Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder