26 tūkst. abiturientų laiko privalomą brandos egzaminą

26 tūkst. abiturientų laiko privalomą brandos egzaminą

Pirmadienį visoje Lietuvoje vyksta lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminas, kuris vienintelis yra privalomas. Egzaminą laiko visi siekiantieji brandos atestato. Valstybinį brandos egzaminą pasirinko 17 268 kandidatai, o mokyklinį – 8 511 kandidatų.

„Kaip ir ankstesniais metais, mokiniai turės parašyti rašinį, pasirinkę vieną iš siūlomų keturių – dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinių – temų. Per egzaminą prie kiekvienos temos bus pateikti du autoriai, tačiau jie bus rekomenduojami. Reikalavimas remtis bent vienu privalomu autoriumi lieka, tačiau mokiniai jį galės rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet iš visų 36 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių, kurie pateikiami ir užduoties sąsiuvinyje“, - apie lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą pasakoja Nacionalinės švietimo agentūros (NŠA) direktorė Rūta Krasauskienė.

Per lietuvių kalbos ir literatūros brandos egzaminą kandidatai galės naudotis suskaitmenintais privalomų programos autorių kūriniais kompiuteryje, atjungtame nuo interneto tinklo. Ši galimybė, viena vertus, yra pagalba mokiniui, antra vertus – tam tikras laiko planavimo iššūkis.

„Kiekvienas pirmiausia turėtų pasverti, ar jam per egzaminą tikrai reikalingi šaltiniai. Norintieji pasinaudoti kompiuteriais turėtų tinkamai suplanuoti savo darbą ir numatyti, kiek laiko galės tam skirti. Iš viso per šį brandos egzaminą kompiuteriu galima naudotis 20 minučių, laiką išnaudojant vienu prisėdimu arba du kartus po 10 minučių. Iki egzamino pabaigos likus pusantros valandos, kompiuteriu galima naudotis tik 10 min., jei laukia kiti mokiniai“, - sako R. Krasauskienė.

Vienu kompiuteriu naudosis ne daugiau kaip penki kandidatai. Jei, visi vienu metu sumanys pasinaudoti kompiuteriu, eilė naudotis kompiuteriu bus sudaroma pagal kandidatų sėdėjimo vietų numerius didėjimo tvarka. Po kiekvieno pasinaudojimo kompiuteriu jo klaviatūra, pelė, liečiamojo ekrano paviršius bus dezinfekuojami arba naudojimuisi bus skiriamos vienkartinės pirštinės.

Šiemet egzaminų metu įvesta ir papildomų saugumo priemonių. Pernai egzaminai buvo laikomi 14 asmenų grupėse, o šiemet 9 asmenų grupėse. Savivaldybių teritorijose įsteigta 18 egzaminų centrų daugiau ir 1 987 papildomos grupės, lyginant su praėjusiais metais. Pernai 1 224 egzaminų vykdymo centruose buvo 9 323 grupės, o šiais metais 1 242 centruose sukurta 11 310 grupių.

„Kandidatai atvykdami į brandos egzamino centrus turi būti sveiki, neturėti pareigos izoliuotis ar laikytis kitų Nacionalinio visuomenės sveikatos centro nustatytų, neleidžiančių dalyvauti egzamine įpareigojimų“, - primena R. Krasauskienė.

2020 m. brandos egzaminai: ką svarbu žinoti?

2020 metų brandos egzaminus ketinę laikyti mokiniai turėjo galimybę gegužės mėnesį atsisakyti pasirinktų egzaminų. Iki nustatyto termino iš 100 837 atsisakyta 5 701 egzamino (vienas mokinys galėjo atsisakyti ir kelių egzaminų) arba 5,6 proc. egzaminų.

Savo sprendimą laikyti matematikos egzaminą pakeitė 922 kandidatai. Istorijos valstybinio egzamino atsisakė 682 kandidatai. Anglų kalbos valstybinio egzamino – 539.

Populiariausių pasirenkamųjų valstybinių brandos egzaminų trejetas nesikeičia jau kelintus metus iš eilės. Populiariausiu pasirenkamu egzaminu išlieka užsienio kalba (anglų), antroje vietoje matematika, o trečia istorija. Atitinkamai šiuos egzaminus ketina laikyti 18 653, 15 965 ir 8 462 mokiniai.

Biologijos valstybinį egzaminą laikys 5 935, geografijos – 3 227, informacinių technologijų – 2 579, fizikos – 2 384. Mažiausiai rinkosi prancūzų kalbos valstybinį egzaminą – tik 27 kandidatai.

2020 metų brandos egzaminų tvarkaraštis sudarytas, kad egzaminų vykdymas, mokinių darbų vertinimas, rezultatų paskelbimas ir stojimas į Lietuvos aukštąsias mokyklas užtikrintų mokinių teisėtus lūkesčius. Kaip ir kasmet organizuojama pagrindinė ir pakartotinė brandos egzaminų sesijos.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder