Abiturientų išleistuvės - be atestatų

Abiturientų išleistuvės - be atestatų

Formuojasi naujos tradicijos - abiturientai nelinkę laukti, kol Nacionalinis egzaminų centras teiksis paskelbti visų brandos egzaminų rezultatus, ir išleistuves švenčia be brandos atestatų.

Beje, nėra jokių garantijų, kad brandos atestatus rankose per išleistuves laikys ir tie, kurie šiemet išleistuvių datą numatė liepos 13-ąją. Kadangi chemijos, geografijos, istorijos egzaminų rezultatus Nacionalinis egzaminų centras žada skelbti tik liepos 12 d., baiminamasi, kad atestatų per dieną gali nepavykti atspausdinti.

"Mes net juokavome, kad šiemet iš anksto vaikams švęsti išleistuves netgi geriau. Nes gali būti ir taip, kad paaiškėjus egzaminų rezultatams, švęsti nebesinorės", - juokavo išleistuves praėjusį savaitgalį jau atšventusių Klaipėdos "Varpo" gimnazijos abiturientų tėvai.

Renginių organizatoriai pastebi, kad kituose didmiesčiuose formuojasi dar kita tradicija - trankiai atšvęsti paskutinio skambučio šventę ir išleistuvių iš viso nebedaryti. Tiesa, iki Klaipėdos ši mada dar neatsirito.

Dėl atestatų - įtampa

"Panašu, kad ši tradicija švęsti dar nesulaukus egzaminų rezultatų, ateina iš kitų šalių. Tiesiog akcentuojama, kad taip gal vaikams ir geriau, kai visi jaučiasi lygūs, nes baigė mokyklą. Niekas labai nedžiūgauja ir labai neverkia, nes egzaminų pažymiai dar nėra aiškūs. Tiesiog ši šventė traktuojama ne kaip brandos atestato gavimo šventė, o kaip mokyklos baigimo šventė ir ji švenčiama, kai pasibaigia pagrindinė brandos egzaminų sesija", - pasakojo Hermano Zudermano gimnazijos direktorė Jolita Andrijauskienė.

Mokyklos vadovė svarstė, kad šiemet iš viso kyla pavojus, kad mokyklos išleistuvių dienai gali nespėti atspausdinti atestatų.

"Pavyzdžiui, mūsų gimnazijoje išleistuvės bus švenčiamos liepos 13-ąją. Jei rezultatai 12 dieną bus paskelbti tik po pietų, techniškai galime ir nespėti. Nes vienu metu atestatus spausdins visa Lietuva, o sistema yra bendra, centralizuota, tad ji gali užlūžti", - nerimavo J. Andrijauskienė.

Panašu, kad šiemet išleistuvių bumas visoje Lietuvoje ir vyks iškart sulaukus galutinių egzaminų rezultatų - liepos 13-14 dienomis.

"Beje, vienais metais jau yra buvę, kad nespėjome išleistuvėms atspausdinti atestatų. Regis, prieš 4-5 metus ilgai nebuvo aiškūs paskutiniai egzaminų rezultatai, tad išleistuvės vyko be atestatų. Nieko tokio, vaikai atėjo vėliau jų atsiimti savarankiškai į mokyklos raštinę", - prisiminė H. Zudermano gimnazijos direktorė.

Naujovė prilipo

"Dabar stebimos tokios tendencijos, kad popieriniai brandos atestatai tarsi ir praranda savo vertę. Šiais laikais abiturientas net ir neturėdamas popierinio atestato gali stoti į aukštąją mokyklą, nes visi jo rezultatai yra elektroninėje sistemoje. Tad tas popierėlio įteikimas išleistuvių dieną, kaip mūsų laikais, nebeturi tokios reikšmės. Tiesiog abiturientai jį pasiima jiems patogiu metu", - antrino "Varpo" gimnazijos direktorė Rasa Mašurinienė.

Šioje gimnazijoje tradicija švęsti išleistuves nesulaukus brandos atestatų, tęsiasi jau trečius metus.

"Šią šventę pavadinome brandos švente. Vienu šūviu nušauname du zuikius - kur kas lengviau rasti patalpas šventei surengti, be to nereikia stresuoti, ar spėsime iki šventės atspausdinti brandos atestatus", - kad ši nauja tradicija pasiteisino, pasakojo R. Mašurinienė.

Žinia, išleistuvių organizavimas - abiturientų tėvų reikalas. Tad ir patys tėvai, ir abiturientai svarstė, kad anksčiau surengtos išleistuvės - puikus sumanymas.

"Smagu, kad šventės metu visi buvo puikios nuotaikos. Kol nėra egzaminų rezultatų, galima trumpam atsikvėpti. Šiemet egzaminai buvo ypač sunkūs, tad nežinia kokios nuotaikos bus, kai paaiškės jų rezultatai", - svarstė tėvai.

R. Mašurinienė pasakojo, kad ne vienas abiturientas liepą jau nori pradėti dirbti, kiti planuoja vykti į užsienį, tad daugeliui buvo paranku atšvęsti mokyklos baigimo šventę anksčiau.

"Daugelis džiaugėsi, kad liepą jie jau bus laisvi ir nebereiks sukti galvos dėl išleistuvių", - minėjo gimnazijos direktorė.

Vėliau nebėra kam švęsti

Anksčiau, nei įteikiami brandos atestatai, išleistuves ankstesniais metais šventė ir Baltijos gimnazijos abiturientai. Šios švietimo įstaigos vadovė Vitalija Grybauskienė svarstė, jog tai buvęs visai neblogas sumanymas.

"Tiesiog abiturientai neturi laiko laukti rezultatų. Jie turi įvairių planų. Nori lėkti, dirbti. Pavyzdžiui, pernai išleistuvės mūsų mokykloje buvo "pririštos" prie brandos atestatų, tad į šventę atėjo gal tik pusė mokinių. Yra ir tokių pernykščių abiturientų, kurie iki šiol dar nėra pasiėmę savo atestatų", - pasakojo V. Grybauskienė.

Šiemet, kaip ir daugelis, Baltijos gimnazijos abiturientai išleistuves planuoja švęsti liepos 13-ąją. Tad V. Grybauskienė taip pat sakė jaučianti nemenką įtampą, ar tai dienai pavyks atspausdinti atestatus.

"Nepamenu, kad taip vėlai, kaip šiemet, būtų skelbiami rezultatai", - stebėjosi ilgametė mokyklos vadovė.

Toks ilgas egzaminų rezultatų laukimas iš kantrybės veda ir abiturientų tėvus. "Vakarų ekspreso" redakcija sulaukė ne vieno tėvų skambučio. Esą kur tai matyta, kad tiek ilgai reikia laukti rezultatų.

"Ta psichologinė įtampa nepakeliama nei vaikams, nei tėvams. Juk nieko negalime planuoti. Pavyzdžiui, šiemet daugeliui koją pakišo be proto sudėtingas matematikos egzaminas, tad abiturientai net nežino, kokių rezultatų iš šio egzamino galima tikėtis. Kol nėra įvertinimų, negalima nuspręsti, kaip toliau planuoti savo ateitį, kokias studijas rinktis. Ar tikrai tai yra normalu, kai egzamino pažymio reikia laukti visą mėnesį?" - piktinosi abiturientų tėvai.

JAU ATŠVENTĖ. "Varpo" gimnazijoje jau tampa tradicija išleistuves atšvęsti nesulaukus egzaminų rezultatų. Šią šventę mokyklos bendruomenė vadina brandos švente. Asmeninio albumo nuotr.

Auklėtojoms - kelionė į Turkiją

Renginių organizatorius Remigijus Žiogas taip pat sakė pastebintis tendenciją, kad abiturientai išleistuves nori atšvęsti kuo anksčiau - dar birželį.

"Abiturientai nebenori laukti atestatų. Liepos mėnuo jiems labai brangus, daugelis tą mėnesį jau sėdi užsienyje, arba jau dirba Lietuvoje, tad ne išleistuvės jiems galvoje", - sakė R. Žiogas.

Jo žiniomis, Vilniuje, Kaune bei Šiauliuose stebima dar kita mada - iš širdies atšvęsti paskutinio skambučio šventę, o išleistuvių visai neberengti.

"Iki Klaipėdos ši banga dar neatsirito. Čia dar gajūs standartai", - minėjo renginių organizatorius.

Jis pasidžiaugė, kad Klaipėdoje vėl atgyja tradicija per išleistuves važiuoti prie jūros pasitikti saulės. Ankstesniais metais ši tradicija buvo kiek pamiršta, o šiemet ne vienos gimnazijos abiturientai ir jų tėveliai net autobusus užsisakė, kad išleistuvių naktį visi kartu galėtų vykti prie jūros laukti saulės.

"Grįžta tradicijos, kurios buvo gajos prieš 20 metų", - minėjo R. Žiogas.

Pasiteiravus apie išleistuvių kainas, renginių organizatorius sakė, kad šiemet minimalus biudžetas programai siekia 100 eurų žmogui.

"Neslėpsiu, yra ir tokių gimnazijų, kur tėvai pykstasi tarpusavyje, nes kaina žmogui netelpa į 300 eurų biudžetą. Kitur kaina žmogui siekia ir 500 eurų. Bet į tą kainą jau skaičiuojama viskas - ir salės nuoma, ir programa, ir dovanos mokytojams. Pavyzdžiui, yra tokių mokyklų, kur visoms abiturientų auklėtojoms bus dovanojama kelionė į Turkiją. Bet yra ir tokių mokyklų, kurios nesišvaisto ir pasitenkina minimaliu biudžetu, išsivers be gyvos grupės, jiems pakaks didžėjaus paslaugų", - pasakojo R. Žiogas.

Renginių organizatorius sakė siūlantis abiturientams įvairesnių atrakcijų, kurioms nereikia išleisti krūvos pinigų. Jam ypač patinka Šiauliuose esanti tradicija, kai tėveliai ruošia vaikams muzikinę dovaną.

"Gražu žiūrėti, kaip tėvai repetuoja ir išleistuvių metu pademonstruoja savo gebėjimus. Jau daugybę metų Šiauliuose įvairiose mokyklose rengiame išleistuves ir kone visada tėvai daro tokią dovaną. Gaila, kad Klaipėdoje nėra tokios tradicijos", - pastebėjimais dalijosi R. Žiogas.

"Vertintojai pradėjo dirbti tik pasibaigus ugdymo procesui"

Saulė VINGELIENĖ, Nacionalinio egzaminų centro direktorė
Mokyklų reikalavimu vertintojus mokinių darbams vertinti galėjome pasikviesti tik pasibaigus visų klasių ugdymo procesui mokyklose, t. y. dalies egzaminų (anglų, matematika, biologija) darbai pradėti vertinti tik birželio 18 d., dalies (istorija, geografija, chemija) - tik nuo birželio 25. Kitais metais planuojama pereiti prie elektroninio-nuotolinio didesnės egzaminų dalies darbų vertinimo, tad ir tų egzaminų, kaip šiemet fizikos valstybinio brandos egzamino, rezultatai bus anksčiau.
Beje, jau ne vienerius metus vėliausia pagrindinės sesijos rezultatų skelbimo diena nustatoma liepos 12 ar 11 d. Pavyzdžiui, liepos 12 d. buvo 2016 m., o 2017 m. dalies egzaminų rezultatai paskelbti liepos 11 d. vakare. Įvertinę dabartinę situaciją, galime nuraminti mokyklas, kad duomenys mokinių registre, iš kurio spausdinami brandos atestatai, tikrai bus 12 d. ryte. Taip pat tikimės, kad nebus trikdžių keliant duomenis į rezultatų viešinimo sistemą ir mokiniai taip pat galės juos matyti 12 d. iš ryto.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder