Ar dera darželinukams matuotis kario šalmą?

Ar dera darželinukams matuotis kario šalmą?

Į "Vakarų ekspresą" kreipėsi sunerimęs klaipėdietis, mat pro savo namų langą pastebėjo, kad šalia esančiame darželyje mažamečiai esą buvo mokomi karo meno.

"Praėjusį penktadienį darželio "Varpelis" kieme vyko tikros karinės pratybos. Atvykę kariškiai demonstravo vaikams savo amuniciją, leido jiems matuotis šalmus ir kitą karinę atributiką. Per mano buto langą viskas puikiai matyti, tad buvau nemaloniai nustebintas. Negi jau darželinukams brukama militarizmo dvasia?" - diskusiją, nuo kada reikėtų vaikus supažindinti su karių gyvenimu, užvedė klaipėdietis Eligijus Jatkauskas.

Vyras sakė ir pats jau turintis anūkų, tad visai nenorėtų, kad darželyje jie, užuot žaidę žaidimus, matuotųsi kario šalmą.

"Juk sovietiniais laikais mokyklose buvo karinis mokymas. Dabar kitas laikmetis. Tad nereikėtų nuo mažų dienų skiepyti vaikams militarizmo dvasios. Jeigu, pavyzdžiui, šeimoje vaikas auklėjams pacifistine dvasia, kodėl jis, atėjęs į darželį, turi matyti kitokį vaizdą?" - teiravosi E. Jatkauskas.

Tačiau vyras sakė nieko blogo nematantis, kai Lietuvos kariuomenė per įvairias miesto šventes rengia karinės technikos bei ginklų ekspozicijas. Nes tuomet patys tėvai gali pasirinkti, vesti vaikus į tokias parodas ar ne.

"Tačiau, mano nuomone, kariuomenei nereikėtų brautis į darželius", - įsitikinęs klaipėdietis.

Pasirodo, Lietuvos kariuomenė į darželį "Varpelis" ir nesibrovė. Tai, ką per savo langą stebėjo E. Jatkauskas, buvusi tiesiog vieno projekto, per kurį vaikai susipažindinami su įvairiomis profesijomis, diena.

"Tiesiog, kaip ir daugelis kitų darželių, bendradarbiaujame su tėvais ir vykdome ilgametį projektą, kurio metu tėvai vaikams pristato savo profesijas. Tad praėjusį penktadienį vieno darželinuko tėtis, Lietuvos kariuomenės karys, tiesiog atvyko į darželį vilkintis kario unoforma, su visa amunicija ir pasakojo vaikams apie savo darbą. Kadangi buvo gražus oras, visa tai darėme lauke, vaikai galėjo ir į kario miegmaišį įlįsti, ir šalmą pasimatuoti, ir sausą davinį savo akimis pamatyti", - pasakojo mokyklos-darželio "Varpelis" direktorė Daina Paliulienė.

Įstaigos vadovė patikino, kad šiame profesijos pristatyme tikrai nebuvo nei karinės technikos, nei šautuvų.

"Tačiau aš tikrai nematau nieko blogo, jei darželinukai supažindinami su karine technika. Juk tai lygiai tokia pat profesija, kaip ir visos kitos. Negi blogai yra parodyti vaikams, kas ir kaip gina mūsų tėvynę?" - direktorė nesuprato, kodėl darželio kaimynystėje gyvenančiam klaipėdiečiui užkliuvo kariškio vizitas.

D. Paliulienė įsitikinusi, kad darželinukų edukacija turi vykti ne tik darželio patalpose.

"Jei tik mus priima, mes su darželinukais mielai rengiame eskursijas ir į Dragūnų batalioną, ir į gaisrinę ar policijos komisariatą. Labai įdomu būtų ir į ligoninę vaikus nuvesti. Vaikai labai smalsūs ir jiems tikrai įdomu. Pavyzdžiui, mūsų darželyje apsilankiusių gydytojų jie klausia, kaip gimsta vaikai? Negi ir šis klausimas darželinukams dar ankstyvas?" - pasakojo D. Paliulienė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder