Benas Babenskas: "Mokytis JAV buvo svajonės išsipildymas"

Benas Babenskas: "Mokytis JAV buvo svajonės išsipildymas"

Mokslo šaknys karčios, bet vaisiai saldūs - šią lietuvių liaudies išmintį patvirtino jaunas, smalsus ir aktyvus 17-metis Ąžuolyno gimnazijos moksleivis Benas Babenskas. Jaunuolis savo žiniomis pranoko ne tik tautiečius, bet ir daugelį europiečių - jis pamatus ateičiai tvirtins prestižinėje mokykloje Jungtinėse Amerikos Valstijose.

Vaikinas užpildė anketą siekdamas patekti į mainų programą ASSIST (American Secondary School for International Stundents and Teachers). Ši programa siunčia vaikus iš visos Europos vienerius metus mokytis JAV privačiose mokyklose.

Tačiau vaikinui pasisekė labiau nei jis tikėjosi - B. Babenskas laimėjo "Davis" fondo stipendiją, kuri suteikia galimybę 5-6 mokiniams iš visos Europos baigti vieną geriausių privačių mokyklų JAV.

Vos prieš porą savaičių išvykęs į naująją "The Taft" mokyklą, B. Babenskas sutiko su "Vakarų ekspresu" pasidalinti savo pirmaisiais įspūdžiais.

"The Taft" mokykla. Asmeninio archyvo nuotr.

Kokia buvo tavo reakcija sužinojus, kad gavai "Davis" fondo stipendiją?

Kad gavau "Davis" stipendiją, sužinojau žiemos pabaigoje. Gavau laišką iš vieno mokyklos atstovų - pono Hoffmano. Sužinojęs, kad galėsiu mokytis JAV, beprotiškai apsidžiaugiau. Iškart pasakiau mamai ir tėčiui, tai buvo svajonės išsipildymas.

Ar žinai, kiek turėjai konkurentų ir kokie buvo reikalavimai kandidatams?

Šiais metais į mainų programą pretendavo apie 70 mokinių, tačiau iš Lietuvos būtent šią stipendiją baigti mokyklą JAV aš gavau vienintelis. Gali pasirodyti, kad gauti galimybę mokytis JAV yra daug reikalavimų. Bet jų nėra tiek daug. Svarbiausia gerai mokytis, mokėti anglų kalbą bent B2 lygiu ir užsiimti užklasine veikla. Mano metinis pažymių vidurkis buvo 9,86 balo, o po pamokų jau nuo mažens turėjau veiklos. Esu baigęs J. Kačinsko muzikos mokyklą ir nuo 7 metų žaidžiu futbolą. Nuo šių metų pavasario žaidžiau Klaipėdos futbolo klube "Atlantas".

Ar galėtum atskleisti, kokia yra "Davis" stipendijos suma?

Stipendijos suma per 7 metus siekia beveik 290 tūkst. JAV dolerių. Pirmus 3 metus gausiu apie 70 tūkst. Didžioji sumos dalis, 60 tūkst., skirta susimokėti už mokslą. Likę pinigai skirti draudimui, kompiuteriui, kasdienėms išlaidoms, vadovėliams ir kt.

Baigęs mokyklą ir įstojęs į vieną iš 80-ies JAV universitetų, kiekvienais metais gaučiau dar po 20 tūkst. mokslo išlaidoms padengti.

Kokie pirmieji įspūdžiai atvykus į naują mokyklą?

Tiesiog puikūs! Susipažinau su daug naujų žmonių, kurie yra be galo draugiški ir paslaugūs. Kai uždaryti bendrabučiai, mokytojai priima mokinius laikinai pagyventi pas save. Visa mokykla yra tarsi viena didelė šeima.

Pati mokykla atrodo kaip iš fantastinio filmo - milžiniška, rūmus primenanti valgykla, naujausi kompiuteriai visose klasėse, 6 futbolo aikštės, amerikietiško futbolo aikštė, ledo ritulio arena, golfo aikštynas. Visi kambariai, kuriuose gyvena moksleiviai, sutvarkyti ir gražūs.

Erdvi ir šiuolaikiška mokyklos valgykla. Asmeninio archyvo nuotr.

Kiek mokinių mokosi "The Taft" mokykloje ir kurioje klasėje mokysies tu? Koks yra pamokų krūvis?

Mokykloje mokosi apie 600 mokinių iš viso pasaulio. Dabar būsiu 10-okas, nors turėčiau būti 11-okas. Ši mokykla stengiasi kuo geriau paruošti mokinius universitetui, todėl vienerių metų kursą teks pakartoti.

Kiekvieną dieną turėsiu po 4-5 pamokas, trunkančias nuo 45 iki 75 minučių. Taip pat pamokos bus ir šeštadieniais. Pamokų nėra daug, tačiau daug darbų teks atlikti savarankiškai.

Kuo ši mokykla skiriasi nuo tų, kuriose mokeisi Lietuvoje?

Ši mokykla nuo lietuviškų skiriasi beveik viskuo - pradedant pamokų skaičiumi, baigiant užklasine veikla. Visų pirma, čia klasėje būna apie 8 žmonės, o lietuviškuose jų būna apie 25-30.

4 kartus per savaitę vyksta asamblėja, kur susirinkę kalbame apie mokyklos problemas arba klausomės įvairių lektorių. Visos užklasinės veiklos vyksta mokyklos teritorijoje ir į jas žiūrima labai rimtai. Stiprūs ir talentingi atletai universitetuose gauna stipendijas už savo sportinius sugebėjimus.

Mokytojų kambarys, kuriame lankosi ir mokiniai. Asmeninio archyvo nuotr.

Baigęs "The Taft" mokyklą planuoji toliau mokytis / studijuoti JAV? O gal norėtum grįžti į Lietuvą? Kokie tavo ateities planai?

Baigęs šią mokyklą turbūt stosiu į JAV universitetą, nes gaučiau 20 tūkst. stipendiją kiekvienais metais. Nesu tikras, ką studijuosiu ir kur tiksliai tai norėčiau daryti. Kol kas stengiuosi koncentruotis į dabartį, gerai mokytis, smagiai praleisti laiką ir apie tai per daug negalvoti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder