Darželinukai parodė kelią į rūšiavimo aikšteles

Darželinukai parodė kelią į rūšiavimo aikšteles

Paskelbti Klaipėdos savivaldybės administracijos konkurso "Aš, tėtis ir mama - rūšiuoja visa šeima" nugalėtojai.

Jiems paskirstytas 6 000 litų piniginis prizas ir išdalintos dovanos visiems konkurso dalyviams.

Konkursas - rūšiavimo pažinimui

Daugiau nei pusę metų uostamiesčio ikimokyklinių įstaigų bendruomenės buvo skatinamos į Klaipėdos miesto didžiųjų atliekų surinkimo aikšteles nuvežti kuo daugiau nebereikalingų daiktų bei darželiuose organizuoti renginius atliekų tvarkymo temomis.

"Rūšiavimo idėjas skleisti darželiuose nėra naujas sumanymas. Pavyzdžiui, Japonijoje, Skandinavijos šalyse darželinukai ir pradinukai mokomi atliekų tvarkymo per žaidimus, mokykloje sprendžia matematikos uždavinius su rūšiavimo sąlygomis", - pasakojo Daiva Berankienė, Klaipėdos savivaldybės administracijos Aplinkos kokybės skyriaus vedėja.

Pasak jos, Savivaldybės administracija jau ne pirmus metus šviečia visuomenę atliekų tvarkymo klausimais, įtraukdama suaugusius moksleivius, darželinukus. Pastariesiems yra sukurtos ir išleistos spalvinimo knygelės, išdalintos žaismingos rūšiavimo atmintinės.

"Šiemet sugalvojome pakviesti darželinukus ir jų tėvelius, senelius, pačių įstaigų vadovus atrasti naujovę - Klaipėdos didžiųjų atliekų priėmimo aikšteles. Jos pradėjo veikti tik prieš metus, buities atliekos iš gyventojų ten priimamos nemokamai, tačiau daug klaipėdiečių apie šią naujovę nežinojo", - konkurso tikslus paaiškino D. Berankienė.

Susumavus konkurso rezultatus paaiškėjo, kad darželių paskatinti vaikai bei jų tėveliai aikštelėse apsilankė per 400 kartų.

Laimėjo visi

Pirmąją vietą konkurse laimėjęs lopšelis-darželis "Atžalynas" nustebino ne tik komisiją, bet ir konkurso baigiamajame renginyje susirinkusius kolegas. Vadovių entuziazmas organizuojant ekologinius renginius išsiplėtė tiek, kad spektaklyje apie rūšiavimą vaidino darželio auklėtojos, mamos namie kūrė žaislus iš atliekų, o ekologijos tiesas darželinukams paaiškinti buvo pakviestas miesto meras Vytautas Grubliauskas.

Pasak darželio auklėtojų, didžiausią įspūdį vaikams paliko ekskursija į aikštelę, kur jiems buvo leista išrūšiuoti padangas, elektronikos atliekas.

NUSTEBINO. Pirmąją vietą konkurse laimėjęs lopšelis-darželis "Atžalynas" nustebino ne tik komisiją, bet ir konkurso baigiamajame renginyje susirinkusius kolegas. Vadovių entuziazmas organizuojant ekologinius renginius išsiplėtė tiek, kad spektaklyje apie rūšiavimą vaidino darželio auklėtojos, mamos namie kūrė žaislus iš atliekų.

"Sunkiausia buvo įtikinti tėvelius, kad vežtų atliekas į aikšteles. Mat darželis už kiekvieną apsilankymą gaudavo sertifikatus ir taip galėjo surinkti daugiausia konkursinių balų. Turėjom tėvams prisiekti, kad atliekos ten priimamos nemokamai", - dalijosi prisiminimais Rasa Žemgulienė, "Atžalyno" direktorė.

Būtent šiam darželiui atiteko pirmosios vietos prizas - 3 000 litų, antrąją vietą ir 2 000 litų prizą pelnė lopšelis-darželis "Berželis", o trečiąją vietą ir 1 000 litų pasidalino "Boružėlės" ir "Bitutės" darželiai, surinkę vienodą balų skaičių.

Taip pat apdovanoti visi konkurso dalyviai - darželių bendruomenėms įteikta per 1 500 dėlionių, kad kiekvienas ekologiniuose renginiuose dalyvavęs vaikas turėtų prisiminimą apie renginį, o stropiausioms konkurse dalyvavusioms auklėtojoms padovanoti marškinėliai su užrašu "Myliu švarią Klaipėdą".

Kitąmet Klaipėdos savivaldybės administracijos organizuojamos visuomenės švietimo atliekų tvarkymo klausimais akcijos vyks pradinių ir vyresniųjų klasių moksleiviams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder