Dailės mokytoja: "Šitą vaiką reikia rodyti"

Dailės mokytoja: "Šitą vaiką reikia rodyti"

Taip mano Klaipėdos Adomo Brako dailės mokyklos mokytoja ekspertė Rima Baukaitė, organizuojanti jau antrą "Ąžuolyno" gimnazijos mokinio Vytauto Bikausko grafikos darbų parodą. Šį kartą ji pavadinta "Emociomatika".

Skubotai surengti parodą Palangoje R. Baukaitę paskatino tai, kad šiemet rugsėjį V. Bikauskas, uostamiesčio "Ąžuolyno" gimnazijos 10A klasės moksleivis, išvyksta mokytis į Jungtinio pasaulio koledžą Armėnijoje, Diližane. Vaikinas laimėjo stipendiją konkurse, kuriame dalyvavo apie 100 Lietuvos moksleivių.

"Subrendo visa galva"

Paroda "Emociomatica", kuri bus atidaryta per Motinos dieną, gegužės 1 d., 11 val. Palangos galerijoje-kavinėje "Liepa" ir veiks iki gegužės 20 d., yra tarsi Vytauto atsisveikinimas su Lietuva. Joje bus eksponuojama per 30 darbų.

Pirmoji paroda "Insomnia", kai jam dar buvo 15 metų, buvo atidaryta pernai pavasarį Klaipėdoje.

"Dabar Vytautas yra daug brandesnis kūrybos atžvilgiu. Jo mąstysena, simboliai yra linksmesni ir, svarbiausia, šnekantys. Erdvės, dėmės paveiksluose labai smagiai išsidėlioja. Jis subrendo visa galva. Todėl labai džiaugiuosi, kad jam taip pasisekė, kad jis pateks į tarptautinius vandenis. Sukantis tik šiame rate sunku tobulėti. Man labai norisi, kad jis jaustųsi tvirtai kūryboje ir gyvenime, nes tokį jautrų menininką galima labai lengvai sutrupinti", - kalbėjo R. Baukaitė.

KŪRINIAI. Vytauto Bikausko 2016 metų darbas "Cirkas ant depresijos ribos".

Pernai R. Baukaitė turėjo 5 klasę A. Brako mokykloje, t. y. tuos vaikus, kurie baigė mokykloje pagrindinį ketverių metų kursą ir mokėsi dar papildomai. Iki tol jiedu su Vytautu nebuvo pažįstami. Jo diplomo vadovas buvo labai įžymus grafikas Virgilijus Burba. Moksleivis atėjo pas mokytoją pasikonsultuoti.

"Kai jis pradėjo nešti ir nešti tuos darbus, pasakiau: "Stojam. Turim kažką daryti." Negalima šito vaiko nerodyti, tokių yra mažai. Tikiu, kad jis labai smagiai garsins Lietuvą, o jo šaknys liks čia", - sakė R. Baukaitė.

Pats Vytautas mano, kad jei ne ši puiki mokytoja, jam nebūtų pavykę taip greitai ir gerai organizuoti savo parodų.

"Kai žmogus nori, kad tu ko nors pasiektum, ir tu užsibrėžęs siekti, atsiranda bendras ryšys, o tada ir parodos", - sakė moksleivis.

Nori pažinti kitokią kultūrą

V. Bikauskas džiaugiasi, kad dailės mokytoja palaiko jo sprendimą išvykti mokytis į koledžą. Žino, kad pasiilgs šeimos, draugų ir Lietuvos. Armėnija jam dvejus metus bus savotiški namai, nors savos šalies neatstos.

"Konkursas buvo labai keistas, lengva nebuvo, reikėjo atlaikyti daug įvairių psichologinių provokacijų. Šis laimėjimas man suteikė pasitikėjimo savo jėgomis. Tame koledže susirenka žmonės iš viso pasaulio. Žadu būti menininkas, turiu pamatyti pasaulį, pajusti kitų tautybių žmones. Norėčiau dalyvauti plačioje meno rinkoje, negaliu užsidaryti. Pamatysiu, koks yra pasaulio jaunimas, daug sužinosiu apie kitų šalių kultūrą, koks tas bendras mokslas, kurį galima siūlyti visų šalių kultūroms", - sakė vaikinas.

Jis jau žino, kad Armėnijos koledže kaip pagrindinius dalykus rinksis dailę, matematiką, fiziką arba istoriją. Baigęs žada studijuoti galbūt iliustraciją užsienyje. Koledžas rūpinasi savo moksleiviais, bendradarbiauja su įvairiais universitetais, kurie skiria stipendijas, tad Vytautas tikisi turėsiantis galimybių rinktis.

"Labai juo pasitikiu"

Ta paroda - vienas iš Vytauto atsisveikinimo ir su klase momentų. 10A klasės auklėtoja Rita Babraitienė išdavė paslaptį, kad į parodos atidarymą atvyks ir ji su Vytauto bendraklasiais.

"Manau, kad tai neeilinių gabumų vaikas, ir jam sekasi absoliučiai visi mokomieji dalykai. Antrus metus yra mokslo pirmūnas, olimpiadininkas. Prisimenu, per pirmą Vytauto parodą dailės mokytoja pasakė, kad jo darbai gali būti vertinami kaip ketvirto kurso Dailės akademijos studento. Be to, jis yra aukštos vidinės kultūros ir labai kuklus. Aš juo labai pasitikiu. Lietuvių brandos egzaminą jis jau dabar galėtų laikyti. Miesto lietuvių kalbos olimpiadoje užėmė antrą vietą, bet rašinį skaitė visos vertintojos ir stebėjosi, kad tai dešimtoko darbas. Gaila, kad savo rašinių jis neleidžia skaityti klasei", - pasakojo R. Babraitienė.

Tikslieji mokslai "prilaiko"

Po pirmos parodos buvo labai daug pasikeitimų šešiolikmečio gyvenime. Padidėjo darbo tempas, tad atsirado pakankamai darbų naujai parodai, kurie kardinaliai skiriasi nuo pirmųjų.

Paklaustas, kodėl pasirinko kūrybai grafiką, atsakė: "Ekstravertiška, daug ekspresijos turinti tapyba ne mano charakteriui. Intravertiška, į save nukreipta meninė išraiška būdinga grafikai - labiau suvaldyta. Paroda vadinasi "Emociomatika", nes mano grafikoje daug matematikos ir tikslumo. Patinka tikslieji mokslai, jie padeda man kaip meninkui "neišplaukti" iš rėmų, ypač matematika", - prisipažino Vytautas.

Jam labiausiai patinka darbas "Svajonių augintojas", kuriame pirmą kartą panaudojo savo eilėraštį. Svarbus paveikslas "Unija", kuris, pasak autoriaus, yra labai tikslus emociniu požiūriu, tačiau kokios tos emocijos, neatskleidžia. "Kai piešiau, emocijos buvo mano, o dabar jau yra žmonių reikalas", - aiškino vaikinas.

Dalyvavimą jaunųjų šaulių veikloje Vytautas vadina surimtėjimo etapu savo gyvenime. Jis daug klausosi muzikos, domisi visomis meno rūšimis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder