Darželiams iškilo grėsmė likti be virėjų

Ikimokyklinėse įstaigose

Klaipėdos ikimokyklinių įstaigų vadovai nerimauja, kad kitais mokslo metais darželiuose gali nebelikti, kas ruoštų vaikams valgį ar kiemus šluotų.

Nors šiuo metu didžiulio aptarnaujančio personalo trūkumo uostamiesčio ikimokyklinėse įstaigose nėra, pastebima tendencija, kad vis sunkiau surasti naujų darbuotojų į išėjusiųjų vietą.

Lopšelio-darželio "Kregždutė" direktorė Liudmila Danilevičienė pasakojo, kad mėnesio pradžioje vienai virėjai išėjus motinystės atostogų, likusi virėja su pagalbine virtuvės darbuotoja vos spėja suktis. Ištaikiusios laisvesnę minutę joms į pagalbą - nuskusti bulvių ar atlikti kitų darbų - skuba auklytės.

"Jau senokai ieškojau, kas pakeistų atostogų išeisiančią darbuotoją, davėm skelbimus į laikraščius, internete, kreipėmės į Darbo biržą. Ši atsiuntė 13 žmonių sąrašą. Perskambinau kiekvienam, bet išgirdę siūlomą atlyginimą, visi atsisakė", - tvirtino direktorė.

Tiesa, pasakojo L. Danilevičienė, viena moteris, atsiliepusi pagal skelbimą ir pusdienį padirbėjusi darželio virtuvėje, jau buvo sutikusi įsidarbinti. Tačiau kitą dieną paskambino ir pasakė, kad už tokį atlyginimą vyras dirbti neleido.

Direktorė nerimavo, kad sumanius išeiti iš darbo likusiai virėjai, kuri yra pensinio amžiaus, prisivilioti kitos darbuotojos į jos vietą gali nebepavykti. Esą niekas nenori dirbti už tokius pinigus - virėjų atlyginimas į rankas tesiekia vidutiniškai 730 litų.

Nuolatinėje baimėje likti be virėjų prisipažįsta gyvenanti ir lopšelio-darželio "Papartėlis" direktorė Irena Martinkienė.

"Ačiū Dievui, mėnesio pradžioje išėjus vienai virėjai, iškart į jos vietą radau kitą. Bet ar ilgam - neaišku, nes gavę geresnį darbo pasiūlymą, žmonės darbą darželyje palieka", - pasakojo I. Martinkienė.

Anot direktorės, virėjo darbas darželyje - ypač sunkus ir atsakingas, todėl ieškančiųjų darbo nesuvilioja net siūlomos visos socialinės garantijos, patogus darbo grafikas.

"Mūsų įstaigą lanko 194 vaikai, o dar darbuotojai valgo - įsivaizduokite, kokį kiekį patiekalų virėjos turi paruošti per dieną. Nuolat vyksta Veterinarijos tarnybos ir Visuomenės sveikatos centro patikrinimai, o laikytis labai griežtų reikalavimų turint senutėlę virtuvių įrangą, tikrai nėra paprasta. Jei tikrintojai randa kokių trūkumų, moterys paskui labai jaudinasi. Be to, jos nuolat dirba karštyje, nes ventiliacija - baisi", - pasakojo I. Martinkienė.

Lopšelio-darželio "Bitutė" direktorė Aušra Milvydienė kolegei antrino, esą virėjos kone kasdien esti tikrintojų akiraty - ir ne tik atsakingų tarnybų, bet ir tėvų, kuriems ne vis tiek, kuo maitinami jų vaikai.

Gauna "ašaras"

Jeigu atlyginimai artimiausiu metu nekils, darželių vadovai baiminasi, kad įstaigose neliks ne tik kas vaikams pietus virtų, bet ir auklyčių, kiemsargių ar valytojų. Mat pastarųjų atlyginimai lyginant su virėjų, kurie priskiriami specialistams, dar mažesni - darbininkai tegauna minimalų atlyginimą, t. y. apie 625 litus į rankas.

Pagalbinio personalo kaita darželiuose - didžiulė. Tiesa, nors ir rizikuodami nerasti naujų darbininkų, kai kuriuos darželių vadovai sako patys atleidžiantys iš darbo. Dažniausiai tenka atsisveikinti su Darbo biržos atsiųstais asmenimis, kurie esą jau pačioje darbo pradžioje ima girtauti, nevykdyti savo pareigų.

Lopšelio-darželio "Pagrandukas" direktorė Kristina Valinčienė sakė tik iš kolegių girdėjusi skundų apie girtaujančius ir savaitėmis į darbą neateinančius kiemsargius, tačiau džiaugėsi pati dėl pagalbinio personalo problemų neturinti.

"Mūsų įstaigoje kiemsargiu daugelį metų dirba tas pats žmogelis. Jam jau greit 80 metų bus, tačiau su savo pareigomis puikiai susitvarko", - tvirtino K. Valinčienė.

Laima ŠVEDAITĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder