Daugiausia 2015 m. valstybės finansuojamų studijų vietų skirta technologijos mokslams

Daugiausia 2015 m. valstybės finansuojamų studijų vietų skirta technologijos mokslams

Švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis patvirtino išankstinius 2015 m. valstybės finansuojamų studijų vietų skaičius. Daugiausia valstybės finansuojamų studentų bus priimama į technologijos mokslų studijas. Penktadaliu išauga priėmimas į IT specialybes.

„Atsižvelgdami į valstybės ir darbo rinkos poreikius, didžiausią dėmesį šiemet skiriame technologijos mokslų bei IT specialistų rengimui ir kviečiame moksleivius rinktis studijas rimtai pasvėrus savo polinkius ir darbo rinkos tendencijas. Nebijokite imtis „kietųjų" mokslų, jie turi geras perspektyvas", - sako švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis.

2015 m. valstybės finansavimą gaus 14,6 tūkst. pirmakursių. 14,1 tūkst. studijuos valstybės finansuojamose studijų vietose: 7,4 tūkst. universitetuose, 6,7 tūkst. kolegijose. 0,5 tūkst. įstojusiųjų į valstybės nefinansuojamas vietas gaus studijų kainos stipendijas. Planuojama, kad apie 600 studentų bus priimti į tikslines studijų vietas.

Daugiausia valstybės finansuojamų vietų skiriama technologijos mokslų specialistams rengti. Šiemet jų skaičius dar labiau didinamas universitetuose.

Iš universitetinėms studijoms numatytų valstybės finansuojamų vietų technologijos mokslų studijų sričiai atiteks 2110, fiziniams mokslams - 1235, biomedicinai - 1012, socialiniams mokslams - 1730, menų studijoms - 381, humanitarinių mokslų studijų sričiai - 940 valstybės finansuojamų studijų vietų.

Iš koleginėms studijoms skiriamų valstybės finansuojamų vietų technologijos mokslų studijų sričiai numatyta 2987, biomedicinai - 1493, socialiniams mokslams - 1771, fiziniams mokslams - 200, humanitariniams mokslams - 58, menų studijų sričiai - 159 valstybės finansuojamos studijų vietos.

Atsižvelgiant į darbo rinkoje išaugusį IT specialistų poreikį, išskiriama nauja informatikos, informacijos sistemų, programos sistemų, sveikatos informatikos, matematikos ir kompiuterių mokslo studijų krypčių grupė, kuriai universitetuose planuojama skirti 700 valstybės finansuojamų studijų vietų. Tai 20 proc. daugiau nei buvo skirta 2014 m.

Valstybės finansuojamų studijų vietų skaičių socialinių mokslų srityje šiemet mažinamas 10 proc. Dauguma aukštųjų mokyklų vykdo šios srities studijas, jas renkasi tiek valstybės finansuojami, tiek mokantys už studijas studentai, pastebimas šių specialistų perteklius darbo rinkoje. Ypač tai pasakytina apie verslo ir vadybos bei teisės krypčių programas.

Numatoma, kad valstybės finansuojamas vietas aukštosiose mokyklose, kaip ir anksčiau, galės gauti apie pusę stojančiųjų.

2015 metais pretenduojantiems gauti valstybės finansavimą studijoms reikės būti išlaikius bent du brandos egzaminus: lietuvių kalbos ir literatūros (valstybinį - stojant į universitetus, valstybinį arba mokyklinį - stojant į kolegijas) ir užsienio kalbos valstybinį egzaminą.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder