Žarnyno infekcinių ligų protrūkiai nesiliauja

Žarnyno infekcinių ligų protrūkiai nesiliauja

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, liepos 13 d. Vilniuje į ligoninę dėl karščiavimo, pykinimo, viduriavimo paguldyti aštuoni asmenys, dalyvavę draugės mergvakaryje. Įtariama, kad ūmios žarnyno infekcijos – salmoneliozės priežastimi galėjo būti namuose pagaminti ledai. Juos gaminant buvo naudojami žali vištų kiaušiniai.

Šių metų liepos pradžioje Vilniaus ir Kauno ligoninėse buvo gydomi krikštynų pobūvyje apsinuodiję 11 svečių. Pobūvis vyko viename Vilniaus restoranų. Devyniems susirgusiems nustatyta ligos priežastis – salmoneliozė.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistai įspėja, kad salmoneliozė – viena dažniausių per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų. Kasmet Lietuvoje užregistruojama 2-3 tūkst. šios ligos atvejų. Manoma, kad susirgusiųjų yra kur kas daugiau, nei rodo oficiali statistika. Lengvomis formomis segantys asmenys nesikreipia į medikus.

Užkrečiamųjų ligų epidemiologinės stebėsenos duomenimis, pastaruosius 20 metų tiek mūsų šalyje, tiek kitose Europos Sąjungos šalyse pagrindiniai salmoneliozės plitimo rizikos veiksniai yra kiaušiniai, vištiena ir jos produktai. Iš žalių ar nepakankamai termiškai apdorotų kiaušinių pagaminti konditerijos gaminiai neretai tampa salmoneliozės priežastimi.

Salmoneliozė – infekcinė liga, kurią sukelia salmonelėmis vadinamos bakterijos. Šios bakterijos sukelia plonosios žarnos uždegimą, todėl liga pasireiškia viduriavimu, karščiavimu, pilvo ir galvos skausmais. Šie ligos simptomai dažniausiai pasireiškia po 12-72 val. po užsikrėtimo. Liga paprastai trunka 4-7 dienas ir daugelis pasveiksta be specifinio gydymo. Kai kuriems ligoniams bakterijos iš žarnyno gali patekti į kraują bei kitus organus. Tokiu atveju negydant liga gali baigtis mirtimi. Sunkiau serga kūdikiai, maži vaikai, pagyvenę žmonėms bei asmenys, kurių imuninė sistema yra nusilpusi. Daugiau apie salmoneliozę skaitykite čia.

ULAC specialistai pataria, kaip sumažinti salmoneliozės riziką:

vartoti tik labai gerai termiškai apdorotą gyvūninį maistą;

maisto produktus laikyti šaldytuve taip, kad vartojimui paruoštas maistas nesiliestų su žalia mėsa, kiaušiniais, daržovėmis ir kt.;

nelaikyti maisto kambario temperatūroje, kad jame ligas sukeliančios bakterijos nesidaugintų;

kruopščiai plauti virtuvės paviršius, indus, įrankius;

plauti rankas: prieš valgį, prieš maisto ruošimą, ruošiant maistą kaskart po sąlyčio su žalia mėsa, kiaušiniais, žaliomis daržovėmis.

ulac.lt

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder