Iki ekstremalios situacijos liko 40 centimetrų

Iki ekstremalios situacijos liko 40 centimetrų

Jeigu ir toliau nesiliaus lietūs, Klaipėdos mieste gali kilti potvynio pavojus. Apie tai trečiadienį buvo kalbėta Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdyje.

"Ar nėra problemų, kad gali kuriuo nors metu vandens telkiniai stipriai pakilti ir lietis į gatves? Kad nebūtų, kaip kažkada buvo, kad patvino Žvejų gatvė, Teatro aikštė ir taip toliau? Jeigu Danė išsilietų, ar būtume pasiruošę? Kas būtų, jeigu būtų?" - komisijos narių klausė Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas.

Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininkas Marius Garbenis sakė, kad kol kas duomenų apie kylantį miesto vandens telkinių lygį neturi. Vis dėlto jis sakė, kad sekama informacija apie gretimų savivaldybių padėtį.

"Šilutėje šiuo metu yra kur kas blogesnė situacija, bet kol kas verčiasi be mūsų pagalbos, nekviečia mūsų", - sakė M. Garbenis.

UPĖ. Pasak specialistų, jeigu kurį laiką pūstų šiaurės vakarų vėjas, iš marių vanduo plūstų į miestą ir senamiestis gali patvinti. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Vicemeras Artūras Šulcas domėjosi padėtimi Laistų soduose.

"Gyventojai sako, kad ten yra neprivažiuojama jokiu transportu. Kaip privažiuotų tarnybos? Kas valdo šitą situaciją? Žmonės nesušlapę iki juosmens nelabai gali patekti į namus. Ar tokių vietų nėra daugiau?" - į specialiųjų tarnybų atstovus kreipėsi A. Šulcas.

M. Garbenis nurodė, kad Klaipėdos ugniagesiai turi vandens pumpavimo įrenginius, tad ekstremaliu atveju galėtų naudotis tik jais. O turima sunkiąja technika pravažiuoti į Laistus, jeigu reikėtų, pavyktų. Esą kol kas su nepravažumu nesusidurta.

AB "Klaipėdos vanduo" gamybos direktoriaus Algirdo Špučio teigimu, šiuo metu bendrovės darbininkai stengiasi, jog lietaus vanduo nepatektų į nuotekų sistemą.

"Dabartinė situacija yra įtempta, bet mieste situacija dar palyginti gera, priemiesčiuose prastesnė. Kai kurios siurblinės nesustodamos dirba arba yra po vandeniu. Tiesiog laukiame, kol nustos lyti lietus. Jeigu dar tęstųsi toks intensyvus darbas, situacija būtų labai sudėtinga, praktiškai nuotekų sistema nefunkcionuotų taip, kaip reikia", - aiškino A. Špučys.

VALTYS. "Reikia valčių transporto Klaipėdoje", - atsiuntęs trečiadienio rytą "Ąžuolyno" gimnazijos kieme darytą nuotrauką juokavo vienas skaitytojų. Skaitytojo nuotr.

Jo teigimu, jeigu bus dar kelios itin lietingos dienos, miesto gatvėse gali kilti nemenkų problemų, nes susidarys patvankos. Pabrėžta, kad padėtį apsunkina ir tai, kad krentantys lapai nuolat užkemša groteles, pro kurias iš gatvių nubėga vanduo.

Miesto tvarkymo skyriaus vedėja Irena Šakalienė nurodė, kad dabar groteles darbininkai valo kas antrą dieną, o prieš prasidedant didiesiems lietums gatvės tris kartus per savaitę buvo valomos ir rankomis, ir technika.

"Kai nuolat lyja, tai daryti yra sudėtinga, bet reikia susitaikyti. Jei būtų paskelbta mieste ekstremali situacija, reikėtų duoti laiko rangovams pasiruošti, nes jie neturi tokių resursų", - pažymėjo I. Šakalienė.

S. Budino teigimu, jeigu būtų pasiektos kritinės ribos, būtų operatyviai organizuojamas Ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis ir tariamasi, kaip spręsti problemą.

"Kol kas dar vandens lygis nėra pakilęs iki ekstremalaus, bet žiūrint į oro prognozes džiaugsmo mažoka", - sakė Savivaldybės administracijos direktorius.

Viešosios tvarkos skyriaus Administracinės veiklos poskyrio vyriausiasis specialistas Rimantas Imbrus informavo, kad yra parengtas pasiruošimo potvyniui priemonių planas, o Danės upės vandens lygis stebimas ir matuojamas Tauralaukyje.

BE MAŠINŲ. Laistuose gyvenančioms šeimoms jau kurį laiką tenka automobilius palikti kelkraštyje dar neprivažiavus namų ir toliau bristi patiems, mat keliukas tapo panašus į greta tekantį Smeltalės upelį. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

"Vandens matuoklis rodo, kad iki kritinio vandens lygio yra dar apie 40 centimetrų. Jei jausime, kad artėja, iškart skelbsime pavojų ir imsimės visų priemonių. Jeigu būtų šiaurės vakarų vėjas, iš marių tuomet eina vanduo į miestą ir senamiestis gali patvinti. Jeigu pakiltų iki kritinės ribos, vanduo imtų semti sodus, gyvenamuosius namus. Tuomet evakuojame žmones, o jei jie nesutinka, pasilieka namuose. Vandens nupumpuoti neturėsime galimybių", - reziumavo R. Imbrus.

Miestiečiai trečiadienio rytą apie plaukiančius kiemus ir gatves pranešinėjo iš įvairių miesto vietų - Šiaulių, Smiltelės, Naujakiemio, Reikjaviko gatvių, Taikos prospekto, Šilutės plento ir t. t.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder