Elektroninis dalyvavimas: naudingas tarnas ar pavojingas demokratijos valdovas?

Elektroninis dalyvavimas: naudingas tarnas ar pavojingas demokratijos valdovas?

Trečiadienį Klaipėdos universitete (toliau KU) vyko tarptautinė mokslinė konferencija „E-dalyvavimas vietos savivaldoje: lyginamosios struktūros vystymasis“. Konferencijoje pranešimus skaitė ir dalyvavo mokslininkai, tyrėjai ir studentai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos, Italijos ir Čekijos.

Konferencija vyko įgyvendinant mokslinį projektą, kuriame KU partneriais buvo Harz taikomųjų mokslų universitetas (Vokietija), Latvijos universitetas (Latvija) ir Talino technologijos universitetas (Estija). Šį projektą finansiškai rėmė Baltijos šalių ir Vokietijos aukštųjų mokyklų biuras prie Vokietijos akademinių mainų tarnybos (DAAD) Vokietijos Federacinės respublikos užsienio reikalų ministerijos lėšomis.

Konferencijos dalyvius sveikino ir linkėjo turiningų ir produktyvių diskusijų KU rektorius prof. dr. Artūras Razbadauskas, Vokietijos Federacinės respublikos garbės konsulas Klaipėdoje dr. Arūnas Baublys, Baltijos šalių ir Vokietijos aukštųjų mokyklų biuro vykdančioji direktorė Ieva Pranka.

Lietuva yra tarp dešimties Europos valstybių pagal interneto greitį, 80 procentų Lietuvos gyventojų yra nuolatiniai interneto vartotojai. Tačiau, kaip pažymėjo KU mokslininkė dr. Edita Stumbraitė-Vilkišienė, tik septynios Lietuvos savivaldybės iš 60 naudojasi trimis socialinės medijos kanalais bendraujant su piliečiais ir gyventojais.

Konferencija pasižymėjo pranešimų įvairove. Mokslininkai nagrinėjo klausimus, apimančius e-visuomeninio biudžeto sudarymo praktikas Vokietijoje ir Lenkijoje; atskleidė socialinių medijų ir Lietuvos vietos savivaldos sąveikas, atvirų duomenų įgyvendinimo svarbą vietos savivaldoje; vertino skaitmeninės demokratijos galimybes Latvijoje, socialinės rinkodaros poveikį mobiliajam dalyvavimui, e-balsavimo teisinius pagrindus Lenkijoje ir Estijos patirtį apsiginant nuo kibernetinių atakų.

Šiuo metu nemažai Lietuvos savivaldybių svarsto apie visuomeninio biudžeto taikymą, todėl Liublino universiteto (Lenkija) mokslininkės dr. Monikos Sidor įžvalgos atskleidė iššūkius, su kuriais susiduria Lenkijos miestai, įgyvendinantys visuomeninio biudžeto iniciatyvas, t.y.: dubliuojasi balsai, balsavimas dėl neegzistuojančių projektų, gyventojai nėra to miesto rezidentai, gyventojai neturėjo balsavimo teisės (nėra 16 metų), duomenys apie balsavimą nėra pilni.

Kaip pažymėjo Harz taikomųjų mokslų universiteto prof. Jens Weiss, technologijos gali versti mus daryti dalykus, kurių mes nenorime daryti. Tačiau, kalbėdamas apie skaitmeninio visuomeninio biudžeto įgyvendinimo privalumus Vokietijoje, mokslininkas išskyrė, jog tai turi poveikį demokratijai, nes gyventojai gali išdiskutuoti politines iniciatyvas; tuo pat metu gerėja savivaldybės administracijos sprendimų kokybė ir legitimacija. Moksliniai įrodymai parodė, jog piliečiai, dalyvavę visuomeniniame biudžete, tai vertino teigiamai, o savivaldybės administracija laiko tai moderniu valdysenos įrankių, tačiau tokios iniciatyvos turi ir šalutinių efektų.

Talino technologijos universiteto doktorantė Olga Shumilo apžvelgė rusakalbių e-dalyvavimo tendencijas Estijoje. Kaip mano tyrėja, e-dalyvavimas yra tik instrumentas, ir piliečių dalyvavimas pats savaime dėl elektroninių technologijų nepadidėja.

Kaip pažymėjo konferenciją organizavusios KU Viešojo administravimo ir politikos mokslų katedros vedėjas doc. dr. Jaroslav Dvorak: konferencijos tikslas buvo išanalizuoti e-dalyvavimo atvejų studijas vietos savivaldose ir toliau plėtoti mūsų teorinį suvokimą apie e-dalyvavimo mechanizmus.

Doc. dr. Jaroslav Dvorak teigimu konferencijos metu išnagrinėtos temos ir ateityje kels daugybę iššūkių, ypač atsižvelgiant į faktą, kad „mūšis dėl interneto“ tik prasideda. Galiausiai, įgyvendinant projektą, pavyko patobulinti sėkmingai KU vykdomas viešojo administravimo bakalauro, Regionų valdysenos ir Nacionalinio saugumo magistrantūros studijų programas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder