Bręsta socialinio darbo profesijos atgimimas

Bręsta socialinio darbo profesijos atgimimas

LR Sveikatos apsaugos ministerija parengė socialinių darbuotojų profesinės veiklos sveikatos priežiūros sistemoje reikalavimų aprašo projektą. Jame reglamentuojamos socialinių darbuotojų funkcijos ir kompetencijos visų lygių sveikatos priežiūros įstaigose. Šis dokumentas sulaukė gana audringos daugelio šalies aukštųjų mokyklų, be abejo ir Klaipėdos universiteto, atstovų reakcijos.

Kodėl aukštosios mokyklos taip sujudo? Sveikatos ministerijos parengtas aprašas esą yra perdaug medikalizuotas. O daugumos Lietuvos aukštųjų mokyklų socialinio darbo programos nėra orientuotos į socialinį darbuotoją sveikatos priežiūroje.

„Tiek universitetuose, tiek kolegijose rengiami universalūs socialiniai darbuotojai, geba dirbti įvairiose srityje – su neįgaliasiais,  senais ir pagyvenusiais asmenimis,  šeimomis esančiomis rizikos situacijoje. Patekęs į sveikatos priežiūros įstaigas, socialinis darbuotojas tampa medikų ir slaugytojų komandos nariu ir  puikiai atlieka savo pareigas - teikia socialines paslaugas. Aišku, baigusieji socialinio darbo studijas, susijusias su medicina ar sveikatos priežiūra, dirbti šioje srityje yra pasirengę geriau - praktika, kursiniai ir baigiamieji darbai jau yra orientuoti į klinikinį  socialinį darbą.“ – sako Lietuvos socialinio darbo mokyklų asociacijos prezidentė, Klaipėdos universiteto prof. dr. Elvyra Acienė.

Šiuo metu socialinius darbuotojus rengia 6 universitetai, tačiau tik dviejuose programos yra orientuotos į  darbą Sveikatos apsaugos  sistemoje. Lietuvos Sveikatos mokslų universitetas (LSMU) realizuoja programą Socialinis darbas medicinoje. Baigusieji šias studijas gali dirbti visų lygių sveikatos priežiūros įstaigose, socialinės paramos ir globos įstaigose, bendruomenių centruose ir panašiai.

Klaipėdos universitete (KU) realizuojama Socialinio darbo bakalauro programa studentams suteikia galimybę įgyti Socialinio darbo sveikatos priežiūroje specializaciją. Ji orientuota į konkrečią sritį – socialinį darbą sveikatos priežiūroje. Ir tai vienintelė tokio turinio Socialinio darbo programa Vakarų Lietuvos regione.

Tiek LSMU , tiek ir KU Socialinio darbo studijų programos orientuotos į socialinį darbą visuose sveikatos priežiūros lygiuose, tačiau  jos nėra medikalizuotos.

„Socialinis darbas visur turėtų būti dirbamas tais pačiais principais. Sveikatos priežiūros įstaigoje jis, aišku, turi savo specifiką, bet bendrieji principai išlieka tie patys. O pagal Sveikatos ministerijos parengtą aprašą socialinis darbuotojas turėtų atlikti nemažai slaugytojo funkcijų.“ – sako Klaipėdos universiteto Socialinio darbo katedros vedėjas doc. dr.  Valdas Rimkus.

Klaipėdos universiteto profesoriai pažymi, kad Sveikatos apsaugos ministerijos parengtas dokumentas, nepaisant trūkumų, yra labai reikalingas ir savalaikis. Visų pirma - jis iššaukė diskusijas tarp visų aukštųjų mokyklų, o tai rodo, kad šis klausimas yra aktualus ir be galo svarbus.

„Visuose sveikatos priežiūros lygiuose socialinių darbuotojų dabar yra per mažai. Jie tikrai nepajėgūs atlikti visų savo funkcijų – konsultuoti, nukreipti, dirbti su paciento šeima, tarpininkauti tarp artimųjų ir medikų. O šiandien, kai savižudybių, depresijų, priklausomybių ligų, vaikų nepriežiūros, smurto artimoje aplinkoje problemos tokios aštrios – tai pirminėje sveikatos priežiūros grandyje socialiniai darbuotojai itin reikialingi.“ – sako Lietuvos socialinio darbo mokyklų asociacijos prezidentė, Klaipėdos universiteto prof. dr. Elvyra Acienė.

Socialinės atskirties problema Lietuvoje dabar prilyginama emigracijos problemai. Greičiausiai ir efektyviausiai ją spręsti padėtų pakankamas socialinių darbuotojų tinklas. Jų turi būti ir mokyklose, ir seniūnijose, ir, aišku, sveikatos priežiūros įstaigose.

Klaipėdos universitetas yra pasirengęs paruošti reikiamą kiekį kvalifikuotų  socialinių darbuotojų, orientuotų darbui sveikatos priežiūros įstaigose. Nuo pernai rugsėjo socialinio darbuotojo bakalauro studijos trunka pusmečiu trumpiau nei anksčiau - 3,5 metų, suteikiama galimybė rinktis kelias specializacijas. Per studijų laiką studentas du kartus gali išvažiuoti mokytis į užsienio universitetus pagal įvairias mainų programas. Vasaros praktikas taip pat gali atlikti bet kurioje pasirinktoje šalyje - apmokama kelionė, draudimas, gyvenimo išlaidos. Studijas galima tęsti  magistrantūroje. Socialinio darbo studijos Klaipėdos universitete  tarptautinių ekspertų yra įvertintos, kaip atitinkančios aukštus europinius standartus.

„KU Sveikatos mokslų fakultetas orientuotas į visapusišką pagalbą žmogui – čia rengiami ir slaugytojai, ir kinezeterapiautai, rekreacijos bei visuomenės sveikatos specialistai. Studentai nuo pat pradžių mokomi dirbti komandoje – apie tai kalbama ir Sveikatos ministerijos parengtame projekte.“ – sako Klaipėdos universiteto Socialinio darbo katedros vedėjas doc. dr.  Valdas Rimkus.

Diskusija, kilusi dėl socialinių darbuotojų veiklos sveikatos priežiūros sistemoje, verčia pradėti kalbėti apie socialinio darbuotojo statusą  apskritai. Tai gali tapti proveržiu iš naujo įvertinti šios profesijos svarbą, užtikrinant visuomenės gerovę. Neabejojama, kad kilusios diskusijos  atkreips visuomenės ir moksleivių dėmesį į  taip reikalingą profesiją, kuri grindžiama meile ir atjauta bėdon patekusiam žmogui.

Reklama

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder