Abiturientai ir šiais metais laimės ieško svetur

Abiturientai ir šiais metais laimės ieško svetur

Numatoma, kad šiais metais į valstybės finansuojamas studijų vietas bus priimta ne mažiau kaip 17,2 tūkst. pirmakursių: 9 tūkst. - į universitetus ir 8,2 tūkst. - į kolegijas. Pateiktų prašymų skaičius dar tikslinamas, tačiau aišku viena - ir šiemet Lietuvoje buvo daugybė jaunuolių, kurie rinkosi studijas ne gimtajame krašte, o užsienyje. Pagrindinės išvykimo priežastys: nemokamas mokslas, noras pamatyti pasaulį ir pagyventi savarankiškai, taip pat didesnės galimybės bei specialybių pasirinkimo stoka Lietuvoje. Kodėl ir kur išvyksta Klaipėdos studentai ir ko tikisi užsienyje?

Klaipėdietė Justina Paulauskaitė, baigusi Vytauto Didžiojo gimnaziją (VDG), išvyko metams savanoriauti į Suomiją, kur dalyvavo programoje "European Voluntary Service" ("Europos savanorių tarnyba"). Po metų įstojo į "Laurea" universitetą mokytis sociologijos.

JUSTINA: "Lietuvoje į universitetus patekti nėra lengva, labai dideli konkursai, stojančiųjų šimtai, o vietų - vos keliasdešimt".

Lietuvoje - sunkiau

"Dirbau su suomių bendruomene, pažinau kultūrą, pramokau kalbos, mokslas nemokamas - tai ir lėmė mano sprendimą. Universitetą pasirinkau dėl profesijos ir galimybės ją studijuoti anglų kalba. Iš šių studijų tikiuosi aukštos kokybės, besimokančiųjų nedaug, tad dėmesio turėtų netrūkti. Nesu tikra, ar tai mano kelias, bet laikas parodys. Tikiu likimu, jei čia atvažiavau, įstojau - čia ir turiu būti", - apie šalies ir universiteto pasirinkimą kalbėjo pašnekovė.

Anot Justinos, Lietuvoje į universitetus patekti nėra lengva, labai dideli konkursai, stojančiųjų šimtai, o vietų - vos keliasdešimt.

Merginos nuomone, dar vienas mokslų užsienyje pranašumas yra tas, kad svetima aplinka brandina žmogų, padeda praplėsti akiratį.

Apstulbino gausa

"Pasirinkau užsienį, nes mokymosi programa yra visai kitokia. Vienas svarbiausių dalykų yra darbas grupėse, vertinamos idėjos, nebijoma naujovių. Manau, kad Lietuva vis dar bijo permainų. Tačiau negaliu sakyti, jog Lietuvoje mokytis yra blogai. Jeigu studijuočiau ką nors susijusio su medicina ar inžinerija, pasilikčiau čia", - pasakojo kita klaipėdietė Birutė Petkutė, kuri taip pat baigė VDG ir pasirinko studijuoti Londone centriniame Saint Martins koledže architektūrą.

BIRUTĖ: "Pasirinkau užsienį, nes mokymosi programa yra visai kitokia. Vienas svarbiausių dalykų yra darbas grupėse, vertinamos idėjos, nebijoma naujovių".

Studentė tarp priežasčių, kodėl išvyksta iš gimtinės, taip pat įvardino žmonių įvairovę, miesto didumą ir užimtumą universitete.

Mergina neslėpė - Londone pragyventi brangu, bet ir priminė, jog ten yra daugiau galimybių įsidarbinti: "Išskrendu už savaitės, gerokai prieš studijas, nes noriu susirasti būstą, pajausti olimpinių žaidynių dvasią ir taip pat padirbėti. Londone pragyventi yra labai brangu, savaitės kambario nuoma atstoja mėnesio buto nuomą Lietuvoje, bet padės tėvai, kiek sugebėsiu, stengsiuosi pati kabintis."

"Kadangi stoju į architektūrą, vienas svarbiausių dalykų yra būti kūrybingai ir nebijoti. Šis koledžas pakvietė atvykti į interviu su visais savo darbais", - pasakojo Birutė, kuri nusprendė ten nuvykti ir buvo maloniai apstulbinta dėstytojų, studentų, naujų technologijų gausa, biblioteka ir pačiu universiteto pastatu.

"Jauniems nereikia užsidaryti"

Lina Baškytė, baigusi "Ąžuolyno" gimnaziją, taip pat pasirinko studijas Anglijoje, tačiau jau kitame mieste - Lankasteryje: "Pasirinkau studijuoti marketingą su psichologiją. Lankasterio universitetas labai gerai vertinamas tiek Anglijoje, tiek visame pasaulyje. Taip pat ten daug užklasinės veiklos: būreliai visokių tipų žmonėms, tiek menininkams, tiek sportininkams, olimpiados, renginiai."

Studentė teigė, jog Anglijoje mokslai brangesni, bet yra sudarytos galimybės sumą atiduoti palaipsniui, kai gauni darbą. Dar viena priežastis, kodėl pasirinko studijas svetur - nerado specialybės atitikmens Lietuvoje.

LINA: "Vienu metu ir baisu, bet kartu ir norisi išbandyti, koks tas gyvenimas bus ten".

"Niekada tikrai negalėčiau blogai šnekėti apie Lietuvą, nes čia visada buvo ir bus gera grįžti. Tiesiog manau, jog jauniems žmonėms nėra ko sėdėti užsidarius mažame narvelyje, reikia semtis žinių iš visur."

Lina prabilo ir apie baimę išvykti: "Dažnai manęs paklausia: ar nebijai? Sakau - bijau. Vienu metu ir baisu, bet kartu ir norisi išbandyti, koks tas gyvenimas bus ten. Visada sakau, kad jeigu bus labai sunku, juk bet kada galiu grįžti."

Čia perspektyvų nemato

Meniškos prigimties Brigita Čajauskytė studijoms pasirinko ne Europą, o Ameriką. Studentė, kuri baigė Klaipėdos Stasio Šimkaus konservatoriją, įstojo į Niujorko filmų akademiją.

"Taip jau yra, jog visur studijuoti menišką specialybę kainuoja didelius pinigus ir dideles pastangas, tačiau čia baigęs tu negausi tiek, kiek ten. Lietuvoje, deja, nematau perspektyvų... Tikiuosi gauti daug žinių, praktikos ir kabliuką karjerai", - pasakojo Brigita, kuri Ameriką įvardino kaip savo svajonių šalį.


BRIGITA: "Čia baigęs tu negausi tiek, kiek ten. Lietuvoje, deja, nematau perspektyvų".

Klaipėdietė pripažino, jog pasirinkimą galėjo lemti ir tai, jog ji nėra labai patriotiška, tačiau visada save laikys tikra lietuve, nes čia gimė ir augo: "Tiesiog man negana Lietuvos masto. Aš noriu palikti savo pėdsaką pasauliniu mastu."

Anot Brigitos, 99 proc. baigusiųjų Niujorko filmų akademiją dažniausiai gauna daug pasiūlymų, yra pastebimi, todėl tai taip pat teikia daug motyvacijos ir noro rinktis studijas viename didžiausių pasaulio miestų.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder