Į profesines mokyklas šiemet priimta per 21 tūkst. mokinių

Į profesines mokyklas šiemet priimta per 21 tūkst. mokinių

Baigėsi priėmimas į profesinio mokymo įstaigas. Šiais metais priimta 21518 mokinių - dviem tūkstančiais daugiau negu buvo planuota. Apie 40 proc. priimtųjų pasirinko profesines mokyklas jau turėdami brandos atestatus. Šiemet priėmimo planai buvo sudaryti atsižvelgus į didėjantį jaunimo susidomėjimą profesiniu mokymu - 2009 m. į profesines mokyklas buvo priimta 13 proc. daugiau negu planuota pirmakursių.

Pasak švietimo ir mokslo ministro Gintaro Steponavičiaus, labai svarbu, kad rengiant specialistus būtų išlaikytos proporcijos tarp universitetinio, koleginio ir profesinio rengimo. Pastarųjų dvejų metų tendencijos liudija, kad profesinis mokymas pelnytai stiprina savo autoritetą ir vis labiau reaguoja į darbo rinkos poreikius.

Šiemet ypač padaugėjo stojančiųjų į profesines mokyklas po mokyklos baigimo - priimta pusantro tūkstančio abiturientų daugiau negu pernai. Prieš dvejus metus į profesines mokyklas stojo 5,2 tūkst. baigusių vidurines mokyklas, pernai jų buvo 7,1 tūkst., o šiemet jau priimta 8,5 tūkst. jaunų žmonių, turinčių brandos atestatus.

Bendrojo lavinimo mokyklų abiturientai profesinį išsilavinimą gali įgyti po 1-1,5 metų, o norintieji gauti ir vidurinį išsilavinimą - profesinėse mokyklose mokosi trejus metus.

Profesinę kvalifikaciją turintis asmuo stodamas į kolegijas papildomai gauna du balus, į universitetus - vieną, o baigiamojo kvalifikacinio egzamino įvertinimas gali atstoti vieną valstybinį egzaminą.

Į universitetus ir kolegijas šiemet priimta 30 361 pirmakursis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder