Anglų kalbos pamokoje - svečias iš Bangladešo

Anglų kalbos pamokoje - svečias iš Bangladešo

Kretingalės pagrindinės mokyklos Girkalių pradinio ugdymo skyriuje vaikams – nenuobodu. Ir mažoje mokykloje sėkmingai vyksta prasmingi darbai, ugdomos pamatinės vertybės.

Kalendorinio pavasario pradžią Girkalių kaimo pradinukai pasitiko integruota pamoka, kurios tikslas – ugdyti atvirumą pasauliui, domėtis Lietuvos ir kitų šalių papročiais, tradicijomis, kultūra bei kalbine raiška.

Pasaulio tautos, papročiai, tradicijos ir kalbos be galo įvairios, tačiau skirtinguose kraštuose gyvenantys žmonės turi ir panašumų: kiekvienas nori gyventi saugioje aplinkoje, bendrauti, kurti šeimas ir būti gerbiamais. Neretai, nepažindami vieni kitų, mes susikuriame stereotipus, užsikrečiame nepagrįstomis tolimųjų kraštų ar kitokių kultūrų baimėmis, kurios dažnai pasirodo esą tik nepagrįsti mitai. Todėl vaikams pažinti užsieniečius, bendrauti su jais, sužinoti daug įdomių faktų apie kitą šalį yra tiesiog būtina. Tai motyvuoja mokytis kalbų, skatina pasitikėjimo savimi jausmą, suvokimą, kad Lietuva yra ne vien šalis, iš kurios bėga ekonominių sunkumų paveikti mokinių giminaičiai, bet tai yra šalis, įdomi ir kitiems, kaip antai, svečiams iš kitų, netgi labai tolimų, kraštų.

Mažieji girkališkai anglų kalbos pamokose nenuobodžiauja.

Integruotoje pamokoje vaikai galėjo tobulinti anglų kalbos, geografijos, pasaulio pažinimo žinias, mokytis atjautos, tolerancijos, suprasti migracijos priežastis, privalumus ir trūkumus. Pamokoje lankėsi Lietuvos raudonojo Kryžiaus Klaipėdos Infocentro migrantams socialinė darbuotoja Alina Birbalaitė, kuri vaikams suprantama kalba paaiškino, kas yra migracija, pasakojo apie į Lietuvą atvykstančius užsieniečius.

Įdomiausia vaikams buvo susipažinti su svečiu iš tolimojo Bangladešo – Klaipėdos universiteto studentu – Maxiduru Rahmanu. Svečias į Lietuvą atvyko prieš dvejus metus. Jis nuoširdžiai pasakojo mažiesiems klausytojams apie savo šalį, ją lygino su Lietuva, anglų kalba atsakinėjo į moksleivių klausimus, o jų mokiniai pažėrė ne vieną.

Svečias atviravo, kad didžiausia jo svajonė – išmokti gerai kalbėti lietuvių kalba, mat, jis, baigęs universitetą, norėtų gyventi ir dirbti Lietuvoje. Studentas savo gyvenimo keliu pasirinko socialinio darbuotojo specialybę. Ypač jam patinka Klaipėdos miestas, todėl, kad čia nuostabi gamta, nėra jam įprasto didmiesčio šurmulio. Bangladeše, anot svečio, gyvena apie 160 milijonų žmonių, o šalies sostinėje – Dakoje, iš kur M. Rahmanas ir atvyko į Lietuvą, gyvena daugiau nei 6 milijonai gyventojų. Svečią sužavėjo taikus, ramus lietuvių temperamentas.

Pamokoje buvo taikomi interaktyvūs mokymo metodai, žaidimai, kuriuos vedė A. Birbalaitė, o jai talkino Girkalių pradinio ugdymo skyriaus vyr. mokytoja Aldona Jankauskienė bei anglų kalbos mokytoja Dana Lukauskienė. O, kad pamokoje patirti įspūdžiai neišdiltų, vaikams ir mokytojoms įteiktas ypatingas suvenyras – bengalų kalbos rašmenimis užrašytas kiekvieno pamokos dalyvio vardas. Vaikams neišdildomą įspūdį paliko galimybė susipažinti su kitos kultūros žmogumi, suprasti, kad pasaulis yra didelis ir įvairus. Vaikai pamokoje sužinotas naujienas mielai aptarinėjo su savo tėvais, džiaugėsi, matydami savo vardą, užrašytą kitokiais, dar nepažintais rašmenimis.

Suvokimas, kad ne kažkada tolimoje ateityje, o jau dabar reikalingos kalbų, geografijos žinios, patirtis, kad kitų šalių žmonės domisi lietuvių kalba ir noriai jos mokosi motyvuoja vaikus labiau stengtis, vertinti mokytojų darbą, užsibrėžti savo tikslus, ir jų siekti.

Migracijos aspektus mažiesiems pristato Klaipėdos infocentro migrantams socialinė darbuotoja A. Birbalaitė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder