Abiturientas apie šiemet vyksiančius egzaminus: „Krentame į depresijos liūną”

Abiturientas apie šiemet vyksiančius egzaminus: „Krentame į depresijos liūną”

Lietuvos mokyklos įžengus į naują mokymo erą - nuotolinį mokymą - netyla diskusijos dėl egzaminų, kuriuos šiemet turės lankyti abiturientai. Kol vieni teigia, kad mokymo procesas yra sutrikdytas ir egzaminai neturėtų būti rengiami, kiti sako, kad ugdymas vyksta sklandžiai ir egzaminai turėtų būti laikomi.

Prasta savijauta

Abiturientas Konstantinas Chruškovas socialiniame tinkle „Facebook", kaip pastaruoju metu ir nemažai Lietuvos moksleivių, teigia esantis nustebintas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos užsispyrimo bet kokia kaina rengti egzaminus nepaisant pasaulinės epidemijos.

„Lankau miesto mokyklą. Manau ne aš vienas toks. Niekada nemokėjau rašyti rašinių, nes esu toks žmogus, kuris pasako faktus ir argumentus trumpai ir aiškiai. Aš palaikau poziciją nevykdyti egzaminų. Aš uoliai ruošiausi VBE (valstybiniams brandos egzaminams - aut. past.), stengiausi nepraleisti pamokų netgi jei tam yra pateisinamos priežastys.

Taip, aš nesu 10-ukų karalius, bet ir nesu visiškas lodorius, kuris tokiu būdu (atsisakant egzaminų) bando praslysti pirmuose gyvenimo etapuose. Aš jau 11 klasės pabaigoje jaučiausi pasiruošęs išlaikyti egzaminus. Bet žinote, kai pradedi suprasti, kad dėl pasaulinės epidemijos (kuri liečia ir Lietuvos respubliką bei jos piliečius) tavo ateitis slysta iš po kojų, tu jautiesi slegiamas ir po šiek tiek krenti į depresijos liūną", - dėstė moksleivis.

Vaikinas aiškino, kad šiuo metu dėl nuotolinio ugdymo yra padidėjęs krūvis, su kuriuo daugelis moksleivių nesusitvarko, ne visose mokyklose procesas vyksta sklandžiai.

Nesupranta vieno argumento

Abiturientas teigė nesuprantantis požiūrio, kad esą jei neįvyks egzaminai, užaugs kone niekam tikusi karta, kuri neturės mokymosi įgūdžių, o universitetuose padaugės mažiau informacijai imlių, studijuojamą sritį išmanančių studentų. Anot jo, šis argumentas nėra niekuo pagrįstas.

Moksleivis siūlė vietoje egzaminų išvesti 11 ir 12 klasių pažymių vidurkį . O universitetai, anot jo, gali rengti stojamuosius egzaminus ar apklausas po karantino praėjus tik ilgam laikui ir taip atsirinkti tokius studentus, kurie yra tinkamiausi.

„Man teko susirašinėti, bendrauti su skirtingo „luomo“, amžiaus mokiniais, studentais, jau dirbančiais asmenimis, kurie baigė mokslus. Girdėjau daug variantų, kodėl mes (abiturientai) privalome laikyti egzaminus ekstremaliose sąlygose", - teigė K. Chruškovas.

Anot jo, neretai yra sakoma: „Nes nesąžininga, kad mes laikėme egzaminus, o jūs galite ir nelaikyti.“

Tačiau K. Chruškovas įsitikinę, kad yra neteisinga ir tai, kad ši karta turi žaibiškai persilaužti ir šokti mokytis į virtualią erdvę.

„Žinoma, tai geriau nei iš vis nieko. Bet turint omenyje, jog mokiniai yra konsultuojami visiškai minimaliai (daugumos mokytojų), tai neužtikrina sėkmės", - teigė moksleivis.

Bijo epidemijos

Be to, abiturientas kvietė pagalvoti ir apie egzaminus laikysiančių jaunuolių sveikatą.

„Sprendimas laikyti VBE yra keistas, nes yra rizika sukelti antrinę epidemiją. <....> Jei nors ir vienas žmogus turės virusą (bus nešiotojas), tai jokie respiratoriai, kaukės, pirštinės ar oro vėdintuvai nieko neapsaugos. Net ir kiemo sąlygomis yra tikimybė užsikrėsti. <...>

Tai parodo, jog yra tikimybė net pasibaigus karantinui sukelti pakartotinę epidemiją. Asmeniškai aš tiesiog bijau dėl artimųjų ir brangių man žmonių lygiai taip pat, kaip ir jūs", - dėstė K. Chruškovas.

Kai kurie egzaminų nori

Tačiau moksleiviai, kalbėdami apie egzaminus, nėra vieningos nuomonės. Štai Lietuvos moksleivių sąjungos (LMS) atstovai pranešė palaikantys valstybinių brandos egzaminų vykdymą.

„Rėmimasis pažymių vidurkiais negali užtikrinti lygaus visų Lietuvos abiturientų žinių (į)vertinimo, būtino baigus vidurinį išsilavinimą ir prieš abiturientams stojant į Lietuvos ir užsienio aukštąsias mokyklas”, - dėstoma LMS pranešime.

Anot sąjungos atstovų, padidinus mokyklose rašomų pažymių svarbą smarkiai didėja korupcijos galimybė, kurią sukelti galėtų noras pagerinti savo pažymius tiek iš moksleivių, tiek iš tėvų pusės.

Priekaištus girdi, bet egzaminai vis tiek vyks

Tuo metu Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako, kad brandos egzaminai turėtų prasidėti birželio 22 dieną ir baigtis iki liepos 21-osios, praneša BNS.

Ministras patvirtino, kad pirmasis stojimų į aukštąsias mokyklas etapas vyks iki rugpjūčio 18-osios, antrasis turėtų baigtis rugsėjo 4-ąją, o mokslo metus aukštosioms mokykloms siūloma pradėti dar po beveik dviejų savaičių.

A. Monkevičius sako girdintis kai kurių ekspertų pastabas, abiturientų priekaištus, jog šiemet jie nespės pasiruošti, todėl brandos egzaminai turi būti nukeliami. Jis ragina savivaldybes, mokyklų vadovus ir pedagogus sudaryti sąlygas abiturientams pasiruošti egzaminams ir tikisi, kad jau birželį moksleiviai galės dalyvauti gyvose konsultacijose su pedagogais.

„Aš manau, kad mes pasvėrėme visus argumentus. Buvo įvairių nuomonių, bet manau, kad racionaliausias sprendimas, įvertinant visas pasekmes, yra būtent šitas sprendimas“, – teigė ministras.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder